1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kina apeluje na EU da poništi carine za električna vozila
Kina apeluje na EU da poništi carine za električna vozila

Kina apeluje na EU da poništi carine za električna vozila

136
2
Podelite sa prijateljima:

Peking je u četvrtak osudio carine EU na kineska električna vozila kao protekcionističko ponašanje, iako je najveći izvoznik automobila iz te zemlje rekao da carine neće poremetiti njegove planove širenja za Evropu, uključujući proizvodnju električnih vozila u Španiji ove godine.

Reakcija Kine i drugih umešanih u spor, uključujući evropske i kineske proizvođače automobila, ukazuje na jasno protivljenje odluci EU i želju za deeskalacijom situacije.

Insajderi iz industrije kažu da i Evropa i Kina imaju razloga da žele da sklope sporazum u narednim mesecima kako bi izbegli dodavanje milijardi dolara novih troškova za kineske proizvođače električnih automobila, pošto procesi u EU dozvoljavaju reviziju.

Kina je saopštila da će preduzeti „sve neophodne mere“ da zaštiti svoje interese nakon što je Evropska komisija u sredu objavila da će uvesti dodatne carine do 38,1 odsto na uvezene kineske električne automobile od jula.

„Pozivamo EU da pažljivo sluša objektivne i racionalne glasove iz svih sfera života, odmah ispravi svoju pogrešnu praksu, prestane da politizuje ekonomska i trgovinska pitanja i pravilno rešava ekonomske i trgovinske nesuglasice kroz dijalog i konsultacije“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian koji je to rekao na redovnom brifingu za štampu.

Čak i tako, Chery Auto, najveći kineski proizvođač automobila po obimu izvoza, izgledao je neustrašivo.

Čarli Džang, potpredsednik kompanije Chery Auto i predsednik njenog evropskog poslovanja, rekao je da kompanija planira da počne proizvodnju električnih vozila do kraja godine u nedavno kupljenoj fabrici u Španiji, prvoj proizvodnoj lokaciji kompanije u Evropi.

Rekao je da će to pomoći da se ublaži uticaj carina. Rivali BYD i Great Wall Motor takođe žele da uspostave proizvodne i montažne pogone u regionu, sa ciljem da otupe finansijsku bol od carina u cilju povećanja prodaje jeftinih automobila i kako bi se takmičili sa evropskim konkurentima i nadoknadili sporiju prodaju u Kini.

PROSTOR ZA PRONALAŽENJE REŠENJA

Činilo se da je Brisel ostavio prostora za dve strane da nastave konsultacije kako bi pronašle rešenje, navela je kineska državna novinska agencija Sinhua u komentaru, dodajući da se nada da će „EU ozbiljno preispitati i prestati da ide dalje u pogrešnom pravcu“.

Peking je odbacio argument EU i SAD da je višak kapaciteta u kineskoj industriji električnih vozila ugrozio prekookeanske proizvođače automobila kroz subvencionisani izvoz. Kaže da će carine usporiti korišćenje električnih vozila, ugroziti ciljeve ublažavanja klimatskih promena i povećati troškove za potrošače.

Brisel je takođe rekao da će se boriti protiv kineskih subvencija dodatnim carinama u rasponu od 17,4 % za BYD do 38,1 % za SAIC, povrh standardne carine od 10 %.

To dovodi najveću ukupnu stopu do skoro 50 %. Vašington je takođe nedavno otkrio planove da učetvorostruči carine za kineska električna vozila na 100 %.

Drugi proizvođači automobila bili su suzdržaniji od Cheryja.

Geely, koji ima većinski udeo u švedskom Volvou, izrazivši „veliko razočarenje“, obećavajući „sve neophodne mere“ da zaštiti svoja prava.

Državni SAIC, koji računa na zajednička ulaganja sa Volkswagenom i sa General Motorsom, kao najveći kineski proizvođač automobila, rekao je da je duboko zabrinut zbog carina.

SAIC je bio najveći kineski proizvođač automobila skoro dve decenije, ali njegova prodaja je bila pod pritiskom i radi na smanjenju broja zaposlenih, preneo je Reuters.

EU je jasno stavila do znanja da će evropski regulatori zajmove kineskih državnih banaka i državno vlasništvo posmatrati kao subvencije koje podležu dodatnim carinama.

Kao znak da Kina nema nameru da povrati podršku, vlada grada Šenžena je u četvrtak najavila mere za podsticanje integracije novih vozila sa električnom mrežom, uključujući subvencije do 15 miliona juana (2 miliona dolara) za svaki „V2G“ (vehicle- to-grid) projekat.

