1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Renault Austral E-Tech Full Hybrid 200 ESprit Alpine
AR test: Renault Austral E-Tech Full Hybrid 200 ESprit Alpine
54

AR test: Renault Austral E-Tech Full Hybrid 200 ESprit Alpine

4.15K
54
Podelite sa prijateljima:

Originalno nije uvek genijalno

Najsnažniji i naprestižniji Renault Austral nazvan je E-Tech Full Hybrid Iconic Esprit Alpine, verzija od 200 KS koju smo vozili par meseci nakon osnovne 1.2 E-Tech Mild Hybrid/130.

Nakon odustajanja od dizela, izbor SUS agregata kod novog Renaulta Australa, sveo se na dva bloka; novi troclindarski 1.2 TCe/130 i od ranije poznati 1.3 TCe 140/160 KS. Nakon toga, sve je stvar hibridizacije, lagane, tek da pritekne u pomoć agregatu, ili znatno ozbiljnije kao u slučaju voženog, gde pored malog motora zvanog 1.2 TCe, pronalazimo još dva relativno snažna elektromotora.

U svakom slučaju, uvek se radi o klasičnom hibridu, bez  velikih baterija i spoljašnjeg punjenja, što je samo po sebi interesantno, uzevši u obzir brojne loše strane jednog PHEV-a, kao što su mala autonomija, te velika težina i cena. Renault je dakle odoleo zovu muza i nije se ugledao na sve brojnije konkurente koji pored običnih hibridnih verzija, nude i hibridne verzije sa spoljašnjim punjenjem, kao ni na partnera u alijansi kompaniju Nissan, koja je za svoj Qashqai nedavno uvela još originalnije rešenje.

Podsećanja radi, kod njega mali SUS agregat služi isključivo da napaja bateriju koja pokreće snažan elektromotor i pogonske točkove. O principu funkcionisanja opširnije ćemo malo kasnije, pozabavimo se pre toga izgledom Australa, bez obzira što ste već imali priliku pročitati prve utiske pre par meseci.

Kao što navedoh u podnaslovu, radilo se o osnovnoj, najslabijoj verziji 1.2 TCe/130 KS. To je moderan mali blok kojem u pomoć priskače elektromotor (preciznije rečeno starter/alternator) od 16 kW, napajan baterijom od 48 volti, čiji kapacitet iznosi 0,925 kWh.

Kombinacija se pokazala veoma interesantnom, ovaj Austral poseduje korektne perfomanse i „lepo“ povlači iz najnižih obrtaja, bez mnogo naprezanja i buke. No, ova verzija nije bila u najvišem završnom nivou, takozvanom „Iconic Esprit Alpine“, koja se pored znatno prestižnijeg enterijera razlikuje i izvesnim stilskim elementima na karoseriji.

Ovaj nivo opreme može se pronaći samo kod najsnažnije verzije od 200 KS, a radi se o detaljima koji mu daju sportskiji izgled, u vidu specifičnih felni od 20 cola, blago modifikiovanoj prednjoj masci s izraženijim spojlerom, značkama Alpine na „krilima“ i petim vratima… Pa sve do mat farbe kao kod ovde predstavljenog (opcija).

No bez obzira na pogonske jedinice, za sve verzije zajednička je nova baza, enterijer i stil, evidentno drugačiji od Kadjara kojeg je nasledio. Ovaj je tako preživeo samo jednu generaciju, te iako u suštini i nije bio neuspešan, nije postigao očekivan komercijalni uspeh.

Dakle novo ime Austral kao nova nada, koju prati i upotrebljena tehnologija, odnosno platforma CMF-CD razvijena u saradnji s Nissanom, a sve u cilju sada nezaobilazne elektrifikacije. Ponoviću da je Kadjar posedovao isključivo SUS agregate, dok je Arkana (u Srbiji Megane Conquest) postavljena na inferiornijoj platformi, preuzetoj od Captura.

Izmenjen je znači i stil, iako je već na prvi pogled jasno da je Austral jedan osrednji SUV od nekih 4,5 m, [to su dimenzije kakve je imao i Kadjar. Kao što možete videti na fotografijama, forme su manje-više klasične, uz nezaobilazne i sada nam dobro poznate detalje koji krase aktuelne modele proizvođača.

