1. Home
  2. Intervju
  3. Direktor razvoja Mercedesa Markus Šefer: „Želimo da budemo brzi kao Kinezi!“
Direktor razvoja Mercedesa Markus Šefer: „Želimo da budemo brzi kao Kinezi!“
5

Direktor razvoja Mercedesa Markus Šefer: „Želimo da budemo brzi kao Kinezi!“

152
5
Podelite sa prijateljima:

U intervjuu, Markus Šefer, direktor razvoja Mercedesa, govori o izazovima sa kojima se suočavaju nemački proizvođači automobila, posebno u premijum segmentu, usled brzih promena u automobilskom svetu. Šeferova opsežna karijera u Daimler-Benzu pruža vredan uvid u strateški pravac kompanije i odgovor na dinamiku tržišta.

Šefer naglašava važnost prilagodljivosti u rešavanju promenljivih želja i zahteva potrošača i spoljnih faktora kao što su ograničenja infrastrukture i poremećaji u lancu snabdevanja. Mercedes ima za cilj da uspostavi ravnotežu između ulaganja u vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i u električna vozila (EV) dok se suočava sa izazovima oko troškova povezanim sa proizvodnjom potonjih. Održavanje kvaliteta proizvoda ostaje glavni prioritet tokom ovog procesa, barem deklarativno 😉 .

Što se tiče Mercedesove strategije oko pogona, Šefer naglašava posvećenost kompanije razvoju motora sa unutrašnjim sagorevanjem i električnih vozila. Mercedes planira da pojednostavi ponudu motora SUS, istovremeno osiguravajući elektrifikaciju svih pogonskih agregata, uključujući „mild“ i plug-in hibride.

Šefer pruža uvid u napredak Mercedesove tehnologije baterija, naglašavajući istraživačke napore u razvoju poluprovodničkih baterija i poboljšanju tradicionalnih litijum-jonskih baterija. Partnerstva igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju konkurentnosti i isplativosti u proizvodnji baterija, sa fokusom na nabavku sirovina.

Šefer priznaje porast brzine razvoja inovacija u automobilskoj industriji, posebno u Kini, i govori o naporima Mercedesa da ubrza razvojne procese i iskoristi stručnost iz Formule E i drugih oblasti unutar kompanije.

Uprkos nedavnim tržišnim trendovima koji favorizuju plug-in hibride u nekim regionima, Šefer ponovo potvrđuje dugoročnu posvećenost Mercedesa električnoj mobilnosti. Investicije će se i dalje fokusirati na električna vozila, sa vizijom da se isporuče bolji proizvodi i premoste razlike u cenama.

Šefer takođe govori o napretku Mercedesa u tehnologiji autonomne vožnje, uključujući kompanijsku sertifikaciju nivoa 3 i planove za širenje u druge regione. On naglašava da je jako bitna spremnost kupaca i bezbednost u sistemima autonomne vožnje.

Šefer je takođe spomenuo i potencijal digitalnih usluga u vozilima za doprinos prihodima, priznajući trenutne izazove, ali izražavajući poverenje u njihovu buduću profitabilnost. Održavanje ravnoteže između inovacija i očekivanja kupaca je od suštinskog značaja za efikasno pružanje ovih usluga.

AutoRepublika

(152)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Nightrider

Nema nista od toga, treba promeniti mentalitet citave nacije a pogotovo mladih kojima ne pada na pamet da rade puno i pod stresom…

Bungi

Eh, sad🤔To je ono „kad porastem biću veliki“.

MRN

„Šefer je takođe spomenuo i potencijal digitalnih usluga u vozilima za doprinos prihodima, priznajući trenutne izazove, ali izražavajući poverenje u njihovu buduću profitabilnost.“

Crna je to budućnost, bar iz perspektive kupaca.

BB

Koliko sam se puta iznervirao na Mercedesu S klase (2006 godište, a to je bilo prije 12 godina), kada sam trebao namjestiti usmkerivač vazduha u kabini. Ja ga mrdnem malo, ali to nije dorektno pogonjeno mojom rukom, već ja mrdam klizač a on aktivira motor koji namješta klapne. I naravno to kasni, pa umjesto da to namjestim u sekundi, ja ga popravljam deset puta… Da košta – košta, da je tehnologija – jeste, treba to i osmisliti i napraviti, da li je dio luksuza – jeste, da li to služi svrsi – ama ne služi, samo te dugoročno iznervira… Pošto… Pročitaj više »

MRN

Ma kako ti se možda činio glupim, budi siguran da je taj opcional plaćen kao svetoga Petra kajgana, tako da se svakako radi o jednoj izuzetno funkcionalnoj opciji. Naravno – iz perspektive proizvodjača i prodavca . 😊