1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Tavareš krivi sebe za dvocifreni pad prodaje u Americi
Tavareš krivi sebe za dvocifreni pad prodaje u Americi
3

Tavareš krivi sebe za dvocifreni pad prodaje u Americi

131
3
Podelite sa prijateljima:

Šef velikog evropskog proizvođača automobila Stellantis se bori sa požarima bez obzira da li su na istoku ili zapad,u ali sada se barem čini da je spreman da prihvati da je možda napravio grešku.

Karlos Tavareš kaže da je njegova arogancija kriva što nije uspeo da reši tri konvergentna problema na koje je proizvođač automobila naišao na tržištu u SAD.

Grupa se suočila sa padom prodaje i zaustavljenim zalihama u SAD, što je dovelo do smanjenja njenog tržišnog udela.

Tavareš je rekao da je Stellantis bio suviše spor da bi prodao zalihe, naišao je na probleme u proizvodnji i da mu je nedostajalo „sofisticiranost na putu da izađe na tržište“. Postojala je arogancija u tome što nisu dovoljno brzo prepoznali te kombinovane faktore, rekao je on.

„Kada kažem da smo bili arogantni, govorim o sebi, nikom drugom. Govorim o činjenici da je trebalo da reagujem odmah, uviđajući da postoji konvergencija ta tri problema i da smo morali da uspostavimo radnu grupu koja će ih rešiti“, rekao je Tavareš na Stellantisovom danu investitora.

„Ako imate marketinšku strategiju koja je suboptimalna, u trenutku kada vam zalihe rastu i vaša postrojenja počnu da imaju probleme, mislite da možete da rešite svaki od problema izolovano, ali ako se tri stvari dogode istovremeno, teže“, dodao je on.

Stellantisova prodaja u SAD opala je za 14 % u prvom kvartalu godine, usred šireg pada globalnih prihoda.

Proizvođač automobila je zabeležio skok zaliha za marke Jeep i Ram početkom godine, izvestio je Cox Automotive.

Tavareš je rekao da su se problemi u proizvodnji grupe u SAD dogodili u dve neimenovane fabrike. Međutim, rekao je da neće biti potrebna „raketna nauka“ da ih popravi: „To je nešto što smo radili mnogo puta, svuda u svetu“.

Grupa je i dalje profitabilna i preduzela je rigorozan režim smanjenja troškova koji je doveo do smanjenja broja zaposlenih za skoro 50.000 od 2019. godine.

Evropska carinska bitka

Dok Tavareš radi na obnavljanju Stellantisovih operacija u SAD, on je takođe izdvojio vreme da istakne svoje protivljenje carinama, nakon što je Evropska Unija najavila namete na kineske proizvođače automobila (do 38,1 %).

Dok su evropski proizvođači automobila ugroženi jeftinim kineskim električnim vozilima, oni imaju razloga da budu oprezni u pogledu carina. Odmazda Pekinga bi verovatno ometala sposobnost proizvođača automobila da prodaju svoje automobile na kineskom tržištu, dok bi takođe povećala cenu ključnih inputa za njihova sopstvena EV.

Proizvođači automobila su takođe počeli da formiraju strateška partnerstva sa kineskim proizvođačima kako bi iskoristili prednosti sinergije na tržištu. Stellantis je ranije ove godine kupio 21% udela u kineskoj marci Leapmotor kako bi pomogao u razvoju pristupačnog električnog vozila.

AutoRepublika

(131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

protive se carinama a u stvari su glavni inicijatori istih,
kakvo licemerje,
mislim da bi i kinezi trebalo da postupe na isti način,
jer prave auta istog možda i boljeg kvaliteta,
trebali bi uvesti termin „porez na budale“ za evropska auta

s mile

Jutros vest, kako se puno uvećao uvoz kinekih automobila u mexico, pa su zabrinuti. Naravno i Ameri su zabrinuti jer kinezi mogu preko mexica da uvoze u USA.

Opšta polarizacija tržišta, na kraju če svi imati smo svoje tržište. E sad, ko će tu najviše izgubiti… zna se 😉

Cuore sportivo

Odurni njemci Mile, a ja presretan hahahah

Mustang, ne mogu da to urade jer svi europljani se proizvode u kini. Čudo, da tako banalnu stvar ne znaš