Mislim pre svega na svetlosne grupe napred i pozadi, uz ogroman „logo“ (znak) proizvođača na „čelu“, preuzet iz električnog Meganea. Elem, izuzmemo li tu i tamo po neki atraktivan detalj, Austral nema orginalne forme pojedinih konkurenata, što ne znači da nije privlačan, naprotiv, posebno u top završnom nivou „Pack Esprit Alpine“.

Bilo je bogami dosta pozitivnih komentara prolaznika i komšija, spomenuću samo jednog vozača koji se na autoputu postavio paralelno sa mnom, te otvorio stakla prozora kako bi mi s podignutim palcem čestitao na izboru najlepšeg francuskog automobila! Bez sumnje preterano, no tim bolje po Austral da se dopada ljudima, za mnoge spoljašnji izgled je najvažnija stavka prilikom izbora.

Pune oči

Ukoliko me po otvaranju vrata prethodno voženi Austral nije „raspametio“, ovog puta nisam mogao ostati ravnodušan na njegove čari. Na stranu dizajn komandne table, u velikoj meri pozajmljen od električnog Meganea, pre svega oduševio me je izborom i kvalitetom materija.

Od sive prevrnute kože je recimo donji deo sportskog upravljača, delovi sedišta i nasloni za glave, kao i umeci na komadnoj tabli i vratima. Sve navedeno je prošiveno debelim plavim koncem, koji pronalazimo i na centralnoj konzoli i svim sigurnosnim pojasevima.

Već kao po običaju enterijer je ukrašen LED svetlima čija se boja može po želji promeniti, odnosno povezana je s izborom programa vožnje (Sport, Eco, Confort), koji se biraju povećim dugmetom „Multi Sens“, na donjoj desnoj strani upravljača. Ne mogu se ignorisati ni dva velika ekrana od po 12 inča koja okružuju vozača, postavljena u obliku obrnutog slova L.

Desni, koji služi za multimedijalni sadržaj, postavljen je vertikalno, dok je drugi u funkciji instrument table. Kao što primetih tokom prve test vožnje nije mi logično da je grafika ista kao kod električnog Meganea, jednostavno nedostaju mi kazaljke, koje su ovde zamenjene nebrojenim informacijama, te nekakvim crtežima i poljima, odnosno GPS kartom, istom kao i na centralnom ekranu.

Ovaj je idealno pozicioniran, na dohvat ruke i oka, naravno osetljiv na dodir i za razliku od mnogih konkurenata korisi Google interfejs. Ovakvo high-tech okruženje dopunjeno je dobrom ergonomijom komandi i kao što rekosmo, kvalitetnim materijalima i mekanom plastikom. Lepo deluju i sedišta u kombinaciji platno/alkantara, uz ovaj završni nivo su s preciznim električnim komandama, grejačima i masažom za vozačevo.

Posebno poglavlje zaslužuje centralna konzola, više nego li originalna kod vožene hibridne verzije. Naime, kod prethodno predstavljenog Australa, menjač je bio manuelni (ručica na centralnoj konzoli), dok je kod voženog obavezno automatski, s ručicom smeštenom pored upravljača, u stilu Mercedesa.

Samim tim oslobođen je prostor na konzoli koja deli vozača od suvožaca, gde se srećemo s jednom velikom ručkom, inspirisanom komadama u aeronautici (za gas u avionu). Ovde služi kao oslonac za šaku i pomera se po horizontali nekih dvadesetak centimetara, na gornjem delu s mestom za bežično punjenje smarfona.

Njenim pomeranjem oslobađa se pristup povećem boksu (postoji još jedan, iza njega, to jest ispod oslonca za lakat), odnosno kada se privuče ka sebi, s druge strane su udubljenja za limenke. Praktično i orginalno! S prednjih pređimo na zadnja sedišta, gde moja malenkost (u bukvalnom smislu te reči) visine 1,72 m, nema nikakvih problema da se razbaškari.

Ukoliko imate desetak centimetara više, i dalje ćete se osećati prijatno iza vozača i suvozača slićnih dimenzija (posebno ukoliko Austral poseduje ogroman panoramik krov), pod uslovom da je klupa odgurnuta maskimalno unazad (na klizačima).

