1. Home
  2. Vesti
  3. VW: Evropski i kineski vlastodršci da se dogovore oko međusobnog trgovanja!
VW: Evropski i kineski vlastodršci da se dogovore oko međusobnog trgovanja!
3

VW: Evropski i kineski vlastodršci da se dogovore oko međusobnog trgovanja!

75
3
Podelite sa prijateljima:

Šef najvećeg evropskog proizvođača automobila, koncerna Volkswagen, Oliver Blume se zalaže za to da vlasti u Evropi i Kini izgrade takav trgovinski sistem, carinski režim koji bi bio prihvatljiv za obe strane i koji bi favorizovao one firme koje ulažu u domaću proizvodnju. Naveo je i da su kineski ministri s kojima se susreo tokom nedavna posete toj zemlji, iskazali otvorenost za razgovor koji bi ishodovao poštenim trgovinskim uslovima, izvestio je Reuters, a mi proćitali na sajtu Economica.

Blumeova izjava dolazi pošto je Evropska komisija uvela privremene carine na uvoz električnih automobila (EV) proizvedenih z Kini. Na snazi su od 5. jula. Dodatne carine koje se primenjuju na tri kineska proizvođača iz uzorka su 17,4% za BYD-ove automobile, 19,9% za automobile iz koncerna Geely i 37,6% za SAIC-ove četvorotočkaše.

„Kada ulažu u Evropu i rade zajedno sa evropskim zemljama onda je to pozitivan element, koji bi trebalo uzeti u obzir. Kada ulažemo u Kinu želimo da imamo koristi od istih uslova“, rekao je Oliver Blume u četvrtak, nakon objavljivanje poslovnih rezultata najvećeg evropskog proizvođača automobila.

Rukovodstvo Volkswagena je u pisanoj izjavi za javnost navelo da će u drugoj polovini godine preduzeti „značajne napore usmerene ka sniženju troškova“. Oni očekuju da će to dovesti do rehabilitacije stope dobiti koja je bila previše mršava u prvom delu godine.

Nemačka grupacija je saopštila da dodatno smanjuje svoje proizvodne kapacitete i menja nivo ulaganja u softver, što su odluke koje su bile uslovljene investicijom u proizvođača električnih vozila Rivian. Kompanija je već smanjila kapacitete za 25% u određenim pogonima, uključujući i svoju glavnu fabriku u Volfzburgu, kao deo većeg cilja smanjenja kapaciteta za 10% u Evropi.

Oliver Blume je pre dan, dva takođe najavio da će se Volkswagen pridružiti rivalskim kompanijama u proširenju asortimana automobila pokretanih motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva, potencijalno dodavanjem novih modela, ali bez povećanja ukupne investicione potrošnje. Vrednost akcija nemačkog emitenta je na dan objave najsvežijih poslovnih rezultata, na frankfurtskoj berzi opala za 1,6%.

AutoRepublika

(75)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Ako već ne mogu da im pariraju, bar da naprave dil sa nima, da nastave da žive lepo i udobno. Tako će pokušati da nastave, inače će ih kinezi pokositi vremenom, opako jaka konkurencija stiže sa istoka.

Matija

Oliver Blume je inzinjer, vaspitan da realno misli i reaguje. To dokazuju njegove reci. Medjutim, EU politicari i dalje zive u kolonijalnim snovima u kojima EU eksploatise privredu dalekih zemalja! Tesko ih je uterati u savremeni kolosek – svet nije vise ono sto je nekada bio! Shvatiti sto pre novu situaciju – to je pitanje „biti ili ne biti!“

Ono od cega me boli stomak, jeste pomisao da EU leci svoje neizivljene kolonijalne komplekse na Srbiji! Srbija treba da postane smetliste Evrope, gde je Vucis samo potkupljeni „djubretar“.

Mustang

Pa normalno je da tako prica prvi covek firme koja zivi od kineskog trzista. cak ni nemci ne kupuju toliko vagena kao kinezi