1. Home
  2. Prezentacije
  3. Rimac je predstavio bespilotni taksi Verne
Rimac je predstavio bespilotni taksi Verne
4

Rimac je predstavio bespilotni taksi Verne

978
4
Podelite sa prijateljima:

Hrvatska kompanija Rimac poznata je kao konstruktor električnog hiperautomobila Nevere i suvlasnik marke Bugatti. Ali sada se kompanija Mate Rimca pojavila u novoj ulozi: najavljena je bespilotna taksi služba Verne i prikazan je istoimeni električni automobil koji joj je namenjen.

Nazvana je po francuskom piscu naučne fantastike Žilu Vernu i, za razliku od konkurentskih projekata, plod je potpuno nezavisnog razvojnog procesa, koji se ne oslanja na postojeće serijske automobile.

Električni automobil Verne je poznat prvenstveno po svom faktoru forme, jer je ovo nepraktičan hečbek sa troja vrata. Međutim, istraživanje Rimca pokazalo je da 9 od 10 taksi kupaca putuje samo ili sa dve osobe.

Pošto je Verne potpuno autonoman i ne zahteva vozača, dovoljna su samo dva sedišta. Ali ovaj aranžman pruža putnicima prostor kao u luksuznim automobilima.

Ostale karakteristike robotaksija uključuju ogromno vetrobransko staklo, klizna vrata (koja se otključavaju pomoću kombinovanih brava), displeje na zadnjim krovnim stubovima (koji prikazuju kratke informacije o putovanju), i uopšte nema brisača, retrovizora ili kamera za vožnju unazad.

U kabini nema volana ni pedala, ali putnicima je na raspolaganju ekran za zabavu od 43 inča. Može da prikaže sadržaje od interesa za korisnika ili pune informacije o ruti, a sve se to može kontrolisati preko mobilne aplikacije, pomoću koje se poziva taksi. Ekran osetljiv na dodir između sedišta je odgovoran za automatsku klimu, električna sedišta i osvetljenje.

Sama sedišta mogu zauzeti poluležeći položaj, a umesto plafona postavljen je panoramski krov ovalnog oblika. S obzirom na specifičnosti taksija, materijali unutrašnje opreme su odabrani da budu što praktičniji i otporniji na habanje.

Malo se zna o tehničkoj strani Verneovog električnog automobila. Zasnovan je na novoj skalabilnoj platformi, a za autonomnu vožnju odgovoran je kompleks Mobileye, koji uključuje kamere, radare i lidare.

Navodi se da će njegovi algoritmi moći da se prilagode različitim uslovima transporta i saobraćajnim pravilima u različitim zemljama.

I taksi služba i sama proizvodnja automobila Verne izdvojeni su u zaseban istoimeni startap, iako su njegovi čelnici došli direktno iz Rimca. Ovo se radi radi dobijanja dodatnih investicija koje su neophodne za pokretanje projekta. Prema planu, do kraja ove godine servis Verne biće pušten u rad u hrvatskom Zagrebu, a potom će se pojaviti u jedanaest gradova u Nemačkoj i Britaniji. Sledeće će doći na red ostatak Evrope, a potom i Bliski istok. Ali električni automobil Verne će ući u upotrebu ne ranije od 2026. godine, jer za sada postoji samo u obliku render-fotografija i zahtevaće više milijardi dolara ulaganja za implementaciju.

AutoRepublika

(978)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Valjda taksije voze taksisti, dakle vozači a avione piloti.Mogu da postoje bespilitni avioni ali bespilotna taksi vozila…Možda sam nešto u međuvremenu propustio, no jesu li ikad piloti vozili vozila da ona sad postanu bespilotna upotrebom autonomnih sistema.???

MRN
Matija

Ako je Rimac uspeo da resi sve softverske probleme koje ni Tesla, ni Apple ni Kinezi nisu uspeli, onda je zasluzio Nobelovu nagradu! Zelim mu uspeh! 🙂

BB

Za ovaj projekat do sada je zamračio 197 miliona EUR iz fondova EU, treba mu skinuti kapu..