Samim tim, zapremina prtljažnika varira, maksimalno iznosi 575 litara, no kod verzije 1.2 E-Tech Full Hybrid 200 KS smanjena je na 430 litara, zbog veće baterije i drugačije koncepcije. U slučaju voženog je ipak prostraniji, jer u dnu ne pronađoh rezervni točak „ćopavac“, te se polica mogla spustiti na niži nivo. Ne pitajte me tačno koliko iznosi, svi ti podaci vezani za zapreminu su relativni…

Peta vrata su ovde s električnom asistencijom i mogu se otvoriti/zatvoriti podvlačenjem stopala ispod branika, odnosno s ograničenom visinom otvaranja, kako ne bi udarila u plafon oniže garaže.

Komplikovano ali efikasno

Vaš dopisnik sve se češće sreće s visoko tehnološkim vozilima, jednostavnim za vožnju ali komplikovanim kada se poželi shvatiti kako funkcionišu, te preneti zapažanja! Naizgled nema tu puno mudrosti, kao što rekoh, osnovna pogonska jedinica kod najslabije i najsnažnije verzije je mali trocilindarski SUS blok od 130 KS. Princip funkcionisanja je već viđen kod Renaultovih hibrida tipa Clio, Captur i Arkana, s tim da su ovde izvršene brojne izmene.

Kao i kod navedenih modela, i Austral poseduje dva električna motora ali sada snažnija, glavni razvija 50 kW (68 KS) i 205 Nm, dok je slabiji od 25 kW (34 KS i 50 Nm) u funkciji starter-generatora. Drugo, umesto četvorocilindarskog motora zapremine 1.6 litara od 91 KS, koji pokreće dosadašnje hibride (144 Nm pri 3.200 o/min), uveden je spomenuti 1.2/130 (razvija 230 Nm između 1.750 i 3.500 o/min), tako da se na kraju dobija maksimalna snaga od 200 KS i obrtni moment od 350 Nm.

Sasvim dovoljno jer uprkos ukrcanim elektromotorima, bateriji od 2 kWh i neophodnoj elektronici nema ni 100 kilograma više od blagog hibrida s oznakom 1.2 TCe/130. Ušteda je postignuta jednim delom i zahvaljujući specifičnom kvačilu, podsetimo se još jednom da je Renault ovde primenio rešenje iz Formule 1, to jest uveo je takozvani automatski mjenjač „dog-clutch“, s 5 prenosnih odnosa za benzinski blok (4 kod ostalih modela), i još dva kada je u električnom režimu.

Ukratko, jedan od elektromotora (slabiji), koji ne pokreće točkove, između ostalog zadužen je za sihronizaciju prenosa, a kako bi se veća snaga uspešno prenela na prednje točkove menjač je „pojačan“, te je sada sposoban podneti i do 410 Nm obrtnog momenta. Renault navodi da su u poređenju s klasičnim kvačilom smanjeni gubici trenja i poboljšan odziv na gas, kao i da su bolje osobine u vezi rekuperacije energije.

Sve u svemu primarna razlika u poređenju s jednim Hybrid Plug-inom je u baterijama, umesto velike i skupe od najmanje desetak kWh, ovde je znatno slabija (čitajte lakša i jeftinija) i ne puni se spoljašnjim izvorom energije. Dopunjuje se isključivo u vožnji, preko termičkog bloka, kao i prilikom usporavanja i kočenja. Funkcioniše na 400 V, umesto na 200 V kao kod Clija, Captura i Arkane, i poseduje 96 ćelija (68 kod navedenih modela).

Pažnju isto tako zaslužuje novi trocilindarski blok, koji će, kako kažu u Renaultu, progresivno zameniti onaj s indeksom 1.0 TCe i 1.3 TCe, najkasnije kada na snagu stupe nove Euro 7 norme, to jest 2026. godine. Proizvodi se u Španiji i za razvoj je trebalo tri i po godine, uz 30 hiljada sati rada na stolu, što odgovara putu od 2 miliona kilometara.

Koristi Milerov ciklus funkcionisanja s visokom kompresijom od 12:1, a opremljen je i turbo kompresorom s promenljivom geometrijom. Prilikom prvog susreta s Australom zaključih da je iznenađujuće živahan, jedni delom zahvaljujući malom elektromotoru od 48 V, s kojim je obavezno u sprezi. Kod sada voženog Australa je u potpuno drugačijoj kombinaciji, gde, posebno u gradskoj vožnji, do izražaja dolazi električni pogon.

