1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Otkrivena serijska verzija jeftinog krosover-kupea Citroena Basalta
Otkrivena serijska verzija jeftinog krosover-kupea Citroena Basalta

Otkrivena serijska verzija jeftinog krosover-kupea Citroena Basalta

602
0
Podelite sa prijateljima:

Kupeoliki krosover Citroen Basalt sa sufiksom Vision predstavljen je kao koncept u martu ove godine. Ovaj izložbeni automobil, podsećamo, najavio je treći model projekta C-Cubed, zamišljen posebno za siromašna tržišta: „kupe” će se pridružiti hečbeku C3 i krosoveru C3 Aircross (ne treba ih mešati sa istoimenim modelima za Evropu), koji se već proizvode u Indiji i Brazilu.

Sada je otkriven serijski Basalt  – tizere je objavila indijska divizija brenda. Štaviše, prvi put je prikazana unutrašnjost petovratog modela.

Kao što se i očekivalo, serijski Citroen Basalt je zadržao izgled svog prethodnika. Prednji deo „kupea“ je skoro bukvalno preslikani Citroen C3 Aircross s kojim deli platformu, razlika je samo u dekoru. Pa, u Indiji su LED farovi deklarisani i za Basalt. Krma je, naravno, originalna: krosover nalik kupeu dobio je svoja vrata prtljažnika, svetla i branik.

Dimenzije još nisu objavljene. Najverovatnije, po svojim dimenzijama, Citroen Basalt je blizak srodnom C3 Aircross. Dužina poslednjeg (u indijskoj specifikaciji) je 4.323 mm, međuosovinsko rastojanje je 2.671 mm.

Unutrašnjost Basalta je takođe dizajnirana u istom stilu kao i Citroen C3 Aircross. Unutra su ugradili digitalnu instrument tablu i multimedijalni sistem sa velikim tabletom koji se izdiže iznad prednjeg panela.

Istovremeno, krosover-kupe je bogatiji. Na primer, ima automatsku klimu sa daljinskim upravljačem na dugme umesto uobičajenog klima uređaja sa dugmićima, plus se između prednjih sedišta pojavila kutija-naslon za ruke, dok C3 Aircross ima naslon za ruke pričvršćen za vozačevo sedište.

Citroen Basalt je verovatno podelio svoju tehnologiju sa svojim bratom. U Indiji je to benzinski turbo motor 1.2 sa 110 KS, koji radi u tandemu sa šestostepenim manuelnim ili automatskim menjačem.

A u Brazilu će „kupe” biti u ponudi sa trocilindričnim turbo motorom 1.0 iz Fijata, koji tradicionalno za ovu zemlju radi i na benzin (125 KS) i na etanol (130 KS), tamo će model biti opremljen varijatorom.

Svi automobili porodice C-Cubed imaju isključivo pogon na prednje točkove.

Potpuna prezentacija indijskog Basalta trebalo bi da bude održana 2. avgusta. Brazilski će možda biti prikazan nešto kasnije. Inače, u Indiji će glavni konkurent Citroenu Basaltu biti kupe-krosover Tata Curvv.

AutoRepublika

(602)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments