1. Home
  2. Sport
  3. Cadillac Le Monstre opet u serijskoj proizvodnji
Cadillac Le Monstre opet u serijskoj proizvodnji
1

Cadillac Le Monstre opet u serijskoj proizvodnji

96
1
Podelite sa prijateljima:

Proteklog vikenda je vožena čuvena trka 24 sata LeMana i slično kao i godinu dana ranije, slavio je Ferrari. Ali dosta očiju je bilo upereno i na Cadillac koji je odlučio da se takmiči u najjačoj klasi „hypercar“ sa modelom V-Series.R. Amerikanci su iznenadili javnost tako što su se kvalifikovali na drugo i treće mesto, mada nisu bili ni približno uspešni tokom same trke. Najbrži Cadillac je bio onaj na sedmoj poziciji sa oko dva minuta i 34 sekundi sporijim rezultatom nego pobednički Ferrari.

Amerikanci su iskoristili događaj u Francuskoj i da predstave dve nove verzije svojih modela CT4 i CT5 Blackwing pod imenom Le Monstre. Verovali ili ne, Cadillac se takmičio na ovoj trci i davne 1950. godine sa modelom Serija 61, a takav primerak je nosio ime „Le Monstre“ („Čudovište“ na francuskom jeziku). Automobil je bio uglavnom u fabričkom stanju sa identičnim V8 motorom i 160 konjskih snaga iz radne zapremine 331 kubnog inča (5,4 litra) kao i Serija 61 koju su Amerikanci svakodnevno viđali na ulicama. Dva primerka su uspela da završe na odličnoj desetoj, odnosno jedanaestoj poziciji.

To nas dovodi do sadašnjih izdanja modela Blackwing CT4 i CT5. Reč je o nekim od najmoćnijih Cadillaca u istoriji, pa tako CT4 pokreće 3,6-litarski turbobenzinac sa 472 konjske snage. To mu omogućava ubrzanje od nule do 100 km/h do 100 km/h za 3,9 sekundi i maksimalnu brzinu od 304 km/h. CT5 je još impresivniji sa čak 668 „grla“ iz radne zapremine 6,2 litra uz pomoć kompresora.

U stanju je da stigne iz mirovanja do 100 km/h za 3,4 sekunde i juri maksimalnih 336 km/h.

I šta nam onda donosi Le Monstre za 2025. godinu? Pa zapravo jako malo pošto su promene uglavnom dizajnerske prirode. Dobio je novu tamno sivu boju koja nije dostupna na ostatku ponude i nekoliko plavih detalja. Enterijer stiže u dve kombinacije, od čega je jedna sa crnim sedištima i plavim detaljima, a ona preostala sa belim sedištima i takođe plavim detaljima. CT5 ima na nekoliko mesta broj „2“ po uzoru na originala dok u manjem CT4 možemo naći broj tri. Mehanika nije menjana osim što su kočnice ofarbane u istu boju kao i enterijer.

Cadillac još uvek nije objavio cene ovog specijalnog paketa. Spomenućemo da bazni CT4 Blackwing košta 63.590 dolara dok je CT5 Blackwing za oko 30 hiljada „zelembaća“ skuplji. Proizvodnja će biti limitirana na 50 primeraka CT4 i još 101 jedinicu CT5.

Američki proizvođač vozila se sada okreće sledećem takmičenju sezone izdržljivosti, a to je trka šest sati Monce koja se vozi sredinom narednog meseca. Takođe ga očekuje i nastavak sezone u američkoj seriji IMSA gde brani titulu osvojenu prošle godine.

AutoRepublika

(96)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

velika šteta je bilo ukidanje ct6
kakav je to auto bio
danas samo kinezi mogu da uživaju u pravim limuzinama

Izmenjeno 11 dana pre od strane Mustang