1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep Cherokee ponovo stiže na tržište
Jeep Cherokee ponovo stiže na tržište
0

Jeep Cherokee ponovo stiže na tržište

181
0
Podelite sa prijateljima:

Jeep je bio veoma aktivan u medijima prethodnih dana. Američki proizvođač vozila je predstavio svoj prvi električni model na američkom tržištu pod imenom Wagoneer S, a takođe je najavio i proizvodnju novog jeftinog krosovera na struju. I ako je verovati pisanju medija, naredne godine ćemo ponovo videti još jedno legendarno ime, a to je Cherokee.

Iako su neki automobilski sajtovi preneli vest da će Cherokee biti baš taj jeftiniji električni krosover, drugi mediji demantuju takvu tvrdnju i pišu da je reč o dva sasvim različita modela. Cherokee je prestao sa proizvodnjom na kraju 2023. godine, a tome je rezultiralo višegodišnji pad prodaje nakon što Jeep nije osvežio svog nekadašnjeg velikana čak deset godina. U 2018. godini je isporučeno tekordnih 239.427 vozila, a svega pet godina kasnije tek 40.322 Cherokeeja je pronašlo vlasnike.

Stellantis je tada doneo tešku odluku da eliminiše ovaj model, posebno nakon što je bratski Compass privlačio dosta kupaca. To je donelo do problema sa sindikatom u gradu Belvidis unutar američke savezne države Ilinois gde se Cherokee nekada proizvodio, a Stellantis je odlučio da „zakopa ratne sekire“ tako što će iskoristiti fabriku za proizvodnju nekih drugih modela.

U svakom slučaju, Jeep je nedavno imao sastanak sa vlasnicima izložbeno-prodajnih salona i tamo im je prikazana fotografija pokrivenog krosovera srednjih dimenzija. Publici nije rečeno kako će se zvati, ali je predstavnik Jeepa kazao, „možete da pretpostavite ime“, što je bio dovoljan razlog medijima da spekulišu da je značka Cherokee previše bitna da bi se tek tako zaboravila. Neku iz publike je pisao da li će novi krosover biti na struju, na šta je predsednik firme Antonio Filosa odgovorio da „neće u početku“.

To nam govori da će novitet originalno biri ponuđen verovatno samo u hibridnom izdanju dok će električna verzija stići nešto kasnije. Takođe je rečeno da će početna cena iznositi manje od 40 hiljada dolara, što je otprilike ista suma koju je trenutno potrebno izdvojiti za model Grand Cherokee.

Mnogi mediji kažu da će se proizvodnja odvijati u Meksiku, što će sigurno u još većoj meri naljuiti radnike fabrike u Belvidiru gde je Cherokee nekada silazio sa pokretnih traka. Debi se očekuje krajem ove godine dok bi serijska proizvodnja startovala na proleće naredne godine.

AutoRepublika

(181)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments