1. Home
  2. Vesti
  3. Stari Fiat 500 definitivno odlazi nakon 17 godina na tržištu
Stari Fiat 500 definitivno odlazi nakon 17 godina na tržištu
21

Stari Fiat 500 definitivno odlazi nakon 17 godina na tržištu

817
21
Podelite sa prijateljima:

Fiat 500 je u sadašnjem obliku došao na tržište pre 17 godina, 2007. U modernim vremenima, automobili se ne zadržavaju toliko dugo na tržištu, bar što se putničkih automobila tiče. Međutim, sada se završava njegova era, prodavaće se samo zalihe. Ovo se takođe odnosi i na nabrijane verzije Abarth 595 i 695.

Čisto električna verzija 500e, lansirana pre četiri godine, ostaje u ponudi. Ona očigledno nije mogla u potpunosti da zameni „ćinkvećenta“. Početkom 2025. godine biće lansiran Fiat 500 Ibrida, koji je de facto model 500e sa litarskim benzinskim motorom sa tehnologijom blagog hibrida (MHEV).

Međutim, za razliku od prethodnog modela 500, novi 500 Ibrida se neće proizvoditi u Tihiju, u Poljskoj već će se proizvodnja preseliti u fabriku Mirafiori u Torinu, Fiatovom rodnom gradu, gde će se proizvoditi na istoj liniji kao i model 500e.

Izvršni direktor Fiata Olivije Fransoa opisao je ovaj potez kao dokaz posvećenosti italijanskoj automobilskoj industriji, nazvavši Italiju „našom pokretačkom snagom i našom budućnošću“. Fransoa je takođe rekao za Autocar da je slaba prodaja 500e dovela do razvoja 500 Ibride.

„Za nas je ključno da ispunimo očekivanja na svim tržištima na koja ulazimo. Svi smo pretpostavili da će prelazak na električna vozila biti brži i da će troškovi elektrifikacije brže pasti. Ali nismo mogli da predvidimo pandemiju kovida, nestašicu sirovina i činjenice da bi deo evropskog društva – posebno starije generacije – okrenuo leđa održivim rešenjima, međutim, to je realnost sa kojom se moramo suočiti“, nastavio je Fransoa.

Završetkom proizvodnje modela 500, nestaće i model Panda, koji je usko povezan sa modelom 500. Panda će ustupiti mesto novom modelu Grande Panda, krosoveru sa blago-hibridnim i električnim motorima koji će silaziti sa traka kragujevačke fabrike.

AutoRepublika

(817)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Posle samo 17 godina, ovaj francuski idiot, Olivije Fransoa, odlucuje da ugasi model 500! Zasto kazem samo? Zato sto ovakvi automobili mogu da zive na trzistu jako dugo – Mini je neizmenjen bio u proizvodnji od 1959 do 2000, VW Buba bila je takodje citavu vecnost na trzistu, Renault 4, Spacek, itd. Ovi automobili nisu se nikada ogadili publici, kupaca je uvek bilo dovoljno. I, sta cemo dobiti u zamenu za nas 500? Neki SUV iz konfekcije Stelantis. Stelantis se pokazao ka pogrebno preduzece za italijansku autoindustriju! Ne treba mesati babe i zabe, u ovom slucaju Francuze sa Italijanima! Italijanska… Pročitaj više »

Yankee

Nemam brojke za 2023., ali u 2022. godini ih je prodato 180.000 u celom svetu. Pretpostavljam da tu spadaju sve konfiguracije. Nije neka cifra s obzirom da je jeftini gradski auto na kojem je profit minimalan.
Meni se licno 500 jako dopada, ali odluka je ocigledno finansijske prirode – da se prodaje zadovoljavajuce i da donosi zadovoljavajuci profit, sigurno ne bi bio ugasen.

MRN

Zaista velika šteta.