Utisci za upravljačem su uglavnom pozitivni, iako se uvek ne stiče utisak da smo za upravljačem „aždaje“ od 200 KS. Želim da kažem da je odgovor na gas ubedljiv, ali ne i „eksplozivan“, Austral dobro ubrzava i perfomanse su na mestu, posebno ukoliko se dugmetom na upravljaču izabere program Sport. U tom slučaju, uz snažan pritisak na pedalu gasa, snagu udruže sve pogonske jedinice.

Zapravo, elektronika je ta koja sve kontroliše, Renault navodi da je predviđeno ukupno 15 različitih programa funkcionisanja, od samo električnog, pa do razno-raznih kombinacija u zavisnosti od situacije i stanja baterije. Ukoliko u njoj ima dovoljno energije Austal će se lagano pokrenuti samo uz pomoć elektromotora i preći par kilometara, SUS agregat startuje po jačem pritisku na pedalu gasa, nažalost ne preterano diskretno.

U vožnji ovo i nije doliko neprijatno, jednostavno navikli smo da se motor čuje prilikom ubrzanja, znatno više nervira kada se isti pokrene dok se stoji u mestu! Naime, danas svi moderni automobili imaju Stop&Start sistem i na semaforu motor utihne, no kako je ponekad neophodno dopuniti bateriju, ne samu u vožnji, mali benzinac neočekivano se pokrene.

I to ne pri standardnom režimu rada u leru, od oko 800 o/min, već s mnogo više obrtaja, koliko tačno ne znam jer nema obrtomer (na uho rekao bih blizu 2.000 o/min)! Prebučan je i vibrira, sva sreća pa to ne traje dugo, maksimalno 1-2 minuta. Sve se može lepo pratiti na centralnom ekranu ili na instrument tabli, šema funkcionisanja pokazuje u kom smeru ide punjenje, odnosno koji agregat pokreće pogonske točkove (često svi zajedno).

Nema tu vozač mnogo uticaja, sve to „svari“ elektronika, mada se izborom različitih programa daje akcenat na električni pogon (režim Eco), odnosno perfomansama (postavka Sport). Što se tiče vozne dinamike, ponovimo da Austral počiva na značajno modifikovanoj zajedničkoj platformi CMF-C, adaptiranoj za hibridna vozila alijanse Renault/Nissan/Mitsubishi.

Šasija dolazi u dve verzije; fleksibilno vešanje s torzionom osovinom, kod upravljanja na prednje točkove (rekao sam upravljanja ne pogona), odnosno multilink pozadi kod upravljanja na sva 4 točka, kao u našem slučaju. Kod Renaulta je ipak nešto drugačija, zadnji trap kod Australa ima točkove koji se zakreću u kontra pravcu od prednjih za 5° (do 50 km/h, dok je kod ranijih modela Renaulta maksimalni ugao iznosio 3,5°), kako bi se povećala agilnost i smanjio prečnik okretanja.

Kod vožene verzije, uz sistem 4CONTROL, prečnik iznosi samo 10,1 metar (bez njega 11,2 m) što mu omogu’uje agilnost malog gradskog automobila. Izlaskom na otvoreni put, do izražaja dolazi kruta i lagana šasija, koja reaguje i na najmanji zaokret upravljača. Zaista ga je pravo zadovoljstvo voziti krivudavim putevima s oštrim krivinama, bez da to značajnije utiče na opštu udobnost.

Naravno da je ovaj Austral tvrd, posebno s točkovima od 20 cola (gume dimenzija 235/45) i odličim „polu sportskim“ sedištima, ali kičmeni stubovi vozača i putnika nisu ugroženi. Moram da razočaram čitaoce koji žive u Nemačkoj ili često voze po njihovim autobanovima, maksimalna brzina elektronski je ograničena na 175 km/h, odnosno po kilometar satu na nekih  182 km/h, na koliko sam uspeo nakratko ga pogurati, rizikujući „vozačku dozvolu“.

