1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je Citroen postao „Citroen“… I kada je ubio osnivača firme
Zanimljivost dana: Kada je Citroen postao „Citroen“… I kada je ubio osnivača firme

Zanimljivost dana: Kada je Citroen postao „Citroen“… I kada je ubio osnivača firme

6.21K
30
Podelite sa prijateljima:

Prva pomisao na Citroen je uvek bila ta koja vodi ka tome da je to automobil koji je izuzetno ispred svog vremena i koji deluje moderno čak i nekoliko decenija nakon što je predstavljen. Iako su modeli francuskog proizvođača vozila uglavnom izgubili taj identitet nakon devedesetih godina prošlog veka, pre toga se znalo da je debi svakog novog Citroena veliki događaj u automobilskoj industriji jer nas je sve interesovalo kakvu tehnologiju budućnosti su Francuzi spremili.

U ovom izdanju Zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju kako je sve počelo i to konkretno na model Traction Avant.

Otac ovog četvorotočkaša je sam osnivač firme pod imenom Andre Citroen. Firmu pod svojim imenom je osnovao 1913. godine za proizvodnju municije, ali je kasnije posetio Sjedinjene Američke Države i upoznao velikog Henrija Forda. To ga je ohrabrilo da promeni strategiju i Citroen predstavlja svoj prvi automobil 1919. godine. Rani modeli firme nisu bili tehnički napredni, ali su se prodavali solidno i omogućili su Citroenu da zabeleži komercijalni uspeh.

Kao i svaki industrijalac, i Andre je shvatio da je razvoj svakog novog automobila izuzetno skup i dugačak proces, posebno ako se uporedi s unapređenjem već postojećih proizvoda. Takođe je bio realan i znao je da svaki proizvod ima svoj životni vek i da zamena jednog dana ipak mora da stigne. Kao logično rešenje, Andre je zaključio da ako razvije automobil koji je ispred svog vremena, konkurenciji će biti potrebne godine da ga sustigne, a još više vremena da ga prestigne. Na taj način, životni vek bi bio izuzetno dug i s nižim troškovima i višim profitom.

Andre je počeo razvoj novog modela 1932. godine i postaće njegova poslednja i najveća kocka u životu. Zacrtao je ciljeve po kojima je automobil morao da ima maksimalnu brzinu kretanja od najmanje 100 km/h i mešovitu potrošnju goriva od sedam litara na pređenih sto kilometara, ali ostatak vozila se značajno razlikovao od tipičnih konkurenata na putevima.

U vreme kada su gotovo svi automobili imali posebnu školjku na šasiji i pogon na zadnje točkove, Citroenov novitet bi se razlikovao po samonosećoj karoseriji, pogonom na prednje točkove i po automatskom menjaču. Francuski proizvođač je do tada bio četvrta najveća automobilska firma na svetu, ali godine Velike depresije i Andreovo kockanje i potrošnja novca su ostavili kompaniju u ne baš zavidnoj situaciji.

Istorija kaže da je automobil danas poznat kao Traction Avant zamišljen od strane Andrea, a zatim razvijen od strane drugih inženjera tokom osamnaest meseci. Ta priča možda i nije istinita, a tokom godina se mogla čuti i ona da je Andre zapravo pronašao inspiraciju od američkog proizvođača lokomotiva, vagona i sličnih proizvoda, firme Budd.

Andre je posetio kompaniju 1931. godine u želji da razmotri kupovinu farbe za svoje automobile i tamo ugledao Buddov prototip modela sa pogonom na prednje točkove. Nepoznato je koliku su ulogu Amerikanci igrali u svemu, ali nećemo biti iznenađeni ako su služili barem kao inspiracija.

Traction Avant je po mnogim linijama ličio na Ford iz 1934. godine, ali je bio za oko 30 centimetara niži u poređenju sa Amerikancem. Sa samonosećom karoserijom je takođe bio dosta prostraniji nego što bi njegove male dimenzije pokazale, a skromna visina i samostalno ogibljenje ga je učinilo udobnim za vožnju.

