1. Home
  2. Life
  3. Geely protiv BYD-a: čiji je motor sa unutrašnjim sagorevanjem najefikasniji na svetu?
Geely protiv BYD-a: čiji je motor sa unutrašnjim sagorevanjem najefikasniji na svetu?

Geely protiv BYD-a: čiji je motor sa unutrašnjim sagorevanjem najefikasniji na svetu?

554
0
Podelite sa prijateljima:

Kineski proizvođači automobila se žestoko takmiče jedni sa drugima ne samo u segmentu električnih vozila. U ovoj zemlji raste i potražnja za hibridima koji se mogu puniti, a traže se i čisto benzinski modeli, a kod poslednja dva se vodi borba oko stepena korisnosti.

U toj borbi pored inženjera, učestvuju i advokati. BYD je nedavno održao prezentaciju svog novog benzinsko-električnog sistema DM (Dual Mode) pete generacije sa čijim se navedenim karakteristikama Geely nije složio.

Sam BYD se u svojoj prezentaciji fokusirao na tri ključna pokazatelja najnovijeg pogonskog sistema DM-i 5: domet – 2.100 km, potrošnja goriva – 2,9 l/100 km, termička efikasnost motora sa unutrašnjim sagorevanjem – 46,06%. Ova poslednja cifra je svetski rekord za automobilske motore sa unutrašnjim sagorevanjem, a Geely je odlučio da ospori ovu izjavu, pružajući dokumentaciju koja pokazuje da je u pravu.

U Kini postoji vladin centar za razvoj automobila pod nazivom CATARC (China Automotive Technology and Research Center), koji je takođe odgovoran za sertifikaciju motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Upravo je ovo sertifikat koji je Geely objavio kao dokaz da je bio u pravu. Kaže da je motor BHE15-CFZ pokazao termičku efikasnost od 46,1% na testovima, što je četiri stota dela procenta bolje od BYD-ovog motora iz hibridnog sistema DM-i 5.

U odgovoru, BYD je uzvratio da je reč o serijskim jedinicama, jer se na limuzinama BYD Qin L koristi DM-i 5, koji je pušten u prodaju krajem maja. Dok je motor Geelyja BHE15-CFZ uključen u novu generaciju NordThora, koji će se pojaviti na tržištu tek početkom sledeće godine. U međuvremenu, Geelyjevi serijski hibridi koriste motore BHE15 Plus sa toplotnom efikasnošću od samo 44,26%.

Ako kolege žele da se takmiče sa sertifikatima, onda BYD ima sertifikat perspektivnog motora sa termičkom efikasnošću od 46,5%!

Ispada da se BYD odbranio od optužbi? Nije sasvim tačno, jer je, pored termičke efikasnosti, deklarisana i veoma mala potrošnja goriva. Ali mereno je korišćenjem previše neozbiljnog CLTC-a. Prema kineskom Ministarstvu industrije, benzinsko-električni sistem DM pete generacije troši manje impresivnih 3,8 l/100 km, ali prema realnijem WLTC-u.

Cela ova situacija je još jednom istakla potrebu za jedinstvenim obaveznim sistemom procene efikasnosti automobila kako bi se izbegli ovakvi marketinški trikovi.

AutoRepublika

(554)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments