1. Home
  2. Vesti
  3. Ulazak u svet Mazde 3 na američkom tržištu postaje pristupačniji
Ulazak u svet Mazde 3 na američkom tržištu postaje pristupačniji
0

Ulazak u svet Mazde 3 na američkom tržištu postaje pristupačniji

154
0
Podelite sa prijateljima:

Jedna od glavnih kritika na račun novih automobila leži na račun njihovih cena. Bez obzira u kojoj državi živite, šanse su velike da je onih pristupačnijih četvorotočkaša sve manje, a automobilske firme nude uglavnom bogatije opremljene konfiguracije radi profitabilnosti. Doduše, često imaju i pravo za takve finansijske odluke i reći će da prave ono šta javnost i kupuje. To se posebno odnosi na američko tržište gde manji automobili nikada nisu bili preterano popularni, pa samim tim ni jedna veća korporacija neće da nudi vozilo ili konfiguraciju za koju će se opredeliti mali broj kupaca.

Slična situacija važi i na račun kompaktnih automobila „preko bare“. Prethodnih godina su nestali Ford Focus, Chevrolet Cruze i Dodge Dart, na putu su i Nissan Sentra, Hyundai Sonata, Kia Forte i Subaru Impreza, a Mazda je uglavnom bila tiha sa svojim modelom 3. Štaviše, ovaj automobil je privukao tek 30.531 kupca na američkom tržištu prethodne godine, pa su mnogi očekivali da ćemo mu uskoro pisati čitulju. To ne samo što se neće desiti za 2025. godinu već će „trojka“ zapravo dobiti manje cene.

Početna cena u limuzinskom izdanju će iznositi 25.135 dolara ili za 220 „zelembaća“ manje nego godinu dana ranije. Cifra je svakako beznačajna, ali mediji ne mogu da sakriju iznenađenje da postoji neki model u današnja vremena koji je zapravo pristupačniji nego što je to bio slučaj pre. Za navedenu sumu novca kupac dobija atmosferski 2,5-litarski benzinac sa 190 konjskih snaga i šestostepeni manuelni menjač, a vozilo je takođe bogato opremljeno i sa onom opremom za koju je kod rivala uglavnom potrebno doplatiti.

Heč je za oko hiljadu najmanjih zelenih novčanica skuplji od limuzine, a u ponudi je sada i najosnovniji paket opreme nazvan S koji ranije nije bio dostupan.

One konfiguracije su takođe dostupne i sa turbobenzincem ispod haube. Reč je o spomenutom 2,5-litarskom motoru koji se može pohvaliti sa 227 konjskih snaga sa gorivom nižeg oktana, odnosno sa 250 „grla“ ako vlasnik sipa 93-oktanski benzin. Pored spomenutog šestostepenog manuelnog menjača, Mazda 3 je dostupna i sa automatikom sa istim brojem stepena prenosa kao i opcionim pogonom na sva četiri točka. Turbobenzinac, inače, ima početnu cenu od 33.285 dolara za limuzinu, odnosno 34.435 dolara za heč.

Nismo sigurno koliko još će „trojka“ biti na tržištu sa spomenutim niskim prodajnim rezultatima, ali barem privremeno smo sigurni da će ovaj fantastični automobil privući po još nekog kupca…

AutoRepublika

(154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments