1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Evolution pre Evolutiona
Zanimljivost dana: Evolution pre Evolutiona

Zanimljivost dana: Evolution pre Evolutiona

184
0
Podelite sa prijateljima:

Mitsubishijeva današnja ponuda automobila je u najmanju ruku jadna. Iako je ovaj japanski brend deo velike korporacije Renault-Nissan, a sada se sprema da uđe u priču i s Hondom, ponuda koju možemo da vidimo u izložbeno-prodajnim salonima Mitsubishija je uglavnom zastarela i ne može da konkuriše rivalima. Situacija naravno nije uvek bila takva i kompanija je dugi niz godina pružala liniju kojoj su svi zavideli u zemlji izlazećeg Sunca, posebno kada je reč o automobilima sa sportskim duhom. Setite se samo imena kao što su Starion, Eclipse GSX, 3000GT/GTO i Lancer Evolution.

U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na još jedan specijalni Mitsubishi koji se lako može nazvati duhovnim pretkom Evolutiona.

Brend se oprobao u Svetskom reli šampionatu (WRC) početkom sedamdesetih godina sa modelom Lancer 1600 GSR pre nego što je napravio trogodišnju pauzu. Druga generacija je predstavljena 1979. godine i činila se kao odlična baza za povratak u profesionalni auto-moto sport.

Novitet je nazvan EX 2000 Turbo i predstavljen je na Salonu automobila u Tokiju 1979. godine kao prototip, da bi se na stazama WRC-a pojavio dve godine kasnije. Nažalost za Mitsubishi, sve šanse da model sa pogonom na zadnje točkove može da slavi na reliju su pale u vodu kada je Audi debitovao s revolucionarnim Quattrom sa pogonom na sva četiri točka (iako će Lancia pokazati da je tako nešto moguće). Ali i pored toga, da bi se EX 2000 Turbo mogao pojaviti na trkačkim stazama, prvo je bilo nužno da bude proizveden određeni kontingent drumskih verzija radi homologacije.

Za razliku od svih drugih konfiguracija Lancera, koje ste mogli da kupite širom sveta, serijski EX 2000 Turbo je bio dostupan samo u nekoliko evropskih država, a pritom je nudio i kapacitativniji dvolitarski benzinac iz većeg modela Galanta. Na njega je zatim dodat turbo punjač i elektronsko ubrizgavanje goriva, što se sve smatralo tehnologijom ispred vremena pojave vozila, odnosno početkom osamdesetih godina.

Automobil je u fabričkom izdanju razvijao 168 konjskih snaga i maksimalnih 245 Nm obrtnog momenta dok su trkačke verzije bile dvostruko moćnije. To je bilo dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za samo 6,5 sekundi i za maksimalnu brzinu od 200 km/h. EX 2000 Turbo je u svoje vreme bio jedan od najbržih automobila sa samo četiri cilindra ispod haube, a veliku ulogu u tome je igrala i masa manja od jedne tone.

Snaga motora nije bila jedina izmena. Automobil je dobio i značajne modifikacije na račun ogibljenja i disk kočnice na sva četiri točka. Nažalost, dizajn nije mogao da parira takvim performansima, pošto se EX 2000 Turbo nije u velikoj meri razlikovao od svakog drugog Lancera. Dobio je samo nešto izmenjene branike, nove felne i mali spojler, pa je barem na prvi pogled izgledao kao samo jedan u nizu jeftinih i ekonomičnih kompakta.

EX 2000 Turbo će se takmičiti na samo nekoliko relija tokom cele svoje karijere. Njegov najbolji rezultat je stigao u Finskoj tokom sezone vožene 1982. godine gde je završio na trećoj poziciji. Kao što smo spomenuli, dolazak Audija Quattro je poremetio planove Mitsubishija, pa je pažnja posvećena modelu Starion i njegovoj verziji sa pogonom na sva četiri točka.

Brend će se vratiti takmičenju u WRC-u tek krajem osamdesetih godina sa Galantom VR-4 pre nego što čuveni Lancer Evolution krene da dominira na stazama tokom devedesetih godina.

Što se tiče drumskog EX 2000 Turba, biće deo ponude od 1981. do 1987. i u tom periodu će pronaći oko 1.250 kupaca. Nije mogao da se kupi u Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu, pa ni u većini evropskih država, najviše zato što nije mogao da zadovolji stroge zakone na račun izduvnih gasova. Nije preživelo mnogo primeraka najpre zato što je bio u senci spomenutog Galanta VR-4-a, a u onim retkim prilikama kada se i pojavi u prodaji, cene ne prelaze brojku od dvadeset hiljada evra.

EX 2000 Turbo nije uspeo da pokori staze, a pritom nije ostvario ni komercijalni uspeh niti je čest na javnim putevima. Ali je bio nešto potpuno novo za japansku automobilsku industriju i danas se sa pravom može nazvati pretkom velikog Evolutiona…

Zoran Tomasović

(184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments