1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Kako na motociklu prepoznati da su kočne pločice pri kraju
Kako na motociklu prepoznati da su kočne pločice pri kraju
2

Kako na motociklu prepoznati da su kočne pločice pri kraju

179
2
Podelite sa prijateljima:

Kočne pločice na motociklima su male i neupadljive, ali pre svega neophodne. Nemački list MOTORRAD objašnjava kako pravilno proveriti i proceniti očuvanost, u stvari pohabanost kočnih pločica.

Ako kočnice počnu da strugaju i škripe, već je kasno: tada kočite „metodom“ gvožđe o gvožđe, kočiona pločica je istrošena, potpuno istrošena, a metalna noseća ploča kočionog bloka direktno i nepogrešivo pritiska na kočioni disk. Srećni su oni koji uspeju da zaustave na vreme i ne oštete kočioni disk – izbegli su nesreću i uštedeli nekoliko stotina evra.

Osnove: Kako funkcionišu kočnice motocikla?

Kada je ručica kočnice povučena ili pritisnuta, klip u glavnom cilindru stvara pritisak u kočnoj tečnosti, koja se prenosi na klipove u kočionoj čeljusti („klipovi kočnice“). Ovo uzrokuje da se kočioni klipovi pomeraju iz svojih ležišta i pritiskaju kočione pločice na rotirajući kočioni disk.

Trenje između pločice i diska usporava točak. Pošto površina kočionog diska klizi preko kočne pločice, obe se habaju, kočni disk manje a kočna pločica više. Opšte pravilo pod normalnim opterećenjem: kočna pločica traje oko 25.000 do 30.000 kilometara, dok disk za kočnice može potrajati oko tri puta duže.

Tačka „provera kočionih pločica“ može se naći u uputstvima za održavanje svih proizvođača za svaku malu i veliku inspekciju. Ali pošto su intervali održavanja sada mnogo hiljada kilometara, trebalo bi i sami da obratite pažnju na kočione pločice.

Redovno proveravajte kočne pločice na vašem motociklu

Redovno proveravajte da li je jastučić i dalje dovoljno debeo: mora biti znatno deblji od jednog milimetra. Nova kočiona pločica je debela pet do osam milimetara. Na vreme proverite debljinu kočionih pločica na prednjim i zadnjim točkovima pre nego što krenete na dugu turu. Iznenadno „grebanje“ motocikla pri spuštanju niz prevoj nije samo sramotno, već i opasno po život.

Osećaj mere umesto ekspanzije

Ovako se to radi. Uklanjanje i merenje je previše komplikovano i ne radi se ni u jednoj radionici. Samo treba da imate pravo „oko“ – nije teško razlikovati 1 mm od 5 mm. Pogledajte crtež dole levo: Ovako izgleda kočna pločica u poprečnom preseku.

Fotografije kočionih pločica čine stvari još jasnijim: kočiona pločica je pričvršćena za noseću ploču, obično zalepljena i pritisnuta pod visokim pritiskom. Da biste proverili debljinu pločice, potrebno vam je svetlo: Ako, na primer, osvetlite baterijskom lampom ili drugim izvorom svetlosti duž diska kočnice, možete videti kočnu pločicu. Kočna pločica je nešto manja od metalne noseće ploče, koja je debela oko 3 mm.

Mora biti više od jednog milimetra materijala

Između ovoga i kočionog diska mora biti više od milimetra materijala – ovo je kočiona pločica. Većina kočionih pločica ima tragove habanja. Najčešći su prikazani na fotografijama ispod. Savet za sve koji nemaju dobar osećaj za mere i ne mogu da vide tragove habanja na kočnim pločicama svoje mašine: šibica je debela 1,5 milimetara.

Test šibica za kočne pločice motocikla

Ovo mora biti moguće gurnuti između ploče nosača kočionih pločica i kočionog diska: Ako stane i ima dovoljno prostora sa leve i desne strane, kočiona pločica je i dalje dovoljno debela. Ako se ne uklapa, kočiona pločica je već toliko tanka („istrošena“) da bi kočione pločice trebalo zameniti što je pre moguće. Napredni hobi mehaničari to mogu sami da urade, ali svi ostali obično ne plaćaju bogatstvo da to urade u servisu.

MotoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Malo sam „semantički“ smunjen 😊
Sećam se da je bila rasprava da li je ( „kod nas“ ) pravilno reći „kočioni“ ili „kočni“.
i znam šta je bio stav „druge strane“ 😊
A u ovom tekstu je oko 20 puta upotrebljeno „kočni“, ali i slično toliko puta i „kočioni“ … 😊

S mile

Ja sam za Kočioni.