1. Home
  2. Vesti
  3. Alfa Romeo Junior Veloce će biti moćnija nego što se očekivalo: 280 „konja“ umesto 240
Alfa Romeo Junior Veloce će biti moćnija nego što se očekivalo: 280 „konja“ umesto 240
2

Alfa Romeo Junior Veloce će biti moćnija nego što se očekivalo: 280 „konja“ umesto 240

1.03K
2
Podelite sa prijateljima:

Svetska premijera malog krosovera Alfe Romea održana je u aprilu ove godine, tada se zvao Milano, ali nakon skandala koji je izazvala italijanska vlada povezanog sa činjenicom da je automobil proizveden u Poljskoj, a ne u Italiji, novi model je preimenovan u Junior.

U ovom trenutku, Junior je dostupan u niskonaponskoj hibridnoj verziji Ibrida zasnovanoj na 1,2-litarskom benzinskom turbo motoru (136 KS, prednji pogon) i u početnoj električnoj verziji Elettrica (156 KS, pogon na prednje točkove), cena u Nemačkoj – od 29.500 i od 39.500 evra, respektivno.

Kasnije ove godine, Juniorov asortiman će biti dopunjen hibridnom verzijom Ibrida Q4 sa pogonom na sve točkove i vrhunskom električnom verzijom Elettrica Veloce, čije cene još nisu objavljene.

Verzija Elettrica Veloce će biti najskuplja i najmoćnija u asortimanu – to bi trebalo da bude sportski krosover sa velikim felnama od 20 inča i modifikovanom šasijom: klirens je smanjen za 25 mm, ogibljenje koristi čvršće „anti-roll“ poluge, a na prednjem vratilu su ugrađene moćne disk kočnice prečnika 380 mm sa čeljustima sa četiri klipa, a upravljanje je jedno od najoštrijih u klasi, sa prenosnim odnosom od 14,6.

Snaga i obrtni moment jedinog elektromotora ugrađenog na prednju osovinu u vreme premijere bila je 240 KS i 345 Nm, a sada je snaga povećana na 280 KS. Torsenov diferencijal sa ograničenim proklizavanjem postavljen između prednjih točkova će pomoći u kontroli vučne sile.

Dinamičke karakteristike Juniora Velocea još nisu objavljene, ali generalno je jasno da će biti na nivou hot hečeva uporedivih po snazi, ali će domet sa napunjenom baterijom najverovatnije biti prilično skroman (54 kWh), jer sa takvim karakteristikama ima da troši struju kao Volga benzin 😉 .

Standardni Junior Elettrica od 156 konjskih snaga može preći do 410 km sa jednim punjenjem po WLTP-u.

Alfa Romeo Junior Veloce će imati dva bliska rođaka u okviru korporacije Stellantis – sportski krosover Abarth 600e i hot heč Lancia Ypsilon HF. Njihova snaga elektromotora će verovatno takođe biti povećana sa 240 na 280 KS, a ko zna, možda će Alfica ipak biti jedina.

AutoRepublika

(1026)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

“ … ima da troši struju kao Volga benzin 😉 “

😊😊😊

Dok god ne troši kao ZIL, dobro je …

Cuore sportivo

Njihova snaga elektromotora će verovatno takođe biti povećana sa 240 na 280 KS, a ko zna, možda će Alfica ipak biti jedina.

Naravno da neće, to je samo za Alfu rezervisano! To bi ozbiljan znalac trebao da zna a ne da se pita.