1. Home
  2. Prezentacije
  3. Superautomobil AC Cobra GT dobio je kupe verziju
Superautomobil AC Cobra GT dobio je kupe verziju
0

Superautomobil AC Cobra GT dobio je kupe verziju

80
0
Podelite sa prijateljima:

Klasični sportski automobil AC Cobra proizvodio je se sa minimalnim izmenama od 1962. do 2023. godine, a tek prošle godine zamenjen je potpuno novim modelom, Cobrom GT, kreiranim korišćenjem savremene tehnologije.

Sada je engleska kompanija AC Cars spremna da napravi sledeći korak i najavila je kupe verziju Cobre GT. Ovo je prva fabrička Cobra sa tvrdim krovom, jer je ranije ovaj tip karoserije bio dostupan samo za kopije trećih strana i trkačke verzije.

Prema proizvođaču, inspiracija za moderni AC Cobra GT Coupe bio je trkački automobil AC A98 koji je pripreman za Le Man 1964. godine.

Kao i osnovni roudster, novi kupe zadržava porodične proporcije sa dugačkom haubom i putničkim delom pomerenim unazad. Glavna razlika je, naravno, tvrdi krov, koji pada unazad, formirajući karakterističan „rep“.

Tehnički, AC Cobra GT Coupe je potpuna kopija svog „otvorenog“ brata. Karoserij je aluminijumski prostorni okvir sa spoljnim panelima od ugljeničnih vlakana pričvršćenim na njega.

Kao i sve prethodne Cobre, kupe je opremljen Fordovim V8 motorima: sada je to petolitarski agregat iz moderne porodice Coyote. Osnovna atmosferska verzija razvija 456 KS i 570 Nm, a kompresorska verzija kupea Cobre GT S ima snagu od 730 KS.

Na vrhu asortimana je verzija Cobra GT Clubsport sa snagom od 810 KS, ali je njen tiraž ograničen na 99 primeraka.

Cene za kupe Cobru GT počinju od 325.000 funti, pre oporezivanja. Poređenja radi, osnovni roudster košta 285.000 funti. Svi automobili će se proizvoditi u fabrici AC Cars u Velikoj Britaniji.

AutoRepublika

(80)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments