1. Home
  2. Liste
  3. Rang lista proizvođača po kriterijumu inovativnosti: BMW dominira, Kinezi prate u stopu
Rang lista proizvođača po kriterijumu inovativnosti: BMW dominira, Kinezi prate u stopu
5

Rang lista proizvođača po kriterijumu inovativnosti: BMW dominira, Kinezi prate u stopu

290
5
Podelite sa prijateljima:

S obzirom na transformacije industrije, automobilska doživljava fazu paradigmatske promene, koja takođe vodi do dalekosežnih promena u inovativnoj snazi automobilskih kompanija. Na osnovu oko 1.000 inovacija u godišnjem periodu analize 2023/2024, očigledan je radikalan pomak u inovativnoj snazi u korist kineskih proizvođača automobila, prema Centru za upravljanje automobilima (CAM) u trenutnoj proceni.

Po prvi put, pet kineskih automobilskih grupa je među deset najinovativnijih automobilskih grupa. BMW se potvrđuje kao najinovativnija automobilska grupa u ovoj godini, odmah ispred kineskih automobilskih grupa Geely i SAIC, koje su na drugom i trećem mestu. Sve u svemu, grupa kineskih proizvođača automobila ima rekordan udeo od 46 odsto globalne inovativne snage (inovacije koje su dostupne u serijskoj proizvodnji) u uzorku od 30 grupa sa više od 100 marki automobila ove godine, dok je u 2019. ovaj broj i dalje iznosio 21 odsto.

Nasuprot tome, inovativna snaga nemačkih proizvođača automobila opada sa 45 odsto u 2019. na samo 23 odsto trenutno. Ovo takođe pokazuje jasnu regionalnu razliku u brzini inovacije: iako su nemački proizvođači uspeli da povećaju broj inovacija za osam odsto u odnosu na prethodnu godinu, broj kineskih inovacija je u istom periodu porastao za 32 odsto (4 puta više). Tempo razvoja inovacija u Kini je stoga mnogo brži nego u Nemačkoj.

„Doživljavamo tektonsku promenu u ravnoteži snaga u globalnoj automobilskoj industriji“

Ovo se još snažnije ogleda u inovativnoj snazi, koja praktično stagnira među nemačkim proizvođačima, ali se takođe povećava za oko trećinu među kineskim proizvođačima automobila, navodi CAM.

Rukovodilac istraživanja Stefan Bracel rekao je: „U globalnoj automobilskoj industriji, doživljavamo tektonsku promenu u odnosu snaga u korist kineskih automobilskih kompanija, što se sve više vidi u inovativnoj snazi. U budućim oblastima elektromobilnosti, softverski definisana vozila i umrežavanje, kineski proizvođači, takođe uz podršku države i zapadnih dobavljača, izgradili su centralne kompetencije na osnovu kojih se već velikom brzinom grade inovativna serijska vozila. Ovo je veliki izazov, posebno za automobilske kompanije u Nemačkoj: one moraju da budu bar onoliko inovativnije koliko i skuplje“.

Američki proizvođači ukupno gube još više, jer i broj inovacija i inovativna snaga padaju za oko trećinu. Za pad u odnosu na prethodnu godinu prvenstveno su zaslužni General Motors i Ford. Nasuprot tome, Tesla je nešto bolji u pogledu broja inovacija i inovativne snage. Međutim, Tesla više ne postiže nivo inovativnosti poslednjih godina i trenutno je tek na 13. mestu (prethodna godina: 15. mesto), dok su GM i Ford tek na 15. (6.) i 16. (5.) mestu.

Japanci već nekoliko godina poboljšavaju svoju inovativnu snagu, ali na niskom nivou. Toyota posebno napreduje i trenutno je sa desetog mesta skočila na četvrto, ispred Mercedes-Benza i VW grupe.

Grupni plasman: BMW ispred Geelyja i SAIC-a

U trenutnoj studiji inovacija, BMW Grupa je postigla najviši nivo inovacija među 30 automobilskih grupa zasnovanih na 70 serijskih inovacija (uključujući 27 na svetskom nivou), čime je po prvi put osvojila nagradu AutomotiveINNOVATIONS za najinovativnije grupe automobila. Sa vrednošću indeksa od 151 poen, grupa sa sedištem u Minhenu zauzima prvo mesto, odmah ispred kineskih proizvođača Geelyja (149,4 indeksna poena) i SAIC-a (136,8).

Prema CAM-u, BMW postiže poene sa „širokim spektrom inovacija na visokom nivou u različitim oblastima tehnologije“. Prvi u svetu, kao što je pilot za saobraćajne gužve nivoa 3 u Seriji 7, koji se po prvi put može koristiti u mraku, pomoćnik za promenu trake zasnovan na pokretima u Seriji 5, koji radi samo gledanjem u bočni retrovizor, ili Proactive Care, koji koristi veštačku inteligenciju da identifikuje potrebe za popravkom i održavanjem i aktivno nudi klijentima rešenja.

