1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Istraživanje: Kineski automobili će za koju godinu držati trećinu svetskog tržišta
Istraživanje: Kineski automobili će za koju godinu držati trećinu svetskog tržišta

Istraživanje: Kineski automobili će za koju godinu držati trećinu svetskog tržišta

1.33K
1
Podelite sa prijateljima:

Praksa koja podrazumeva ekspanziju kineskih automobila na raznim izvoznim tržištima će se nastaviti i tokom narednih godina. Veruje se da će tamošnji proizvođači kontrolisati 33% globalnog tržišta, i to će postići već do 2030. godine. Konsultanti zaposleni u firmi AlixPartners su ideju o takvom razvoju događaja utemeljili u studiji, pri čemu je njihov tržišni udeo već ove godine dosegao 21%, piše CNBC.

Stručni tim koji se bavio studijom predviđa da će godišnja prodaja kineskih proizvođača automobila u inostranstvu porasti na devet miliona automobila do 2030. godine, i to sa tri miliona, koliko ih je ove godine. Brza ekspanzija kineskih proizvođača sve više zabrinjava tradicionalne proizvođače automobila i političare širom sveta. Strahuje se da će jeftini kineski automobili preplaviti tržišta i da će njihov rast doći na račun domaće proizvodnje, posebno u oblasti električnih automobila.

Mark Vejkfild iz AlixPartnersa je rekao da je Kina u mogućnosti da na tržište brzo lansira nove automobile, a koji su pritom jeftiniji i tehnološki napredniji od konkurentskih proizvoda. AlixPartners predviđa da će tržišni udeo kineskih proizvođača automobila van Kine porasti na 13% do 2030. sa ovogodišnjih 3%. Njihov udeo na domaćem tržištu bi tada trebalo da se poveća sa 59 na 72%.

Tradicionalni zapadni proizvođači automobila, kao što su recimo američki General Motors ili pak nemački Volkswagen, odnedavno su počeli da gube tlo pod nogama na kineskom tržištu, a takav razvoj događaja se može pripisati naglom usponu domaćih proizvođača, među kojima se recimo, posebno ističu kompanije BYD, Geely i Nio (čiji model ET7 nađe mesto na naslovnoj ilustraciji).

Dalja analiza materijala iz studije AlixPartnersa otkriva da će udeo kineskih proizvođača četvorotočkaša na evropskom tlu, do 2030. godine iznositi 12%, pri čemu je današnja analogna cifra na koti od 6%. Međutim, put do uspeha Kineza na severnoameričkom tržištu bi trebalo da bude teži, pa se jačanje njihovog tržišnog učešća od sada do kraja decenije, predviđa sa jednog na svega tri procenta.

Sjedinjene Države Amerike su u maju objavile da će podići carine na uvoz električnih automobila iz Kine sa 25 na 100%. Evropska komisija (EK) predložila je uvođenje dodatnih carina čije stope za pojedine proizvođače sežu i do 38,1%. Primenjivaće se na uvoz električnih automobila iz Kine u Evropsku uniju. Stupanje na snagu ovih carina se očekuje koliko već sledeće nedelje, uz najavljenu mogućnost da Evropska komisija i kineska vlada, do tada možda i postignu pomak u pokrenutim pregovorima na ovu temu. Ako se to ne desi, novouvedene carine će bti dodate na postojeću koja je desetoprocentna.

AlixPartners je takođe predvideo da će kineski proizvođači automobila kontrolisati više od dve trećine ruskog tržišta do kraja ove decenije. Prema nalazima navedenim u obrađenoj studiji, njihov udeo u Rusiji bi do 2030. trebalo da se poveća na 69% sa ovogodišnjih 33%. Jedan broj zapadnih automobilskih kompanija povukao se iz Rusije kao rezultat vojne invazije na Ukrajinu, a koja se desila nakon brojnih okupacija nezavisnih država od strane država članica pakta NATO.

AutoRepublika

(1332)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Trecina je jos uvek manja od polovine. 🙂