U ovakvim okolnostima, dakle u vožnji na autoputu pri autorizovanih 130 km/h, potrošnja se kreće oko 7 litara. Nije strašno, ali nije ni podatak koji obara s nogu, kao i kod drugih hibrida, i ovde je SUS agregat gotovo uvek aktivan. Putni računar pokazao je 6-6,5 litara u kombinovanoj vožnji s upotrebom običnih, regionalnih puteva, naravno s umereno „nervoznim“ stopalom na gasu.

Po gradu mnogo toga zavisi od stanja baterije, bez obzira što se ova brzo puni/prazni. Kao što sam se „izvukao“ s nekih 6 litara, dešavalo mi se da potrošim i do 8 litara, na jednoj od fotografija može se videti da sam nakon 10 prevaljenih kilometara u gradskoj vožnji čak 7 km vozio na struju.

Sve u svemu, što se isto tako vidi na na jednoj slici, ukupni prosek nakon nekih 1.200 km iznosio je 6,8 litara. Daleko od fabrički obećanih 4,6 litara, ali sasvim korektno za jedan SUV od 200 KS! Lepo, lepo, kažete, a cena? Jedno je sigurno, jeftinih automobila više nema, posebno modernih i hibridnih, početna cena za Austral od 200 KS u Francuskoj prebacuje 40.000 evra.

U zavisnosti od završnog nivoa ide i do 45 hiljada evra (voženi), no za one s plićim džepom, verzija 1.2 Mild Hybrid/130 startuje s 33.500 evra. Za konvencionalnije kupce predviđena je i klasična motorizacija 1.3 TCe/160 KS, skuplja za 1.500 evra od 1.2 TCe/130.

O opremi nećemo ovoga puta, Austral za sada nije ponuđen na našem tržištu. Podrazumeva se da vožena verzija poseduje sve što se poželeti može, iako se za pojedine elemente, kao što je upravljanje na sva četiri točka, mora doplatiti (1.800 evra), isto tako i za veliki panoramik krov i aluminijumsku boju.

Sve u svemu cena je konkurentna, bogami i osetno niža od recimo jednog Peugeota 3008. Austral je dakle veoma moderan SUV s orginalnim rešenjima, koji je s pravom očekivao titulu automobila godine! Ova je međutim otišla u ruke Jeepa Avengera, ukoliko mene pitate posve nezasluženo, jer ovaj mali gradski krosover, postavljen na bazi Peugeota 2008, ne nudi ništa posebno novo niti revolucionarno. No, u igri su različiti interesi, samim tim što je Jeep ponuđen i u čisto električnoj varijanti, za razliku od Australa, „zeleni lobi“ potrudio se da ga pogura u prvi plan…

U svakom slučaju, ovaj Renault zaslužuje pažnju, a sam hibridni sistem izvesna usavršavanja i „štelovanja“, kako bi se pokazao u najboljem svetlu.

Tekst i slike: Perica Rajković

Renault Austral E-Tech Full Hybrid 200 ESprit Alpine

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.510 x 1.830 x 1.620 mm                     
Međuosovinsko rastojanje: 2.670 mm
Zapremina prtljažnika: 430 l
Masa praznog vozila: 1.517  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/ turbo benzin
Radna zapremina: 1.199 cm³
Snaga: 130 KS pri 5.500 o/min + 2 elektična (68 i 34 KS)
Maks. obrtni moment: 230 Nm od 1.750 o/min (benzin), ukupno 350 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 5+2 automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/45 R20

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,4 s
Maks. brzina: 175 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 55 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,6 /6,8 l/100 km
Emisija CO2: 104 g/km

Cena

Cena testiranog u Francuskoj od 44.900 evra

 

Dobre strane:

Unutrašnjost uz završni nivo Esprit Alpine, moderan stil, perfomanse, bogata oprema, zadovoljstvo u vožnji uz 4CONTROL, prečnik okretanja, potrošnja

Loše strane:

Vibracije i buka kada se SUS agregat uključi da bi dopunio bateriju, smanjena zapremina prtljažnika kod vožene verzije, bez dizel ponude
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 8
Kabina: 8,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 9 Ukupno 8,75
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 7,5 Ukupno 8
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7 
Ocena: 7,778