Traction Avant je bio ispred svog vremena, ali Andre ipak nije uspeo da sve ideje sprovede u delo, i to se najviše odnosi na automatski menjač. Jedini deo automobila koji se nije mogao pohvaliti inovacijama je bio 1,3-litarski benzinac. Razvijao je svega 32 konjske snage, a po očekivanju mogao je da dostigne planiranih 100 km/h. Ovaj podatak i nije bio toliko zabrinjavajući pošto je u navedeno vreme još uvek mali broj puteva bio asfaltiran i dozvoljavao veće brzine.

Traction Avant je zvanično debitovao na Salonu automobila u Parizu 1934. godine pod imenom Citroen 7 po računanju broja konjskih snaga u Francuskoj (7CV). Pošto je kompanija i ranije imala automobile sa istim imenom, ovaj novitet je u ime dodao i Traction Avant (pogon na prednje točkove), po čemu će i ostati poznat većinu svoje karijere.

Proizvodnja je u početku planirana samo za fabričke hale u Parizu, ali je uskoro Citroen bio primoran da otvori dodatne fabrike i u Belgiji i Velikoj Britaniji da se zadovolji potražnja. Kupac je mogao da bira između tri verzije, i to limuzine (Berline), kabrioleta i kupea (Faux).

Nijedan od njih nije bio jeftin i početna cena je iznosila oko sedamnaest hiljada franaka (oko 22.466 američkih dolara u današnjoj vrednosti novca), a Citroen je bio primoran da je poveća zbog visokih troškova razvoja. Andre se nadao da će prodaja biti dovoljno velika da izvuče kompaniju iz dugova, ali kada do toga nije došlo, Citroen je bio primoran da potpiše odluku o otvaranju stečajnog postupka, što se zbilo već krajem 1934. godine.

Kontrolu nad kompanijom je preuzeo proizvođač pneumatika Michelin, kome je Citroen dugovao najveće sume novca, a Andre odlučuje da se penzioniše zbog zdrastvenih problema. Preminuo je naredne godine u 57. godini života.

Neki su očekivali da će Michelin “razbiti“ kompaniju u manje divizije ili je prodati da pokrije svoja potraživanja, ali se desilo suprotno. Novi vlasnik je želeo da nastavi sa misijom Andrea, mada je ugasio neke radikalne ideje kao što je planirana verzija 22CV sa 3,9-litarskim benzincem sa osam cilindara.

Citroen je tokom godina i unapredio svog velikana, dodajući mu delove kao što su metalni krov za Berline i Faux, a i prilazak prtljažniku izvana 1935. godine. Zatim je dodata i produžena verzija Normale, a kasnije i još duža (za devet putnika) Familiale. Originalni 1,3-litarski motor je zamenjen sa većim radne zapremine 1,5-litre sa 35 „grla“ posle samo nekoliko meseci proizvodnje, a nije trebalo proći puno vremena dok nije stigla i 1,6-litarska verzija sa 36 „konja“.

Traction Avant se mogao dobiti i sa 1,9-litarskim motorom sa 46 konjskih snaga krajem 1935. godine, a on je nosio zvaničnu oznaku 7 Sport (kasnije 11CV). Usledio je i najveći agregat iz ponude, 2,9-litarski od šest cilindara i 77 „grla“. On je omogućavao ovom automobilu maksimalnu brzinu od 130 km/h, što je u periodu kasnih tridesetih godina prošlog veka bio izuzetan rezultat.

Proizvodnja je stopirana tokom Drugog svetskog rata i nacističke okupacije, ali i u tim uslovima inženjeri su nastavili da rade na naslednicima. U predratnom periodu Traction Avant je bio popularni izbor policije i svih onih koji su bežali od policije, a taj trend se nije promenio ni u ratu.

Serijska proizvodnja je nastavljena 1946. godine sa novim specijalnim verzijama i bojama školjke, da bi konačno bila stopirana 1957. godine, posle 758.857 proizvedenih jedinica. Spomenuti broj je posebno impresivan kada se zna da Traction Avant nije bio jeftin automobil, a da istovremeno, posleratna situacija u Francuskoj nije bila baš sjajna.

Citroenovi novi proizvodi nisu bili ništa manje inovantivni i riskantni nego što je to bio slučaj ranije. Popularni 2CV “Spaček“ je ispisao istoriju, što je doneo jednostavnim dizajnom i dugogodišnjom istorijom, a DS predstavljen 1955. godine je svetu predstavio takva tehnička rešenja, da se ona čine futurističkim i do dan-danas.

