1. Home
  2. Industrija
  3. Šef VW-a Blume objašnjava zašto su kaznene carine toliko rizične za nemačke proizvođače
Šef VW-a Blume objašnjava zašto su kaznene carine toliko rizične za nemačke proizvođače
7

Šef VW-a Blume objašnjava zašto su kaznene carine toliko rizične za nemačke proizvođače

179
7
Podelite sa prijateljima:

U petak, 4. oktobra, EU je otvorila put za moguće zaštitne carine na električne automobile iz Kine. VW je kritikovao ovu odluku. Oliver Blume, izvršni direktor VW grupe, i dalje se nada dogovorenim rešenjima. Prema njegovim rečima, od ove odluke zavise mnogi poslovi u Nemačkoj. U intervjuu za „Bild am Sonntag“ otkriva kako bi se carine mogle izbeći.

„Moguće kaznene carine bile bi posebno rizične za nemačku automobilsku industriju“, rekao je Blume za Bild am Sonntag, jer nemački proizvođači u velikom obimu izvoze u Kinu.

„Mnogi poslovi u Nemačkoj zavise od toga“, nastavio je Blume. Izvršni direktor VW-a vidi mogući rizik u činjenici da bi carine sada mogle biti uvedene i na nemačke automobile koji se izvoze ili proizvode u Kini.

Stoga se zalaže za međusobno fer aranžman. „Umesto kaznenih carina, cilj bi trebalo da bude pozitivno razmatranje investicija za obe strane“, kaže Blume. Prema njegovim rečima, od carina treba da imaju koristi oni koji ulažu, otvaraju radna mesta i rade sa lokalnim kompanijama. „Onda bismo, naravno, očekivali isto u regionima u kojima proizvodimo i investiramo.

„Važno je da nemačka vlada nastavi da zauzima jasan stav protiv carina u EU“, rekao je Blume. On se nada da će se Brisel dogovoriti sa kineskom stranom i postići pravedno rešenje za obe strane.

Pozadina: Na glasanju u Briselu, nedovoljno država EU glasalo je protiv dodatnih carina EU na električne automobile iz Kine. To znači da Komisija EU može da odluči da uvede carine do 35,3 odsto – protiv volje Nemačke.

AutoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kaznene carine protiv Kineza imace zastitnicki efekat za autoindustriju u EU u negativnom smislu – pomocice da se privredna i politicka zabokrecina u EU sacuva od preko potrebnih promena! Evropi su hitno potrebne korenite promene a ne „status quo“!

Drugi efekat prisustva Kineza u EU trebalo bi da bude da im se prepusti donji segment trzista – automobili ispod 4 m duzine i ispod 20.000 evra cene. Obrazlozenje je jednostavno: EU proizvodjaci nisu u stanju da naprave mali i jeftin e-auto. Sa ovom strategijom EU bi postala ekoloski cistija i e-vozila dobila bi na popularnosti.

MRN

Uz ove carine ( ako budu uvedene ) električni automobili iz Kine ( pa i oni evropski ) bi mogli biti jeftiniji u Srbiji, nego li u EU.

Matori

Samo se nadaj.

S mile

Nema nista od toga. Pa i sam si vise puta davao primere gde su novi automobili jefyiniji u slo ili gde vec od nasih cena. Vole ovi nasi extra zaradu vise nego lebac. Ili imaju lose rabate… Ko bi ga znao

MRN

Da, ali, moglo bi da se desi da neko „evropsko“ električno vozilo ( da ih sada sve ne imenujem ), porekom iz Kine, ima tri puta veću carinu u Sloveniji ( kao delu EU ), nego u Srbiji.

S mile

Tu si potpuno u pravu. Ali i pored toga, nasi trgovci su alavi, i postavice evropske cene.
Pricam sa nasima koji rade van, svi kazu da je kod nas skuplje. I cude se kako stizemo sa nasim primanjima.

srdjos

skupa drzava
Dok se taj deo ne sredi, o tome „mogli biti jeftiniji u Srbiji“ su samo puste zelje