Evo i tehničkih specifikacija za ljubitelje stranih jezika 🙂

1.2 TCe mild hybrid 130 1.3 TCe mild hybrid 160 1.2 E-Tech Hybrid 160* 1.2 E-Tech Hybrid 200
Dimenzije
Longueur (m) 4,51
Largeur (m) 1,83
Hauteur (m) 1,62
Empattement (m) 2,67
Coffre (l) 500 (jusqu’à 575 avec banquette coulissante) 430 (jusqu’à 555 avec banquette coulissante)
Réservoir (l) 55
Poids à vide (kg) 1 421 1 464 1 517
Snaga i perfomanse
Moteur thermique 3 cyl. turbo 4 cyl. turbo 3 cyl. turbo
Cylindrée (cm3) 1 199 1 333 1 199
Puissance et couple (ks-Nm) 130-230 158-270 130-205
Moteurs électriques (kw-Nm) 16 ks 50-205 + 25-50
Puissance cumulée (ch) 160 200
Couple cumulé
Capacité de la batterie (kWh) 0,925 0,15 2
Transmission aux roues avant
Boîte de vitesses manuelle, 6 rapports auto, type CVT auto, type crabots multimode
0 à 100 km/h (s) 10,8 9,7 9 8,4
Vitesse maxi (km/h) 175
Potrošnja i nivo CO2
Mixte WLTP (l/100 km) 5,2 6,2 4,5 4,6
Rejets de CO2 (g/km) 118 140 102 104
  • Cena Renault Austral – decembar 2022
1.2 TCe mild hybrid 130 1.3 TCe mild hybrid 160 1.2 E-Tech Hybrid 160* 1.2 E-Tech Hybrid 200
Équilibre 33 400 €
Techno 35 900 € 37 400 € 39 900 € 40 900 €
Techno Esprit Alpine 38 800 € 42 100 €
Iconic 40 200 € 43 500 €
Iconic Esprit Alpine 44 900 €
Malus 2022 aucun 310 € aucun aucun
Malus poids aucun
Fiscalité nc nc nc nc
Garantie  2 ans – km illimité
Pays de production Espagne

(4147)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

54 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Suki

Jutro, Peki. Ti i ne možeš zamisliti koji je to gust skuhati kafu, sjesti u fotelju i u tišini svoga doma čitati omiljeno štivo! Neprocjenjivo! Još jednom veliko hvala!

moron

Vrlo korektan. Mislim na test. Napisano. Hibrid u gradskoj vožnji treba da pruži osećaj spokoja. Nirvana. A ovaj 3-cilindrični SUS trese kad u stanju mirovanja vozila vrši dopunu baterije. Jako ružno. Ako ću da se tresem dok sam zaustavljen, mogu po gradu da vozim i dizel. Oko ostvarene velike potrošnje u gradskim uslovima iako je 70% distance prešao na struju. Niska spoljna temperatura i Jako hladna Li Ion baterija (posebno ako su kola prethodno bila parkirana napolju ) drastično menja algoritam rada hibrida ( dok se baterija ne ugreje ). I mogu misliti koliko je ovaj treskavi 3-cilindrični SUS morao… Pročitaj više »

BB

To je zemljotres kao dodatna oprema

moron

Zaista sramotno mali gepek za ovu klasu pa taman da je plug-in, a ne običan hibrid.

J4ZZ3R

comment image Ja samo da se pohvalim starim forumašima 🙂

BB

Opet mazga?

J4ZZ3R

Draga, spljoštio sam CX3 🙂 Treba sa razmisliš o njoj… Ima mesta skoro kao u Berlingu 🙂 evo pitaj druga MRNa 🙂

moron

E moj „Hondaš“ …😀😀😀

J4ZZ3R

Žena i deca me zezaju jer ja još uvek govorim „donesite mi ključeve od Honde“ „otići ću ja Hondom“ „gde si parkirala Hondu“…

Elem, zamalo ja kupih Jazza nedavno, ali jedan NBG tajknu ponudi 1000 eur više od mene na PRVU i nisam hteo da se jurim ..taj i garažu plaća suvim zlatom:)

moron

Takve budale generalno treba zaobilaziti u širokom luku, ali, mislim da te ta budala u konkretnom slučaju dugoročno spasila belaja … 😊