Isto se može reći i za kupe SM, a popularni GS je takođe bio poseban, iako je činjenica da je njegova verzija Birotor (s rotacionim motorom) ostala u sećanju po lošem kvalitetu. Nažalost, razvoj inovativnih proizvoda je uvek bio skup proces, pa je Citroen ponovo otišao u stečaj 1974. godine.

Umešala se i francuska vlada i tada je spojila kompaniju sa Peugeotom pod novim imenom PSA. Dok je Michelin podržavao Citroenovu posebnost, Peugeot nije bio spreman da nastavi istim putem i želeo je sigurne poteze. Možda poslednji “pravi“ Citroen je stigao 1989. godine (XM), dok su svi budući modeli bili previše tipični za svoj period.

Traction Avant je na prvi pogled možda delovao kao tipičan automobil iz svog vremena, ali njegova karijera je bila duža nego što je i sam Andre planirao. Konkurenciji je trebalo da radi dugi niz godina, kako bi došli u situaciju da eventualno sustignu Citroen, a trebalo bi spomenuti da su pogon na prednje točkove i samonoseća karoserija postali popularni tek više od četiri decenije kasnije.

Najveći problem kockara i inovatora (a Andre Citroen je bio oba) je što se njihova slava uglavnom oseti tek nakom smrti. Ali sa pozitivne strane, automobilska industrija je danas bogatija zahvaljujući jednom Francuzu…

 

Zoran Tomasović

(6211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

30 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Citroen moze da bude Citroen samo ako se za 360 stepeni razlikuje od svih drugih automobila i po izgledu i po tehnici.Danasnji Citroen je zalosna slika nekad slavnog proizvodjaca.

Teo

Sa 360 je isti. 180 je mera!

Matija

🙂 🙂 🙂 Sigurno si matematicar!

Bungi

„360 stepeni“ je metafora, ako svi idu na jednu stranu ti pun krug na drugu.Ne misli se matematicki pojam.

BB

Ti k’o Analena Berbok… 360 stepeni 😜

Matija

„Kada je Citroen postao „Citroen“… I kada je ubio osnivača firme“ Gospodo, cemu ovakav naslov? Pravi se drama tamo gde je uopste nema! Pocetak 20. veka je bio turbulentan, tada su nastale mnoge danas poznate firme a isto tako su mnoge nestale – tipican startap problem koji postoji i danas. To sto je Andre Citroen umro u 57 godini jeste tragicno ali sigurno nije zato sto ga je firma ubila. U ovom izvestaju nedostaje osvrt na tehniku i koncept Citroena – sta je to sto ga cini originalnim. Prednji pogon – verovatno mnogi ne znaju da se prednji pogon razvijao… Pročitaj više »

Matija

Velike limuzine imale su koncept prednjeg pogona sa uzduzno postavljenim motorom – vidi sliku dole. Ovakav koncept zahtevao je veliki razmak osovina, tako da uopste nije bio praktican.

comment image

Izmenjeno 1 dan pre od strane Matija
Matija

Traction Avant – Andre Citroen postavio je diferencijal izmedju kuplunga i menjaca, u zajednickom kucistu. Tako je rastojanje osovina smanjeno na razumnu meru.

comment image

Matija

Citroen ID-DS – koristio je isti koncept prednjeg pogona koji je primenjen kod Traction Avant. Ovaj koncept omogucio je veoma aerodinamicnu liniju prednjeg dela, koja se zatim nastavlja skroz do zadnjeg branika.

comment image

Motor u centralnoj poziciji ne izaziva parazitske reakcije u voznji kroz krivine, sto vozilo cini posebno stabilnim! Ovo je bolji koncept od danas uobicajenog sa motorom ispred osovine.