NEMA SMRTNOG UDARCA

Kineska automobilska industrija, mešavina državnih i privatnih firmi, ima prednosti u odnosu na strane konkurente delimično zbog vladinih subvencija i nacionalne dominacije u preradi baterijskih minerala, kažu analitičari.

Ali visok nivo konkurencije na kineskom tržištu električnih vozila, najvećem na svetu, takođe je naveo kompanije da inoviraju na načine koji smanjuju troškove.

Privremene carine EU trebalo bi da se primenjuju od 4. jula, a istraga će se nastaviti do 2. novembra, kada bi mogle biti uvedene konačne carine, obično na pet godina.

Akcije kineskih proizvođača električnih vozila uglavnom su bile imune na ove vesti, što je bilo i očekivano. Akcije BYD-a koje kotiraju u Hong Kongu su porasle za 5,8 %.

„Rezultat povećanja carina u EU je blago pozitivan za BYD u odnosu na naša prethodna očekivanja od 30%, što poboljšava vidljivost rasta izvoza BYD-a u drugom/trećem kvartalu 2024. godine“, navodi City u istraživačkoj belešci.

Geely Auto je porasla za 1,7 %, a Leap Motor je ojačao za 2,7 %, dok su akcije Great Wall Motora u Hong Kongu pale za 1,2%. U Šangaju su akcije SAIC Motora pale za 1,6 %.

Džo Mazur, viši analitičar u istraživačkoj konsultantskoj kući Trivium China, rekao je da će kineski proizvođači električnih vozila biti primorani da prenesu deo povećanja troškova na potrošače.

„Ali to nikako nije smrtni udarac kineskoj industriji električnih vozila u Evropi“, rekao je on.

Tesla očekuje da će povećati cene svog Modela 3 zbog uvoznih dažbina na svoje elektromobile proizvedene u Kini.

Kineski proizvođači automobila naplaćuju više za izvoz nego na svom domaćem tržištu, nudeći određenu zaštitu od carina. BYD, na primer, naplaćuje dvostruko, ponekad skoro trostruko više novca u odnosu na sume koju dobija za svaki od tri ključna modela u Kini.

Dok se evropski proizvođači automobila suočavaju sa prilivom jeftinih električnih vozila od kineskih rivala, praktično nema podrške za carine iz automobilske industrije kontinenta.

Neki od najvećih protivnika su najveći evropski proizvođači automobila kao što su BMW, Volkswagen, Stellantis i Mercedes-Benz.

Nemački proizvođači automobila posebno su u velikoj meri zavisni od prodaje u Kini i plaše se odmazde Pekinga. Evropske kompanije takođe uvoze svoja vozila kineske proizvodnje.

Akcije nekih od najvećih evropskih proizvođača automobila pale su drugi dan u četvrtak zbog straha od kineske odmazde.

Volvo Car je zabeležio najveći pad, za više od 7 %.

Zabrinutost zbog odmazde proširila se i van auto-sektora, obarajući akcije proizvođača konjaka Remy Cointreau. Trgovinsko telo za francuske proizvođače konjaka izrazilo je u sredu duboku zabrinutost zbog odluke EU o carinama.

Kina je u januaru pokrenula antidampinšku istragu o uvozu rakije u EU, što je potez koji se smatra odgovorom na sve veće trgovinske sporove između Pekinga i Brisela.

Globalne prehrambene kompanije, od proizvođača mlečnih proizvoda do izvoznika svinjskog mesa, takođe su u stanju pripravnosti zbog potencijalne odmazde Kine.

AutoRepublika

Izvor

(136)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Malo me buni naslov ovog i prošlog članka…
Da li su uvedene dodatne carine na automobile generalno ili na električne automobile?

A lijep je taj liberalizam dok god si jači… Tako sam se i ja liberalno ponašao prema sestriću, malo se rvajućibsa njim, ali sad je završio drugi srednje i ima skoro 2 m i trži je i jači je od mene, liberalizam više ne važi 😜🤣😂

Matija

EU jos uvek ne daje eksplicitno objasnjenje o kakvim se subvencijama radi koje kineska vlada daje svojim proizvodjacima! U gornjem tekstu stoji sledeca recenica: „EU je jasno stavila do znanja da će evropski regulatori zajmove kineskih državnih banaka i državno vlasništvo posmatrati kao subvencije koje podležu dodatnim carinama.“ Od kada su krediti nepovratne subvencije??? Evropske subvencije daju se kupcima a kupovinom vozila taj novac ulazi u finansijski bilans proizvodjaca i na kraju odlazi u dzepove akcionara u vidu rendita! Kineska drzava investira u istrazivanje i razvoj i za to zahteva od proizvodjaca rezultate! Ovo je mnogo zdraviji pristup privredi nego… Pročitaj više »