1. Home
  2. Life
  3. Renault veruje u autonomna vozila, ali na drukčiji način
Renault veruje u autonomna vozila, ali na drukčiji način

Renault veruje u autonomna vozila, ali na drukčiji način

132
1
Podelite sa prijateljima:

„Autonomni automobil nije nov, o njemu pričamo deset godina“. Uvod Žila le Bornja, šefa inženjeringa u grupi Renault, veoma je pragmatičan. On dodaje: „Za privatna vozila, izabrali smo nivo 2 (više od 30 sistema pomoći u vožnji) jer pokriva 90 % očekivanja naših kupaca. Nivoi 3 i više, to jest zajednička odgovornost u delegaciji vožnje do 100% autonomne, podrazumevaju visoke troškove u smislu tehnologije u vozilu koji nisu baš u skladu sa cenom Renaulta, a još manje sa filozofijom Alpinea“.

S druge strane, francuska grupa radi na nivou 4 za javne šatlove.

Prema Žan-Fransoi Salesiju, direktoru za inovacije, izgledi za automatizovani javni prevoz su značajni. Četiri stotine gradova u Evropi prešlo je na zone niske emisije ili ugljeničnu neutralnost. Ne može svako da priušti tramvaj (između 20 i 70 miliona evra) ili električni autobus sa baterijom od 400 kWh (600.000 do 700.000 evra po vozilu).

Osim u megagradovima, cena sedišta je deficitarna jer je popunjenost nedovoljna tokom dana. Stoga se tržište gradske mobilnosti otvara za autonomne šatlove. Pogotovo što ih zakon prepoznaje u Francuskoj i Nemačkoj i što je tehnologija dostupna.

Autonomni šatl od 20 do 30 putnika je jeftinije alternativno rešenje. Ima manje baterije (100 kWh za 200 km autonomije), ne donosi  nikakvu zabrinutost za upravljanje, omogućava prilagođavanje frekvencije prevoza, kao i primenu novih usluga ako je potrebno.

Kolege iz L’Argusa prenose pregled jednog od šatlova koji će kružiti oko Rolan Garosa od 26. maja do 9. juna. Za sada je to šatl kineskog partnera Renaulta, WeRide, koji ispunjava isti bezbednosni standard kao u civilnom vazduhoplovstvu, to jest jedna nesreća na milijardu operacija na sat. Cilj je pokazati zrelost ovih zapanjujuće preciznih tehnologija.

Sledeći korak za Renault jeste da brzo razvije sopstveni autonomni šatl jer su „uslovi ispunjeni“. Ovo će imati „L4“ nivo autonomije, što znači da će vozilo samostalno upravljati bez vozača, ali u definisanom operativnom domenu i sa daljinskim nadzorom. Ove tehnologije će isporučiti kineska kompanija WeRide, lider u ovom sektoru i sa kojom je grupa Renault potpisala partnerstvo 14. maja nakon što je preuzela udeo u kompaniji 2017. godine.

Francuzi rade na platformi za električni minibus i robota koji može koristiti za različita rešenja automatizacije. Ovo je osnova novog Renaulta Mastera koji će biti opremljen upravljačem i električnim kočenjem putem žice i čiji će pod biti spušten na 250 mm radi bolje pristupačnosti, posebno za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Prema rečima Patrika Vergelasa, direktora projekata autonomne mobilnosti, razvojni rad je počeo integracijom tehnologija na prototipovima novog Mastera. Da bi se kretao brzo, Renaultov šatl će zadržati stil komercijalnog vozila i moći će da primi 22 putnika (uključujući 13 koji stoje).

2026. godine, konačno vozilo će integrisati flotu automatizovanih šatlova u gradu Šatoru kao deo eksperimentalnog projekta. Što se tiče prodaje, on će u velikoj meri zavisiti od potražnje aktera javnog prevoza (gradova i operativnih kompanija).

Ali, moguće je da će jedinične cena biti od 250.000 do 300.000 evra.

AutoRepublika

(132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Cijenim ideju kao dobru… I sam sam osmišljavao projekat na temu urbane mobilnosti… malo previše za pojedinca, ali mašta se brzo rasplamsa…