S mile

Uvek je privlacio paznju. Bio fancy auto. I dalje je. Mogao je uz neke korekcije i dalje da se proizvodi. Jednostavno ima vecitu harizmu.

Zamenice ga kvazi SUVom ne baterije. Propast harizme 100%.

igi

Neće, pročitaj ponovo tekst, ne daj da te zbuni naslov.

Zoran

Tako je, prozivaj penzionere:
i činjenice da bi deo evropskog društva – posebno starije generacije – okrenuo leđa održivim rešenjima

A zašto bi se starija lica pred sumrak vozačke karijere učili novim stvarima i dala duplo više novca za automobil koji bi koristili 50% manje? Ko je uopšte računao na penzionere kao pokretačku silu u prodaji hibrida i elektro vozila? Da mi je da vidim tog genija!

BDj

Ne penzioneri druže, ne penzioneri…
Svi stariji od 45,to je tačniji odgovor

DOLF

Zar neće 500e dobiti sus motor i zameniti ovaj stari model?

DOLF

Piše i u tekstu…
Inače meni se baš dopada 500e, ali cena od 35000e… šta reći. Kupiš 2 obična 500 po ceni jednog E.

igi

Biće hibridna verzija, tako da ništa ne gase, osim isključivo termičkog motora

BB

500 Ibrida je, meni se čini, auto B klase dok je 500 automobil A klase… Mislim meni više odgovara da ima tog stila prvog Fiće ali da je malo veći, upotrebljiviji, e sad kako će biti sa ostalima – ne znam.

Matija

Stelantis je izuzetan primer, vervatno prvi ove vrste, koji pokazuje kakav negativan uticaj na poslovanje moze da ima NACIONALIZAM U RAZVOJU I PROIZVODNJI! Zasto nacionalizam? 1. U stelantisu dominiraju Francuzi na rukovodecim mestima. Nemaju nikakav osecaj za mentalitet drugih nacija. Samo za vino, sir i kurve! 2. Svi novi modeli baziraju se na platformama iz PSA! Ovakva strategija je smrtna presuda za Italijane! Zasto se FIAT-Chrysler spojio sa PSA? Samo zato sto Dzon Elkan, Anjelijev unuk, nema pojma o automobilima. On je finansijski strucnjak i jedva je cekao da se osobodi bede rukovodjenja u autoindustriji da bi se na miru… Pročitaj više »

BB

Pa imaju i Italijani i vino i sir i kurve 🤣

Matija

Imamo i mi ali ne umemo da napravimo auto. 🙂

BB

Citat iz teksta „Međutim, za razliku od prethodnog modela 500, novi 500 Ibrida se neće proizvoditi u Tihiju, u Poljskoj već će se proizvodnja preseliti u fabriku Mirafiori u Torinu, Fiatovom rodnom gradu, gde će se proizvoditi na istoj liniji kao i model 500e.“

Ovdje se čini da se dio proizvodnje vraća u Italiju, dakle odluka u smjeru djelimičnog favorizovanja itlaijana…

Matija

Ko zna na sta ce da lici taj „novi 500 ibtida“???

BB

Pa zna se, to 500e sa hibridnim motorom (benzinac sa dodatim elektromotorom čisto iz razloga da ga ne zovu fosilac), nije to novi auto, već prerađeni električni auto da bi se ubacio benzinski motor, što bi neki rekli – kontrarevolucija 🤣😂

Matija

Kod malih automobila ja bih se pre odlucio za cisto elektricni. Hibrid je prekomplikovan, tezak i skup.

Roki

Pored novog 500 sa 3-cilindričnim motorom, trebalo bi na istoj platformi napraviti Fiat 850 sa 4-cilindričnim agregatom, sa malim repom i u retro stilu. To bi trebalo da budu Fiat 600 i 850, ali oni dadoše ime 600 malom terencu – sve pogrešno. Sa ova dva modela broj proizvedenih jedinica bi sigurno išao preko 300 000 godišnje.