1. Home
  2. Održavanje
  3. Električni automobili imaju pneumatike u boljem stanju od običnih?
Električni automobili imaju pneumatike u boljem stanju od običnih?
15

Električni automobili imaju pneumatike u boljem stanju od običnih?

1.25K
15
Podelite sa prijateljima:

Däckrazzia vrše proveru guma u ​​vezi sa policijom ili na servisnim stanicama gde vozači toče gorivo ili pune svoje automobile. U ovogodišnjem istraživanju, oni su sada prvi put počeli da grupišu automobile po pogonu.

Rezultati ovogodišnjih provera pokazuju da su gume na električnim automobilima u boljem stanju nego na drugim automobilima, a Dackrazzia u izveštaju Dackkollen napominje da je to nešto što je u suprotnosti sa opštim uverenjem da se gume električnih automobila brže troše. Sada će produbiti svoj rad:

– Rezultat je iznenađujući i ukazuje na potrebu dubinske analize. To je do sada relativno ograničena osnova na kojoj se zasniva statistika, što takođe treba uzeti u obzir, kaže Fredrik Ardefors, izvršni direktor Tire Industry Sweden.

Električni automobili su često nešto teži i imaju veći obrtni moment u poređenju sa automobilima sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Ovo su dva faktora koja teoretski dovode do povećanog habanja guma. Vozač to može nadoknaditi dodatnom glatkom vožnjom, što takođe doprinosi povećanju dometa. Ispravan pritisak u gumama je takođe nešto što može smanjiti habanje.

Provere pokazuju da i dubina gazećeg sloja i pritisak u gumama održavaju znatno bolje nivoe na električnim automobilima od ostalih automobila. Među električnim automobilima, oko 9 procenata ima dubinu gazećeg sloja od tri milimetra ili manje. U grupi automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, starih ne više od pet godina, odgovarajući udeo je 16 odsto.

Nijedan električni automobil nije imao nedozvoljenu dubinu gazećeg sloja manju od 1,6 mm.

Vozač električnih automobila takođe bolje pazi na pritisak u gumama u automobilima. Nijedan električni automobil nije imao tako nizak pritisak ni u jednoj gumi da se može uporediti sa izbušenom gumom, 1,6 bara ili manje.

Procenat automobila sa 0,5 bara ili više razlike u pritisku u gumama na istoj osovini takođe je bio jasno niži među električnim automobilima (2,6 odsto) i hibridnim automobilima (2,4 odsto) u poređenju sa automobilima samo sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (8,5 odsto).

Dackrazzia ističe da su električni automobili češće novije modelne godine i da bi to mogao biti jedan od vjerovatnijih razloga za bolje stanje guma električnih automobila. Ali čak i u grupi automobila starih ne više od pet godina, postoje jasne razlike u korist električnih automobila, mada i prosečna starost automobila ovde može da utiče.

– Više je mogućih razloga od razlike u starosti automobila. Možda su vlasnici električnih automobila pažljiviji sa, na primer, pritiskom u gumama da bi održali dobar domet. Možda češće menjaju gume. Nastavićemo da pratimo pitanje stanja guma na električnim automobilima u poređenju sa drugim automobilima, uključujući i preko Dackkollena, zaključuje Fredrik Ardefors.

AutoRepublika

(1252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Možda su vlasnici električnih automobila pažljiviji sa, na primer, pritiskom u gumama da bi održali dobar domet. Možda češće menjaju gume.“

Balkanboj

Ahahaha… Možda češće menjaju gume pa su zato i u boljem stanju…

Evo, moje su uvek u odličnom stanju. Gazeći sloj nikad ispod 4mm.

MRN

Ja sam primetio jednu lošu osobinu kod sebe kako „idu godine“. Zaista redje proveram pritisak u pneumaticima u odnosu na raniji deo moga života.
Osim kada znam da imam unapred planiran veliki transport (maksimalno opterećenje vozila).

Kitittelj

Zar senzori ili TPMS (zavisi od sistema) ne sluce da alarmiraju kada pritisak padne?

Balkanboj

Sve zavisi na kom su pritisku namešteni, i da li je senzor u točku ili meri razliku okretanja točkova.
Ako je senzor u točku onda reaguje na malu promenu, možda na 0.3 bara ispod zadatog, nisam siguran.
Ako meri diferenciju okretanja točkova, tu već treba skoro 1 bar da padne i upali alarm.

Ja moje točkove uvek držim na većem pritisku jer oštro vozim po krivinama pa ne volim da se ugibaju bokovi točkova, tako da sam i sa padom pritiska iznad 2 bara.
Ali oni koje vulkanizer zajebe pa voze na 2.2, oni su u dobrom problemu.

Izmenjeno 27 dana pre od strane Balkanboj
Kitittelj

Jeste, svi vulkanizeri te ubedjuju da je 2.2 univerzalni pritisak i onda kad odem od njega ja dopumpam, mrzi me da se raspravljam. Moj auto meri okretaje i tacno je da reaguje tek na vece razlike pritiska, ali opet jeste indikator.

Laki

Onomad na autobanu ide upozorenje za nizak pritisak.Kad sam stao izmjerim 1.6 pa me čudi zašto se ranije nije oglasio?

Balkanboj

Ko zna na kom pritisku je bio setovan pre vožnje. Ako je pritisak u gumama bio mali ili neravnomeran pri resetu onda će sistem u odnosu na tu vrednost paliti upozorenje.
Ako se pak pritisak podesi na 2.6 i onda uradi reset, to je nova referentna vrednost.

Laki

Desilo se na E65 sa zimskim gumama,jer je „šaraf“ jednu osakatio.Prije toga su resetovane na 2.5 bara.

Balkanboj

Meni je E61 imao očitavanje diferencije okretanja točkova, i baš je imao takav veći opseg greške. Do njihovog sistema je.

Laki

Tako je.

MRN

Honda ima indirektni TPMS. Ali, relativno osetljiv. Reaguje na promenu već od oko 0,1-0,2 bara. Tako je bilo i kod drugih vozila koja sam vozio sa im sistemom (500L i Fabija).

'79 DeVille

To nema veze sa brendom ili modelom vec sa trzistem. Primer – federalni zakon u USA, propisuje da od Sep 1, 2007 godine sva nova vozila moraju da budu opremljena sa TPMS, odnosno systemom koji pokazuje stvarni pritisak u pneumatiku, a ne samo da bude indicator gubitka pritiska. U Kanadi TPMS je opcioni i mnogi proizvodjaci koriste jeftiniju varijantu indicatora gubitka pritiska. Za EU ne znam.

Mad Max

Zato što se manje voze i voze sporo.

Laki

Tako je.