Istovremeno, BMW takođe pokazuje snažne inovacije u sektoru električnih automobila, na primer u pogledu dometa (Mini Cooper) ili kapaciteta punjenja (i5). Istovremeno, trend inovacija za sledeću godinu je znatno iznad proseka sa još 20 inovacija ili studija pre serijske proizvodnje – mnoge od njih se odnose na predstojeću generaciju električnih automobila Neue Klasse.

Kineski proizvođači Geely i SAIC na podijumu, kao i Xiaopeng Motors (Xpeng, 7. mesto) i BYD (8. mesto) pokazuju veoma snažne inovacijske performanse u oblastima tehnologije elektromobilnosti, sistema za pomoć vozaču (ADAS) i interfejsa, u kojima predstavljaju više od 80 svetskih inovacija. U oblasti električnih automobila, GAC, Geely, SAIC i Xpeng generišu rekorde u segmentima, posebno u pogledu snage punjenja i dometa, kao što je najveća snaga punjenja u segmentu kombi vozila Xpenga X9.

BYD, GAC, Nio, SAIC i Xiaopeng već imaju sisteme nivoa 2+ ne samo na autoputevima i u saobraćajnim gužvama, već i u mnogim urbanim oblastima, a u nekima se najviše ističe Xpeng X9.

Kineski proizvođači su posebno fokusirani na temu povezivanja, sa ukupno 125 serijjskih inovacija lani. Geely je, na primer, izneo visoko ocenjene inovacije na tržište sa znatno uvećanom projekcijom proširene stvarnosti ili besprekornim povezivanjem vozila i pametnog telefona operativni sistemi („Meizu Flime“). SAIC predstavlja informativno-zabavni sistem zasnovan na veštačkoj inteligenciji za spajanje stvarnosti i virtuelnosti („Shua“ u IM Motors LS7), kao i „Yep Car Watch“, interaktivni ekran na spoljašnjoj strani vozila za komunikaciju sa okolinom.

VW gubi više od proseka zbog Audija

Iz nemačke perspektive, pored dobrih performansi BMW-a, ono što je posebno upadljivo je nagli pad u Volkswagenu. Kompanija sa sedištem u Volfzburgu trenutno je tek na šestom mestu sa 85,9 indeksnih poena, izgubivši 44 odsto svojih prošlogodišnjih poena.

„Činjenica da VW ove godine ima istorijski loš učinak nije samo zbog trenutnog nedostatka inovacija u marki Audi, već i zbog snage drugih igrača kao što su BMW i, pre svega, neki kineski proizvođači – trend koji posmatraju nekoliko godina“, prokomentarisao je direktor istraživanja Štefan Bracel. „Trenutna snaga Toyote na četvrtom mestu je takođe izuzetna – najbolji učinak najveće svetske automobilske grupe od 2017. godine“, nastavio je stručnjak.

Svi podaci potiču iz izveštaja AutomotiveINNOVATIONS, koji CAM proizvodi od 2005. godine i ažurira ga svake godine. Trenutni rezultati se sastoje od 709 individualno procenjenih inovacija od 30 svetskih proizvođača automobila i novopridošlih vozila sa oko 100 marki  automobila koji su već dostupni kupcima na važnim globalnim tržištima, i još 282 inovacije ili studije pre serijske primene. CAM od 2012. godine nagrađuje najinovativnije kompanije, marke i modele nagradom AutomotiveINNOVATIONS u deset kategorija.

AutoRepublika

(290)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pa, nije ni cudo sto Kinezi napreduju takvim tempom. U poslednjih deset godina kineska vlada je investirala oko 230 milijardi dolara u fundamentalna istrazivanja i razvoj e-vozila. EU jos uvek ne pomaze svojoj autoindustriji a USA je upravo donela odluku. Samo da se razumemo, nije sve u novcu – potrebni su jos talenti, zelja i disciplina. Nije mi sasvim jasno kako je BMWu uspelo da se nadje na celu.

Nightrider

Matija, BMW jako puno investira u nove tehnologije i zadnjih par godina je otvorio nekoliko novih razvojnih centara, sto u DE, sto u Austriji i Madjarskoj, znam jer su moje kolege vec dugo na montazi a i sam sam ukljucen u razne stvari. BMW stvarno ulaze mnogo u e mobilnost, puno vise od drugih.

Matija

Ocigledno ima dobar tim inzinjera i IT specijalista. VW je mnogo mocniji ali mu to ne uspeva.

s mile

Kako ja vidim, USA tržište kasni u inovacijama, zatvara se za konkurenciju iz kine, vremenom će i za EU proizvođače… potaće bara za krokodile ( lokalne )

EU… ko bi ga znao, imaju snage da se izbore, ali će morati debelo da zapnu. Ili će se i oni raznim sankcijama, taksama zaštititi od kineske konkurencije.
Obrni okreni, kinezi će gurati gde mogu, a to je trenutno rusija, i osatatak sveta.

Matija

EU je osnovana da bi se ujedinile snage. Realan efekat je sasvim suprotan – svak vuce na svoju stranu jer misli da je najpametniji.