1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Šef Stellantisa se definitivno povlači za petnaestak meseci
Šef Stellantisa se definitivno povlači za petnaestak meseci

Šef Stellantisa se definitivno povlači za petnaestak meseci

626
6
Podelite sa prijateljima:

Serija rokada se upravo najavljuje i događa unutar rukovodećih struktura gigantskog interkontinentalnog proizvođača automobila, Stellantisa. Verovatno najzvučnija najava, koja se otuda i našla u naslovu, tiče se napuštanja kormila od strane aktuelnog „kapetana lađe“, Portugalca Karloša Tavareša, koji će početkom 2026. godine, Pride, jedna osoba će istovremeno obavljati funkcije izvršnog direktora Alfe Romea i Maseratija.

Reći da je Stellantis u teškom stanju bilo bi onako, blago potcenjivački u odnosu na dubinu problema koncerna. Prodaja tako naglo gubi dah u Sjedinjenim Državama da distributeri optužuju Karloša Tavareša za „brzu degradaciju“ američkih brendova. U otvorenom pismu upućenom izvršnom direktoru, američki Stellantisov nacionalni savet distributera je upozorio da se automobilski konglomerat suočava sa „katastrofom“. Sada saznajemo da će veliki šef odstupiti, ali tek početkom 2026. godine.

Tavareš je prvi i jedini generalni direktor Stellantisa, imenovan za glavnog šefa nakon što se tokom 2021. godine, grupa PSA spojila sa Fiat-Chrysler Automobilesom. Njegov petogodišnji ugovor ističe početkom 2026. Iako su novinari u izveštajima sugerisali da bi mogao da se još duže na tom radnom mestu, to ipak neće biti slučaj. Prema napisima u saopštenju za štampu koje je izdao Stellantis, Tavareš se „penzioniše po završetku svog mandata generalnog direktora početkom 2026.

Proces traženja zamene je već počeo i vodi ga Specijalni komitet odbora kojim predsedava Džon Elkan, koji je i predsednik Ferrarija. Stellantis navodi da je potrebno da do kraja sledeće godine izabere pravu osobu koja će naslediti Tavareša. U međuvremenu, Elkan ističe da je „Upravni odbor jednoglasan u podršci Karlošu Tavarešu i najavljenim odlučnim promenama“.

Evo o kojim se to promenama piše. Davide Graso i Žan-Filip Imparato više nisu generalni direktori Maseratija i Alfe Romea. Santo Ficili je imenovan za glavnog izvršnog direktora oba italijanska prestižna brenda. Graso će ostati sa Stellantisom, ali na drugoj poziciji. Što se tiče Imparata, on je sada glavni poslovni direktor (COO) u regionu proširene Evrope tako što je zamenio Uvea Hohgešurca koji napušta kompaniju. Imparato će takođe biti izvršni direktor komercijalne divizije Stellantisa po imenu Pro One.

Na drugim mestima, Antonio Filosa nastavlja kao izvršni direktor Jeepa, ali će takođe preuzeti dužnosti glavnog poslovnog direktora za Severnu Ameriku (COO) da zameni Karlosa Zarlengu. Ovaj će pak zauzeti drugačiju poziciju u kompaniji. Dag Osterman preuzima ulogu glavnog finansijskog direktora kako bi zamenio odlazeću Natali Najt.

Tavareš je imao mnogo toga da kaže poslednjih nedelja o tome šta se dešava u Stellantisu. On je okrivio loš marketing za lošu prodaju Maseratija. Izvršni direktor je takođe upro prstom u fabriku Sterling Hajts u Mičigenu gde je potrebno popraviti previše kamiona Rama i to odmah po napuštanju proizvodne trake. S tim u vezi, Stellantis je nedavno priznao da ima višak neprodatih automobila i da pokušava da smanji zalihe.

Nijedan od četrnaest brendova automobila pod korporativnim kišobranom koncerna nije u opasnosti da se suoči sa gašenjem. Pa, bar ne za sada. Najavljen 2021. godine, prvobitni plan da se sve kompanije zadrže deset godina, je još uvek na snazi. To znači da će Stellantis nastaviti da ima strpljenja sa Lancijom, DS Automobilesom, Chryslerom i drugim problematičnim proizvođačima automobila.

AutoRepublika

(626)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Tavares se suvise oslonio na svoju poznatu strategiju unificiranih platformi. Sta je to „platforma“, tacnije od cega se sastoji, nije nigde definisano. Platformom moze da se proglasi samo grupa komponenti i delova koji ce da se koriste u okviru jedne familije vozila. U platformu moze da doda i noseca struktura karoserije, bez spoljnih limova i plasticnih delova. Tavares je isao tako daleko da u mnogim Stelantisovim modelima mogu da se prepoznaju cele karoserije Peugeota i Citroena! Ovakva strategija radikalne unifikacije neminovno dovodi do gubljenja identiteta pojedinih marki! Objedinjavanje Alfe i Maseratija je – najzad!!! – pravi potez u Stelantisu! Toj… Pročitaj više »

S mile

Svo to udruzivanje, 15 brendova Stelantisa, zajednicki motori, delovi, platforme, ogroman broj proizvedenih vozila. Rekao bi neko da sve to unificiranje vodi ka valjanom rezanju troskova. Ali.. Kupci to ne osecaju. Gde odose silne pare koje su ustedjene unificiranjem automobila?

Matija

„Gde odose silne pare koje su ustedjene unificiranjem automobila?“

Pare prvo moras da zaradis prodajom da bi osetio pozitivne efekte ustede.
Ali prodaja ide jako lose tako da usteda nije donela dobit vec je, eventualno, smanjila gubitke.
Rukovodilac sa mentalitetom knjigovodje, koji samo sabira i oduzima, gleda tabele i grafikone, nije podoban ne samo za autoindustriju vec ni za sta! Potrebni su kreatini rukovodioci sa znanjem i inicijativom.

Yankee

Koje gubitke? Stellantis je u prvih 6 meseci ove godine imao profit od 5,6 milijardi evra. Prosle godine su imali profit od priblizno 19 milijardi evra.
Istina je da je prodaja ove godine daleko slabija nego prosle, ali Stellantis i dalje posluje daleko u plusu.
Da se razumemo – ne volim ni ja Tavaresa i smatram da bi Fiat-Chrysleru bilo bolje na duzi period da se nisu udruzili sa Stellantisom.

Matija

Akcije Stelantisa:

comment image

Za period januar-juni 2024 Stelantis je ostvario sledece rezultate:

– ukupan prihod 85 milijardi evra, sto je 14% manje od prihoda u istom perodu prosle godine.

– Dobit 5,6 milijardi evra, sto je 48% manje od dobiti u istom periodu prosle godine.

Pad ukupnog prihoda i dobiti ide progresivno, moze se ocekivati da ce do kraja godine dobit biti vrlo blizu nule.

Roki

Bravo Matija! Komentari su ti svi na mestu.