1. Home
  2. Industrija
  3. Kinezi umesto VW-a pomažu Renaultu u razvoju jeftinog električnog automobila
Kinezi umesto VW-a pomažu Renaultu u razvoju jeftinog električnog automobila
1

Kinezi umesto VW-a pomažu Renaultu u razvoju jeftinog električnog automobila

223
1
Podelite sa prijateljima:

Čini se da epopeja sa nastankom izistinski narodnog električnog automobila Renaulta ulazi u poslednji čin. Priča je počela krajem prošle godine, kada se saznalo za predloženu saradnju Renaulta i Volkswagena u cilju stvaranja serijskog električnog automobila koji košta oko 20 hiljada evra. Potencijalni partneri su planirali da proizvode 200-250 hiljada ovih mašina godišnje. Međutim, svi ovi planovi su krenuli naopako.

U početku se pretpostavljalo da bi za osnovu mogla biti uzeta ili platforma VW MEB Entry (na kojoj je kreiran obećavajući VW ID.2all) ili francuska mala platforma AmpR (novi R5). Oba pomenuta električna vozila su namenjena cenovnom segmentu „od 25 hiljada evra“, a zajednički automobil bi, zbog ekonomije obima i nekih pojednostavljenja, mogao da košta manje od 20 hiljada evra. Štaviše, Renault je čak pokazao takav automobil u konceptualnom obliku (Twingo).

Međutim, prenesmo pre dve nedelje da se koncern VW povukao iz pregovora koji su trajali šest meseci. Važno je napomenuti da nemačka kompanija ovo nije komentarisala, ali Francuzi nisu krili da su zajedno sa drugim proizvođačima pregovarali o izdavanju pristupačnog električnog automobila, ali još ništa nije konačno odlučeno. Štaviše, šef Renaulta, Luka de Meo, čak je predložio stvaranje evropskog saveza za električna vozila nalik Airbusu kako bi potisnuli jeftine električna vozila iz Kine.

Ironično, sada su oba propala evropska partnera odlučila da koriste usluge kineskih proizvođača automobila. VW je već uložio 1,1 milijardu dolara u svoj novi tehnički centar u kineskom gradu Hefei i započeo saradnju sa Xpengom. I Renault je zvanično najavio da će udružiti snage sa neimenovanim partnerom iz Kine kako bi ubrzao razvojni proces i smanjio troškove. Međutim, dizajn i proizvodna lokacija moraju ostati evropski.

Ko može postati Renaultov kineski partner? Prvo, to bi mogao biti Dongfeng, koji već proizvodi električnu Daciju Spring za Evropu, iako je razvoj ove saradnje odavno zaustavljen i montaža jedinstvenog modela se vrši prema prethodnim dogovorima.

Dakle, druga opcija je verovatnija: pre skoro dve godine, Renault i holding Geely su najavili zajedničko ulaganje pod nazivom Horse, a upravo danas su objavili finalizaciju ovog posla. Horse Powertrain Limited, sa jednakim udelom partnera, počeo je sa radom 31. maja i u prvoj fazi će se baviti proizvodnjom motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Zajedničko preduzeće uključivalo je 17 fabrika širom sveta i pet naučno-tehničkih centara. Proširenje granica saradnje na električna vozila je pitanje vremena. Štaviše, Geely već ima odlične kompetencije za električna vozila.

Generalno, zanimljiv trend sa kineskim potpisom se pojavljuje u stvaranju jeftinih evropskih električnih automobila. Tri najveća proizvođača automobila u Evropi već imaju partnere iz Kine: Stellantis radi sa Leapmotorom, VW se sprijateljio sa Xpengom, a BMW razvija i proizvodi svoje električne Minije zajedno sa Great Wallom Motorom.

AutoRepublika

(223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Štaviše, šef Renaulta, Luka de Meo, čak je predložio stvaranje evropskog saveza za električna vozila nalik Airbusu kako bi potisnuli jeftine električna vozila iz Kine.“ Izvanredna, pan-evropska ideja! Evropski proizvodjaci masovnih vozila – Renault, FIAT, VW, sa pripadajucim podmarkama – mogli bi da naprave nekoliko zajednickih platformi cija bi masovnost podelila troskove proizvodnje na veliki broj jedinica. Medjutim, evropski demokratski haos je nesavladiv – u svojoj gluposti svak misli da je najpametniji i od takvog saveza nema nista. S druge strane, realno gledano, Stelantis i VW korporacija dovoljno su veliki da u svojim okvirima mogu da organizuju masovnu proizvodnju platformi… Pročitaj više »