1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Da li ste čuli za Renault 4 F1 Team?
Da li ste čuli za Renault 4 F1 Team?
2

Da li ste čuli za Renault 4 F1 Team?

714
2
Podelite sa prijateljima:

9. maja 1982. godine, prilično posebni Renault 4 stajao je na startnoj mreži tokom parade uoči Velike nagrade Belgije F1. Prepoznatljiv po svojim aerodinamičkim dodacima preuzetim iz Renaulta RS10 iz 1979. godine, ovaj 4L odaje omaž francuskom timu. Od tada nije bilo ni traga ni glasa o njemu…

Renault 4 je imao briljantnu karijeru sa više od osam miliona proizvedenih jedinica 1961-1992. godine. Za tri decenije 4L je takođe doživeo brojne varijacije. Navedimo na primer verzije Fourgonnette, Parisienne, Savane ili čak specijalne serije Safari, Jogging, Bye-Bye, Plein Air…

Ali, pitanje je da li neko uopšte čuo za izdanje F1 Team? Mi priznajemo da nismo…

Nekoliko serijskih vozila je pomenutog datuma bilo postavljeno na startnoj mreži staze Zolder za paradu koja prethodi Velikoj nagradi Belgije F1. Među modelima prisutnim na stazi bio je Renault 4 sa posebnim dizajnom. Od ostalih 4L se izdvaja svojim aerodinamičkim dodacima. Na gradskom automobilu ugrađeni su prednji i ogroman zadnji spojler.

Ovi elementi su inspirisani Renaultom RS10, jednosedom koji je francuska marka koristila tokom „F1“ sezone 1979. godine. Renault 4 F1 Team odaje počast ovom jednosedu koji je prvi u istoriji pobedio u trkama sa turbo motorom. Uspeh koji je postigao Žan-Pjer Žabuj 1. jula 1979. na relaciji Dižon-Prenoa.

Međutim, ime Rene Arno krasi vrata ovog 4L u bojama francuskog tima. Stoga su kolege iz L’Argusa potražile pomenutog vozača koji je trebalo toga dana da sedne za volan RS10 iz 1979. godine.

Ali, na njihovo iznenađenje, ni 75-godišnji vozač, pa čak ni članovi tima proizvođača sa znakom dijamanta i istorijskog odeljenja nemaju saznanja o ovom automobilu. Ovo stoga izgleda kao NLO u rangu Renaulta 4. Prema proizvođaču, „izgleda da je to delo jednog ili više entuzijasta brenda“.

Ostaje činjenica da je trenutno ovaj R4 F1 Team jednostavno nemoguće pronaći. Uprkos svemu, čini se da Renaultu nije potpuno nepoznat, jer postoje makete u razmeri 1/43 ponuđene na prodaju na različitim sajtovima sa klasifikovanim oglasima. Dovoljno je reći da su to kolekcionarski predmeti.

AutoRepublika

Izvor

Fotografije: Extrait du livre Album Renault 4, Vincent Foultier i ebay

(714)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Jeste mi čudan, skoro smešan sa ovim spojlerima, ali je osnova R4 meni i dalje za divljanje….šta ću..na njemu sam se učio da vozim…

BB