S mile

Lepotica. Srećno

J4ZZ3R

Hvala hvala ..sad ispred. mene u Budvi pade konstrukcija od bus stanice na auto ispred… doduše ja sa ženimom 2008icom jer se ne može bez saobraćajne ovamo

kikiriki

Kad imas pare pa menjas svaki cas autmobile sto ne kupis pravi auto?
BMW Mercedes Audi i sl

BB

Pa zato što na ovina zaradi 2000 eur, a na BMW bi izgubio 10000 eur 😜

J4ZZ3R

A nedaj bože da su na BMWu dotrajale pločice makar, ide servis, dizne…moraš kredit da uzmeš da ga popraviš 🙂

kikiriki

Nema skuplje servisa od Mazde
A olinjalo vozilo
Ko da si Fiata kupio samo dere dzepove
I sa ovim nikakav status nemas
Zanosis se samo
Kad sazris samo ce ti se kazati

J4ZZ3R

Status? 🙂 Status je otprilike ono što drugi misle o meni? Jesi li nekada razmišljao da postoje ljudi koji vole da drugi misle lošije o njima, nego što realno je, tj da namerno imaju lošiji status u očima drugih jer ih mišljenje mase baš i ne zanima? Znam neke koji voze Fiat, a mogli bi Ferrari, ali to je već teška filozofija za ljude kojima je status prva asocijacija za vozilo 🙂 Da neću da lovim sponzoruše automobilom? Meni Mazda i pre toga Honda pružaju pouzdano, pristupačno i originalno vozilo, a tvoji ponuđeni premium brendovi otprilike mogu MOŽDA ponuditi pouzdano… Pročitaj više »

Laki

Neka je sa srećom junače.Fino je sjesti u mlado i utegnuto vozilo koje miriše na novo.

J4ZZ3R

Kikiriki, ja ti mnogo volim kikiriki, ništa Badem, indijski orah, brazilski…masno i nije dobro za zdravlje, nikako… Ovako neslami kikiriki pa da se udavi čovek 🙂

Xtrimi

Kakva mačka

J4ZZ3R

2020 World car design of the year… Ne znam da li više VOLEM enterijer ili eksterijer

DUDE

Alal ti patka!
Samo benzin, atmosferac.

J4ZZ3R

Da budem iskren…kad sam imao Hondu turbo zamalo poginuh na test vožnji Mazde 3 🙂 ali vozio sam CX3 dva meseca i sad vrtim obrtaje i menjač, ide kao veliki 🙂 a i nije mali 🙂

Zoran

koliko shvatam, hteo si novu, a kupio si polovnu?
sve sam se nadao utiscima mazde 3. mada, možda i napišeš koju reč?

BB

Glavni utisak: Ostalo u džepu 2500 EUR 😜😂🤣

J4ZZ3R

U džep se vratilo tri i po 🙂 Mazda CX3 je odlična, ali Mazda 3, pogotovu sa maltene kompletnom opremom (name LUXURY paket tj kožu) je ipak nivo, dva iznad…i realo je moderniji autobil

J4ZZ3R

Hteo sam g150 Sedan u perla beloj boji sa Plus opremom i Sound & Style paketom, ali sam na test vožnji imao problem sa bolom u donjem delu leđa, oklevao sam i cena je sa 25.5 otišla na 27.5 k… I onda je izašla ova g122 Plus sa Sound & Style paketom u Soul red boji i još heč i kupio sam je čisto na emociju… I za sada sam prezadovoljan…mada evo me u Budvi već treći dan vozim 2008, a žena vozi moju Mazdu jer saobraćajna još nije gotova:(

J4ZZ3R

Napisaću jedan test naravno…valjda se ne proda odmah 🙂

IvanBg89

Hvala Peki, odličan test!
PureTech je valjda Stelantisov, ovo kod Renoa bi bio TCE ako se ne varam 🙂

Peki

Naravno, nego gde sam to „omano“, ne vidoh u tekstu? Zaista je lako pogresiti, prosle sedmice 1.2 PureTech/130 kod Peugeota 408, ove 1.2 TCe/ kod Renaulta…

