1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Šta uraditi ako ste pred odlaskom u stečaj?
Zanimljivost dana: Šta uraditi ako ste pred odlaskom u stečaj?

Zanimljivost dana: Šta uraditi ako ste pred odlaskom u stečaj?

1.15K
3
Podelite sa prijateljima:

Njegovo zvanično ime je Porsche 911 GT, ali ga svi poznajemo kao prvu generaciju konfiguracije GT2. Nastao je u vreme kada je nemački proizvođač prolazio kroz tešku finansijsku krizu i bilo je pitanje da li će sutra uopšte postojati, a na kraju smo dobili možda najbolji varijetet 911-ice sa vazdušnim hlađenjem. Ovo je priča baš o njemu…

Porsche je prolazio kroz fantastična vremena tokom osamdesetih godina prošlog veka najviše zahvaljujući američkom tržištu.

Nova generacija obrazovanih kupaca je po prvi put u životu mogla da priušti skupoceni četvorotočkaš već u svojim dvadesetim godinama, a Porsche se našao na vrhu njihove liste najpoželjnijih brendova. Ali, sreća nije dugo trajala i svetska ekonomska kriza iz devedesetih godina prošlog veka je poremetila planove gotovo svim proizvođačima luksuznih vozila.

Nakon što je prodato tada rekordnih 50 hiljada jedinica 1986. godine, svega sedam godina kasnije, nemački gigant je pronašao manje četrnaest hiljada mušterija. Postalo je jasno da je Porsche u teškoj situaciji i da je potrebno čudo da se izvuče.

Rešenje je ležalo u osnivanju trkačkog programa koji bi podigao imidž brenda u još većoj meri, a zatim preneo tehnologiju i na drumske modele. Tokom 1993. godine je ponuda proširena modelima 964 3.8 Carrera RSR i 968 Turbo RS, ali je pravo iznenađenje usledilo godinu dana kasnije, kada je debitovao novi 911 pod kodnom oznakom 993.

Porsche odlučuje a predstavi izdanje GT tokom 1994. godine na bazi konfiguracije Turbo i u početku se takmičio u kategoriji GT3, ali počev od 1996. godine je prešao u GT2, po čemu je ujedno i dobio ime.

Novi GT je debitovao na Salonu automobila u Esenu tokom novembra 1994. godine, ali da bi ga mogao kvalifikovati za profesionalni auto-moto sport, Porsche je prvo morao da napravi i dovoljan broj drumskih jedinica. U današnjim vremenima bi verovatno dobio odobren veliki budžet za takav model, ali kao što smo spomenuli, Porsche je bio u velikoj finansijskoj krizi, tako da se nije imalo mnogo novca za ovu specijalnu verziju.

Štaviše, mnoge ideje su pozajmljene od samostalnih tjuning kuća gde se sa minimalnom svotu novca morao napraviti vrhunski automobil. Inženjeri i dizajneri su za bazu uzeli model 911 Turbo, a onda „zalepili“ mnogobrojne aerodinamične dodatke napravljene od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Neki detalji su takođe pozajmljeni sa drugih modela Porschea, kao recimo prednji branik koji je bio sličan onome na Carreri RS. Takav potez će dati veoma zadovoljavajuće rezultate, ali najveće izmene nije bilo moguće videti golim okom.

Ogibljenje je takođe bilo pozajmljeno sa Carrere RS sa izuzetkom par detalja dok su kočnice ostale identične onima sa 911 Turbo. Iz enterijera je izbačeno sve što je dodavalo nepotrebnu masu, a ugrađen su zaštitni kavez (roll-cage) i nova sedišta. 911 GT tako nije imao klimu, zadnja sedišta, prozore sa staklima pokretanim pritiskom na dugme i još mnogo toga što luksuz podrazumeva, a čak je dobio i nova lakša stakla da se uštedi na masi.

Pogon na sva četiri točka se takođe učinio kao da dodaje nepotrebnu masu, pa je 911 GT dobijao pogonsku silu samo na zadnji par točkova. Za izbor motora je ponovo izabran 3,6-litarski turbobenzinac, ali je snaga skočila sa 408 na 430 „konja“ zahvaljujući dugačkoj listi modifikacija.

Spomenućemo da je menjač bio šestostepeni manuelni. Ovaj automobil je bio u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 3,9 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 301 km/h. Porsche će da ponudi dve konfiguracije i to Comfort (Udobnost) i Clubsport. Ovaj prvi je namenjen kupcima koji bi da zadrže kakvu-takvu dozu luksuza, dok je Clubsport bio drumsko izdanje trkačkog automobila i namenjen isključivo za staze.

911 GT svakako nije bio jeftin i koštao je 268 hiljada nemačkih maraka ili oko 752 hiljade američkih dolara u današnjoj vrednosti novca.

Porsche nam nikada nije objavio brojeve proizvodnje, ali se pretpostavlja da je fabriku napustilo između 200 i 300 jedinica, uključujući one primerke za profesionalni auto-moto sport. Nasuprot verovanju da je 911 GT spasio Porsche, to je zapravo uradio jeftiniji model Boxter koji je uvršten u ponudu nemačkoj giganta 1996. godine. Ali je ovo specijalno izdanje podiglo popularnost 911-ice na još viši nivo, praktično do te mere da se prodaja vratila na staro, i Porsche je ponovo poslovao profitabilno do kasnih devedesetih godina.

Ukoliko danas želite da kupite 911 GT, cena ume da dostigne brojku od 1,5 miliona dolara. Mnogi ga smatraju perfekcijom i najboljim izdankom loze s indeksom 911, kada pričamo o verzijama pokretanim motorom s vazdušnim hlađenjem, a isto tako mnogi možda i veruju da se radi o najboljem Porscheu u istoriji.

Isti paket će biti dostupan i na naslednicima sve do 2020. godine. A sve je započelo od očajničkog poteza da se najveći svetski brend sportskih četvorotočkaša izvuče iz finansijske krize…

Zoran Tomasović

(1154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

A onda oko tri decenije kasnije dođu propisi o „sajber bezbednosti“ i „ode“ Boxter …

Mustang

+ počne razmena delova sa škodom

Matija

Kada pocnes da tones u krizu prvo sto treba da uradis jeste da se oslobodis iluzije da si najpametniji na svetu a da su svi ostali idioti koji ne razumeju tvoju genijalnost! E, kada zavrsis ovu fazu onda pristupis drugoj i pokusas da shvatis sta to publika zeli. U trecoj fazi pokazi svoju kreativnost i napravi ono sto se trazi! Jednostavno, zar ne? E, sada dolazi ono najvaznije, sto u ovom izvestaju nije receno: ko je taj koji je izvrsio transformaciju Porschea? To je dr. Vendelin Viderking, koji je 1992 godine preuzeo kormilo Porschea. Od tog momenta Porscheu krece ubrzano… Pročitaj više »