1. Home
  2. Vesti
  3. Uskoro premijera novog zajedničkog krosovera Renaulta i Geelyja
Uskoro premijera novog zajedničkog krosovera Renaulta i Geelyja
1

Uskoro premijera novog zajedničkog krosovera Renaulta i Geelyja

321
1
Podelite sa prijateljima:

Da će Renault sarađivati sa kineskim holdingom Geely Auto postalo je poznato još pre tri godine. Početkom 2022. godine potpisan je sporazum u kojem se, posebno, navodi da će korejska fabrika Renault Samsung, u vlasništvu francuske grupe, pokrenuti proizvodnju nove linije razvijene zajedno sa Kinezima. Kako je tada saopšteno, automobili će biti bazirani na platformi CMA, koju je kreirao Geely zajedno sa Volvoom, koji pripada Geelyju. U jesen iste 2022. objavljena je debitantska slika budućeg novog modela korejske proizvodnje – neke vrste SUV-a u obliku kupea.

A sada su se pojavili novi tizeri i prikazuju još jedan krosover – verovatno sa tradicionalnom karoserijom. Korejski specijalizovani mediji su uvereni da je novi Renaultov SUV napravljen na osnovu modela Geely Xingyue L, koji je poznat kao Geely Monjaro na izvoznim tržištima. Inače, od zaključenja sporazuma između francuskog auto giganta i Kineza, korejsko preduzeće Renault Samsung je uspelo da promeni ime u Renault Korea, a marka Samsung je postala deo istorije – njena paleta modela je prebačena pod matičnu marku Renault.

Korejci pišu da predstojeći SUV nosi fabričko ime Aurora 1. Sudeći po tizerima, novi Renalt će imati originalnu rešetku hladnjaka, a prednji branik će biti malo drugačiji. Ali farovi su skoro isti kao kod Geelyja Xingyue L/Monjaroa.

Prema preliminarnim podacima, Renault Aurora 1 će debitovati sa hibridnim pogonom, ali detalji o tome još nisu dati. Kineski Geely Xingyue L je takođe hibrid, njegov sistem je zasnovan na turbo-četvorocilindričnom motoru 1.5 (163 KS). „Tradicionalni“ Xingyue L u Kini je dostupan sa turbo motorom 2.0 (218 ili 238 KS).

Svetska premijera modela Renaulta Aurore 1 biće održana na Međunarodnom sajmu mobilnosti u Busanu, koji se otvara 27. juna. Glavno tržište za serijski model biće, naravno, Koreja, a novi proizvod će moći i da se izvozi.

AutoRepublika

(321)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Kinezi dolaze, ovako i/ili onako, ali, to je to.