Izmenjeno 1 dan pre od strane Matija
Yankee

Umro je godinu dana nakon sto je izgubio firmu koju je osnovao. I umro je jako mlad. Dosta izvora kazu da Citroen bio u govnima godinama pre toga i da se takva situacija opasno osetila na njegovom zdravlju i na kraju ga i ubila. Na bazi Budd-ovog koncepta je debitovao Ruxton, u to vreme najnizi automobil u SAD. Ima prica o njemu, znaci Budd-ov koncept je bio vise-manje isti. https://autorepublika.com/2020/09/08/zanimljivost-dana-ruxton-automobil-koji-je-bio-za-pola-metra-nizi-od-prosecnog-u-to-doba/ Sto se tice povezanosti sa Fordom, bila je velika, barem tako izvori kazu. Andre je bio blizak prijatelj sa Henry Fordom i cesto je posecivao Ameriku i trazio ideje. Po… Pročitaj više »

Matija

Andre Citroen – „mnogo hteo, mnogo zapoceo, cas umrli njega je omeo“. Prica koja se cesto srece kod kreativnih i ambicioznih ljudi. Slava mu! Ima i takvih koji su pravi debelokozci, Fisker na primer. Evo, vec treci put bankrotira, svojim investitorima pravi ogromne gubitke ali mrcina nece da crkne! 🙂 Koncept Budd – sta je to? Ruxton – pogledao sam izvestaj. U odnosu na Traction Avant deluje zastarelo, narocito pozadi, jos uvek lici na kociju. 🙂 Kada se slika sa prednjim izgledom uvelica, vidi se da napred ima laganu krutu osovinu bez pogona vodjenu pomocu lisnatih gibnjeva. Posto svi zvanicni… Pročitaj više »

Yankee

Budd je bila firma (postojala je sve do nedavno) koja se najvise bavila sa proizvodnjom vagona za vozove – ali su po zelji pravili i automobilske koncepte. I jedan od tih koncepta je bio automobil sa pogonom na prednje tockove na cijoj bazi ce da nastane Ruxton. Izvori kazu da je Andre Citroen bio poslovno u poseti Americi, video Ruxton i toliko mu se dopao da je odlucio da napravi nesto slicno. Naravno, Ruxton i Traction Avant nisu bili identicni posto je Ruxton debitovao 1929. godine, a Traction Avant tek 5 godina kasnije. Tako da je Ruxton bio inspiracija, nista… Pročitaj više »

M M

Eeee, Zoko, Zoko….
I opet po tvom sve je počelo u Amerikama.

Matija

Ne vredi! Ne moze da se oslobodi tog ubedjenja. Tako, valjda, izrazava svoj patriotizam prema novoj domovini. 🙂

Izmenjeno 1 dan pre od strane Matija
Yankee

😉

comment image

Matija

Prica se ponavlja kod vise izvora i licno verujem da je tacna. To uopste ne umanjuje znacaj Andre Citroena. Zasto? Proces konstruisanja ima dve faze: – Faza koncepta, koja pocinje definicijom projektnog zadatka a zatim definise koncept kompletnog vozila, bez ulaska u konstruktivne detalje, osim ako nisu bitni za sledecu fazu. Ova faza pripada Andre Citroenu. – Faza konstruisanja vozila, u kojoj se vozilo konstruktivno definise do poslednjeg „srafa“. Andre Lefebvre i Moris Saintura su inzinjeri zaduzeni za realizaciju ove faze. Sasvim je moguce da su ceo projekat realizovali zajedno, neko striktno odvajanje nije neophodno, na protiv. Moja licna specijalnost… Pročitaj više »

Yankee

Brate, preduboko analiziras nesto sto skoro pa nije bitno u celoj prici. Sve sta ja kazem je da je Andre bio u Americi, video Ruxtona, dopao mu se i inspirisao ga. To je sve, bio inspiracija i nista vise. Postoje neki ljudi koji veruju da je Ruxton bio vise od samo inspiracije, ja licno nisam jedan od njih, jer sam si rekao – osim sto su oba imali pogon na prednje tockove, nisu imali nesto drugo zajednicko, tako da Ruxton nikako ne umanjuje Andreov znacaj. Meni je Citroen omiljeni evropski brend i uz Ford omiljeni svetski brend. Tako da imam… Pročitaj više »

Matija

Bez brige, samo pokusavam da objasnim kako misle inzinjeri. Gore u mom komentaru je slika modela firme Tracta koja se proslavila sa prednjim pogonom – sa istim konceptom nastupala je veoma uspesno na trkama. Koncept Tracte mogao je takodje da bude inspirativan za Citroena. Barem nije morao daleko da putuje. 🙂 Inace, ja sam zaljubljen u Traction Avant, rado bih ga transformisao u moderan auto. I to sa jednim mocnim americkim V8! Taj auto zasluzuje maksimum!

