1. Home
  2. Vesti
  3. Amerika, zemlja obećana: GM i Ford ne odustaju od pikapova na ugljovodonični pogon
Amerika, zemlja obećana: GM i Ford ne odustaju od pikapova na ugljovodonični pogon
5

Amerika, zemlja obećana: GM i Ford ne odustaju od pikapova na ugljovodonični pogon

173
5
Podelite sa prijateljima:

Mnogi svetski proizvođači automobila aktivno su se „priključili“ eri potpune elektrifikacije i kreirali strategije razvoja koje omogućavaju potpuno odbacivanje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u relativno kratkom vremenskom periodu. Na ove odluke uticali su stroži ekološki standardi usvojeni u različitim zemljama širom sveta.

Međutim, realizaciju ambicioznih planova ometala je glavna stvar – mala potražnja za automobilima na baterije, što ne ispunjava očekivanja proizvođača.

Ford F-250

Često smo u zadnje vreme izveštavali da su neke kompanije morale da revidiraju svoje strategije. Promene je već najavio, posebno, VW (koncern je ranije morao da privremeno zaustavi svoje fabrike koje proizvode „zelene” modele), pored toga, prilagođavanja su izvršili Toyota, Renault, Mercedes-Benz, Stellantis, Cadillac, Audi i Ford (revidirao svoj plan za Evropu). Možda smo neku marku propustili…

Pored toga, Ford je napravio izmene u razvojnoj strategiji na tržištu Severne Amerike. Konkretno, proizvođač je odložio planove za proizvodnju potpuno električnih SUV-ova u fabrici u Okvilu, Ontario, Kanada: govorilo se o „zelenim“ Exploreru i Lincolnu Aviatoru. Umesto toga, montažna traka na ovom mestu biće ispunjena velikim pikapovima Super Duty takozvane „stare škole“.

Ford F-350

Prema New York Timesu, proizvodnja električnih vozila u kanadskoj fabrici odložena je do 2027. Ford je potrošio 3 milijarde dolara na njeno unapređenje. Izvršni direktor Forda Džim Farli rekao je da su električna vozila i dalje skupa za proizvodnju i da ih je „teško prodati“, za razliku od Super Dutyja, koji imaju visoke profitne marže i za kojima postoji stalna potražnja.

Kako prenosi Blooomberg, General Motors je dao još jednu izjavu u vezi sa revizijom svojih planova za „ozelenjavanje“. Menadžment kompanije je odlučio da po drugi put odloži pokretanje proizvodnje električnih vozila u fabrici Orion u Detroitu, gde je planirano da se sklapa Chevrolet Silverado EV (potpuno električni pikap je debitovao početkom 2022. godine).

Ford F-600 Super Duty XLT

Podsetimo, prvobitno se pretpostavljalo da će proizvodnja „električnih pikapova“ početi krajem 2023. godine, ali je sada GM odlučio da uspostavi serijsku proizvodnju ovog novog proizvoda najranije od sredine 2026. godine. To znači da proizvođač neće ostvariti svoj ranije postavljeni cilj da proizvede milion električnih vozila do kraja 2025. godine (ovo je ranije izjavila šefica koncerna Meri Bara).

Vredi napomenuti da je u Evropi Ford odlučio da kupcima ponudi „široku paletu hibrida“ sve dok fanovi brenda ne razviju dovoljno interesovanja za električna vozila (dok će „električni automobili“ koji su već predstavljeni ostati na tržištu Starog kontinenta).

Chevrolet Silverado EV

AutoRepublika

(173)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ako dodje Tramp na vlast, gorivni ce procvetati! 🙂

Principijelno gorivne motore ne treba poistovetiti sa fosilnim gorivima jer ovi motori mogu da sagorevaju sinteticka goriva i vodonik.

Neko iz mase

Sta je fosilno u nafti?

Matija

Nafta je slozena mesavina vise organskih jedinjenja a nastala je od prastare zive mase, biljaka i zivotinja, koja se zbog tektonskih poremecaja nasla zatvorena duboko u zemljinoj kori. Pod dejstvom visoke temperature i pritiska, doslo je do pretvaranja zive mase u gustu tecnost sa visokim sadrzajem energije.

Sagorevanjem naftnih produkata, benzina i dizela, oslobadjaju se brojni gasovi, medju kojima je
CO2 najodgovorniji za tzv. „efekat staklene baste“ kojim se atmosfera planete Zemlje sve brze zagreva.

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Matija
s mile

Meni je teško da zamislim planetu zemlju u to vreme, kolike su to količine bio mase, kolika su to stabla bila / šume, kolike su to životinje bile…

Nekako mi se čini da sve što su danas gradovi, sa građevinama da se pretvori u bio masu, pa nije puno.

Dobro pitanje

Izmisljotina kao i anticka Grcka.