Peki

Auuuu, tek sada vidoh, u prvom delu teksta spominjem 1.2 Pure Tech, posle prelazim na 1.2 TCe, cak ni „Patron“ Zvezdan nije uocio kada me je lektorisao, ni nas „moron“, poznat kao „sitnicar“…😉. Bravo za zapaznje i izvinjenje, bio sam malo u zakasnjenju s tekstovima pa sam paralelno odradio 408 i Austral, eto objasnjenja plus Alzajmer koji me podseca na godine, vreme je da se penzionisem…

moron

Video sam ja to odmah i bio sam u zbunu i dilemi, ali, nisam hteo da sitničarim 😀

Peki

Kobajagi…😉

moron

Ali, zaista, kada sam jutros prvi put pročitao u tekstu 1,2 „Pure Tech“, vratih se najpre odmah na naslov i naslovnu fotografiju … Pa nastavih da čitam i vidim opet „Pure Tech“. Pa, razmišljam:
„Lud li sam, razumem da starim i da mi polaku odumiru moždane ćelije, svaki dan se u to uverim … Ali, zar oznaka „Pure Tech“ ne pripada isključivo grupaciji PSA? … Ma, ne bi Peki valjda pogrešio… Ali, jebo te, ovo ipak nije „Pure Tech““

No, rekoh sebi – Ne moram ja uvek da dokazujem da sam moron 😊😊😊

Milan Grozdanović

nisam ni ja primetio, kad sam jutros prelistavao tekst, nasao sam jos neke greske

Milan Grozdanović

reseno

IvanBg89

Nije mi bila namera da sitnicarim, pardon, profesionalna deformacija je u pitanju 😀
Sitan lapsus, svakome se desi, test, tekst i prikaz su u svakom slucaju za cistu desetku, kakva crna penzija – sta bismo svi bez omiljenog stiva subotom ujutru 🙂

DUDE

Samo Hyundai Tucson 1.6T, rodjaci. Nista hibrid, cist benzin i vozi.

moron

Peki,
kolika je u FR garancija na ovaj novi hibrid, tj. hibridni sklop? Ako možda znaš.
U Srbiji npr. novi Nissan QQ ili X-Trail, ako su hibridi ( onaj novi E-Power) , imaju fabričku garanciju od 5 godina ili 100.000 kilometara „na električne komponente“.

BB

I onda ti crkne inverter i oni kažu: To je elektronička komponenta a ne električna 😜😂🤣

Parketar

Stvarno za svaku pohvalu je ovo predstavljanje !

Air

Samo što ovaj izgled nije rezervisan za najskuplju izvedbu.

Možda malo čudna odluka Renoa, ali srednje opremljen Techno Esprit Alpine izgleda (potpuno) isto.

I valjda će se naši uvoznici udostojiti uskoro da ga puste u prodaju, par meseci odlažem kupovinu novog automobila čekajući da vidim i Austral uživo.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Air
BB

U Banjaluci ga reklamiraju „52600 KM, potpuno opremljen“, na bilbordima, u oglasima se još nije pojavio, u cjenovniku kreće sa cca 3000 KM skuplje…
Trebao bih jedan dan skočiti i vidjeti na šta liči, ali mi se ne sviđa na slikama gdje Pekijeve noge izgledaju zapakovanje kao sardine, čini mi se da nema širine zbog onog kredenca između sjedišta…

Air

Potpuno opremljen bi morao biti 100.000 KM 😀

BB

Tako piše… A piše i na tarabi… 😜

Zoca

Cena kao Tesla 3 RWD u Fr.

BB

Eto, doživjesmo i to da je konačno e-auto izjednačio sa cijenom 😜

Zoca

Ne znam da li na tu cenu Tesla ide i subvencija,isto kosta i u Nemackoj Holandiji….Onda je e-auto jeftiniji…🤣

BB

Kod mene nema tih subvencija pa ne znam, ali nema ni Tesli da se prodaju (auta… Prezimena ima 😉), pa nije ni važno 😜

Air

Koliko je Harman Kardon sistem bolji od osnovnog? Šteta što ne može da se odabere kao opcija uz Techno opremu.

Aleksandar Zlatković

Nema šta, moderno i lepo vozilo, samo skupo za naše finansijske moći u Srbiji. Što ne znači i da je za Francusko. Ako grešim, Zvezdan i Peki će me ispraviti. Kađar koji ide u penziju, je i dan danas lep auto po meni.