Yankee

Traction Avant sa americkim V8 je jedno vreme bio solidno cest na americkim putevima. Gore sam spomenuo da je Citroen predstavio Traction Avant V8 koncept i da je navodno napravio odredjeni broj primeraka. Da ne ulazim opet u celu pricu, ovde sam detaljnije pisao o njemu. https://autorepublika.com/2020/05/31/zanimljivost-dana-citroen-traction-avant-je-trebalo-da-pruza-i-v8-agregat/ Americki vojnici koji su se vracali iz 2. svetskog rata su cesto brodom slali Traction Avant u Ameriku. U to vreme nije bila potrebna neka dokumentacija i prerada na racun bezbednosti i izduvnih gasova kao danas vec bukvalno ukrcaj auto na brod i salji ga. I onda bi uglavnom vadili originalne Citroenove motore… Pročitaj više »

Matija

Spolja se ne vidi takoreci nista. Interesuje me kako je menjac podnosio vecu snagu i momenat.

M M

Andre je video da Ruksston ima krov pa i on na Citro ugradio krov.
Tako je nastao Avangard, sa krovom

BB

Ledvika?
Jeli to onaj što i prvu Bubu inspirisao e

Yankee

Joseph Ledwinka. Hansov rodjak.

Matija

Ruxton deluje zaista impresivno!

Matija

„Andre je bio blizak prijatelj sa Henry Fordom i cesto je posecivao Ameriku i trazio ideje.“

Ovakvom tvrdnjom nanosis uvredu jednom od najkreativnijih konstruktora u istoriji automobilizma! Pre kratkog vremena naneo si zestoku uvredu cuvenom dozajneru, Marcelu Gandiniju, pokusavajuci da nas ubedis da je njegova Miura kopija Forda GT 40! Alo, bre, covece! Zaustavi se i razmisli pre nego sto nastavis tako dalje.

Yankee

Istoriju ne mozes promeniti bez obzira koliko se ona tebi ne dopadala. 😉 Tako ne mozes izbrisati da je Andre Citroen cesto dolazio u Ameriku i sastajao se sa Henry Fordom.
p.s. cisto da znas, GT40 nije dizajnirao Amerikanac vec Britanac. Ako ces se voditi tom logikom da smatram da GT40 i Miura iz profila jako lice zbog Amerike – prevario si se jer kao sto rekoh, GT40 je dizajnirao Britanac Ron Bradshaw. Na celom GT40 je malo sta radjeno u Americi – vecinu posla je uradila Lola u Britaniji.

Izmenjeno 1 dan pre od strane Yankee
Matija

Istorija se ne moze menjati – ali se ocigledno individualno tumaci. 🙂
Ko je konstruisao Ford GT40 – to je jasno, Englezi. Razlog – Ford sa takvom vrstom automobila nije imao nikakvo iskustvo. Iza njih nastupa Selbi koji ga je doterao do vrhunca. Tu nema nista sporno. Da je Gandini trazio inspiraciju, nasao bi je pre u Ferrariju, koji je jos tada proglasen da je lepsi od Forda.

BB

Napola poljak…

Srdjan

Zanimljim tekst sa pomalo tabloidnim naslovom. Nekadašnji Citroenovi automobili jesu bili drukčiji i proizvoditi posebnu emociju. Udobnost u vožnji zahvaljujući hidrauličnom ogibljenju jeste nešto što je bilo sinonim Citroena pa je i odustajanje od hidraulike nešto što se povezuje sa gubitkom identiteta istog. Mnogo je razloga za takvu odluku i ne mislim da je Pežo jedini krivac ali je njihova „bila zadnja“. Deceniju ipo je Citroen i dalje bio Citroen zajedno s Pežoom. Mene zanima zašto DS Automobiles nije nastavio sa hidraulikom? Ne koštaju malo da bi to bilo neopravdano pa makar i u najvišim paketima tipa Opera ili La… Pročitaj više »

Dejan Cvejić

Prodajem xm 2.0 i 16v ’96 sa gomilom delova 062 222 569