1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nemačka vlada gleda kako da obesmisli ili izdejstvuje povlačenje novih carina na kineska EV
Nemačka vlada gleda kako da obesmisli ili izdejstvuje povlačenje novih carina na kineska EV

Nemačka vlada gleda kako da obesmisli ili izdejstvuje povlačenje novih carina na kineska EV

92
1
Podelite sa prijateljima:

Nemačka vlada ulaže napore koji imaju jasan cilj, a on se ogleda u težnji da se spreči stupanje na snagu novih dodatnih carina koje je objavila Evropska komisija. Carine se odnose na uvoz kineskih električnih automobila. Alternativno stremljenje germanskih vlasti podrazumeva da dođe, barem do ublažavanja carinskog uticaja, ako potpuno zaustavljanje neće biti moguće, prenosi informaciju ugledni Bloomberg pozivajući se na izvore bliske dešavanjima.

Zvaničnici u Berlinu su optimistični u pogledu želje za epilogom u kom će EU uspeti da pronađe rešenje kroz direktne razgovore sa Kinom, rekao je jedan od izvora, koji je govorio pod uslovom anonimnosti jer su razgovori poverljivi.

Najveća evropska privredna sila je, čak i pre saopštenja Evropske komisije koje je objavljeno u sredu, istakla da ima prostora za dogovor sa Kinom, pre nego što nove carine stupe na snagu 4. jula. Nemački zvaničnici veruju da ima prostora za manevar i tvrde da imaju i saveznike u savezu EU, rekao je drugi izvor, ističući da će, ne samo Kina već i EU morati da napravi ustupke za sporazum.

Evropska komisija je u sredu obavestila nekoliko kineskih proizvođača automobila, uključujući gigante poput firmi nazvanih BYD Co., Geely Automobile Holdings Ltd. i SAIC Motor Corp., o dodatnim carinama koje idu do 48% i koje stupaju na snagu od sledećeg meseca, a odnose se na uvoz električnih automobila. Nakon uvođenja privremenih carina, Brisel će imati četiri meseca da uvede definitivne carine. Međutim, države članice će moći da ukinu ove carine ako se tome usprotivi najmanje 15 zemalja članica, a u kojima živi najmanje 65% stanovništva Evropske unije.

Kineske vlasti su zapretile odmazdom u sektoru poljoprivrede, vazduhoplovstva i motornih vozila velike snage, ističući da su duboko razočarane i da se oštro protive merama za električne automobile. Sve uzvratne mere Kine mogle bi da naškode nemačkim proizvođačima, uključujući proizvođače automobila koje poznajemo pod imenima Volkswagen AG, Mercedes-Benz Group AG i BMW AG, a koji se u velikoj meri oslanjaju na prodaju na najvećem svetskom tržištu automobila. O svemu ovome možete čitati u sekciji „Life“ (podgrupa Biznis) jer smo se temama bavili sredinom nedelje za nama.

Nemački ministar privrede Robert Habek rekao je odmah nakon objave odluke Brisela da „sada imamo priliku da pokušamo, i nadamo se da ćemo uspeti, da zaustavimo” pretnju eskalacijom carinskih nameta.

Habek će sledeće nedelje otputovati u Kinu i planira da o tome razgovara sa vladinim zvaničnicima u Pekingu. Nemački ministar je od kraja aprila govorio da odluka o carinama za Kinu ne bi trebalo da bude automatska i da bi na kraju, trebalo eventualno da je donesu političari.

AutoRepublika

(92)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Na sceni je opet demokratija! Prebrojte koliko drzava u EU proizvodi vozila a koliko drzava glasa za odluke o vozilima.