1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Rusi obožavaju Fordove automobile?
Rusi obožavaju Fordove automobile?

Rusi obožavaju Fordove automobile?

1.72K
4
Podelite sa prijateljima:

Lider po udelu potražnje među polovnim automobilima ove američko-nemačke marke bio je kompaktni Ford Focus. Udeo Focusa u potražnji je 52,8 %, a u ponudi – 54,5 % sa prosečnom cenom od oko 18 hiljada evra.

Asortiman modela je uvek bio prilično širok: uključivao je hečbek sa tri i pet vrata, limuzinu i karavan. Samo u Rusiji, u prvoj deceniji nakon puštanja u prodaju, prodato je oko 500 hiljada automobila ovog modela, takođe zahvaljujući lokalizaciji njegove montaže. Najpopularnija je bila limuzina, dok su u Evropi preferirali karavane. U istoriji Forda Focusa već postoje četiri generacije, a poslednja je predstavljena 2018. godine, sa planom prestanka proizvodnje u toku naredne godine.

Drugo mesto po učešću u potražnji polovnjaka zauzeo je Ford Transit: njegov udeo je 10,5 %. Isti model je bio na prvom mestu u segmentu novih, sa 79,5 % potražnje. Prosečna cena novog Transita u periodu januar-maj 2024. iznosila je oko 64,5 hiljada evra, dok je među polovnim kombijima oko 12 hiljada.

Ford Transit je jedan od komercijalno najuspešnijih modela proizvođača. Njegova proizvodnja počela je 1965. godine, a 2009. godine sastavljen je šestmilioniti kombi. Mašina je popularna zbog svoje svestranosti. Može čak i da prevozi slonove – upravo tako ga je londonski zoološki vrt koristio.

Transit se koristi i za prevoz putnika, a ni poznate ličnosti ga ne zanemaruju. Na primer, britanski princ Vilijam i njegova supruga prunceza Ketrin (Kejt Midlton) izabrali su ovaj model da ostanu „inkognito“ dok putuju po jednom od ostrva u Velsu.

Ford Transit je već prošao četiri generacije sa nekoliko restilizacija u svakoj. I još uvek se proizvodi: prodaja je premašila 8 miliona, a sam proizvođač tvrdi da se po jedan primerak proda na svakih 180 sekundi iliti 3 minuta.

Treću poziciju u rejtingu Fordovih automobila zauzima Mondeo, koji se proizvedio od 1993. do 2022. godine u Evropi. Njegovo ime potiče od latinskog Mundus, što znači „svet“. Razvoj modela se pokazao veoma skupim: koštao je oko 6 milijardi dolara. Ovaj model se u Rusiju ne isporučuje iz Evrope od 2019. godine, međutim, 2022. godine u zemlji se pojavio Mondeo iz Kine, gde je proizvodnja automobila nastavljena i nakon zatvaranja u drugim regionima.

Među novim Fordovim vozilima, drugo mesto po potražnji posle Transita pripalo je pikapu F-150, koji je zauzeo 13,9 %. Njegova prosečna cena je oko 145 hiljada evra, a udeo u snabdevanju je 10,1 %. Danas je F-150 u svojoj 14. generaciji.

Treće mesto po potražnji među novim Fordovima zauzeo je kompaktni kamionet – Ford Ranger. Njegovo učešće u tražnji je 2,2%, a u ponudi – 3,8 %. Prosečna cena automobila je oko 71,5 hiljada evra.

Kako navodi proizvođač, automobil je testiran u najtežim klimatskim uslovima, na temperaturama od -40 do više od +50 stepeni Celzijusa. Svaki automobil prolazi kroz otprilike 1.000 provera, uključujući nekoliko netrivijalnih. Na primer, prska se vodom 20 minuta u kontrolisanom testu vode pod pritiskom da bi se ponovila najgora padavina koja se može zamisliti.

Testovi se takođe sprovode na brzoj stazi i neravnom putu – na svakom od njih vozilo mora da pređe jedan pun krug da bi dobilo dozvolu za puštanje.

Novi automobili
Polovni automobili
Model Udeo u potražnji Model Udeo u potražnji
Transit 79.5% Focus 52.8%
F-150 13.9% Transit 10.5%
Ranger 2.2% Mondeo 9.7%

AutoRepublika

(1716)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

Istina.Dok sam bio u Canadi,kolega brat Rus kupio je novog Forda..i odmah stavio do znanja da je ruski😁
comment image

Yankee

Pa kako ga nisi uspeo ubediti da ce morati raditi generalku svakih 15.000 milja i da ne kupuje taj krs? 😉

Renault Terminator🇷🇺Z

A joj…nemaš ti pojma koliko su se Rusi „palili“ na sve što je Made in USA…dok nije počela SVO😁

Zoca

Popularni su USA automobili,kao i dolar.I od nas su Rusi vise orijentisani ka Americi.I ruska mafija dugo godina.A oni su preferirali Shevroletove terence…