1. Home
  2. Prezentacije
  3. U čast rođendana – limitirana serija Lincoln Continentala
U čast rođendana – limitirana serija Lincoln Continentala
1

U čast rođendana – limitirana serija Lincoln Continentala

581
1
Podelite sa prijateljima:

Za luksuzni model Lincoln Continental američkog proizvođača Ford Motor Co, sledeća godina će biti jubilarna. Naime, prva generacija Continentala je debitovala 1939. godine, a taj model je posedovao samo jedan par vrata, odnosno izrađivan je u kupe i kabriolet verziji. Za pogon je upotrebljen motor sa cilindrima raspoređenim u V12 konfiguraciji.

Lincoln Continental (1939.)

U čast rođendana, kompanija je odlučila da predstavi posebnu verziju aktuelne generacije Continentala, koji ipak neće posedovati jedan par vrata, a ni V12 mašinu. Umesto toga, Amerikanci su odlučili da predstave kopiju jedne verzije iz najčuvenije generacije Lincolna, one iz 1961. godine (na fotografiji ispod), a ona je upampćena po takozvanim “samoubilačkim” vratima.

Ovakav nadimak, vrata koja se otvaraju u suprotnom smeru, dobila su na početku prošlog veka kada su automobili i dalje posedovali karoseriju na šasiji, što je koncept koji ne obezbeđuje dovoljnu krutost, odnosno torzionu čvrstinu. Iz tog razloga, kada bi točak vozila naišao na rupu na putu, brava bi popustila, a kao posledica toga, vrata bi se otvorila.

Prva, refleksna reakcija putnika bi obično bila posezanje za ručicom za zatvaranje vrata, kako bi ih ponovo zatvorili. Čak i pri brzinama od 30 do 40 kilometara na sat, to je dovodilo do toga da putnik biva odbačen iz vozila, pošto su se vrata otvarala u kontra smeru. Često se dešavalo da putnik završi direktno pod točkovima automobila.

Naravno, od tada do današnjih dana je proteklo mnogo vremena, pa su i automobili, ali i brave znatno unapređeni. Ipak, u modernoj automobilskoj industriji, samo je Rolls-Royce ostao veran takvom rešenju za zadnja vrata na vozilu.

Da se vratimo mi našoj specijalnoj verziji luksuznog Continentala koja će poneti pomalo rogobatan naziv: Lincoln Continental 80th Anniversary Coach Door Edition. Zadnja vrata su zadržala originalan oblik, a otvaraju se pod uglom od skoro punih 90 stepeni.

Pored toga, međuosovinski razmak je uvećan za 152 milimetara, na nivo od 3.147 milimetara, dok dužina automobila sada prevazilazi 5,2 metra. Iza zadnjeg para vrata, postavljeni su dodatna vetrobranska stakla male površine.

Zadnji deo kabinskog prostora je u potpunosti renoviran. Umesto klupe koja je namenjena smeštaju troje putnika, postavljena su dva zasebna sedišta sa individualnim podešavanjima, grejanjem i ventilacijom. Karakteristični su i masivni centralni tunel, sa inkorporiranim stočićima, držači za sprave povezive na internet, i platforma za bežično punjenje istih.

Pogonska jedinica je ostala identična onoj koju koriste druge verzije Continentala. Dakle, uptorebljen je najsnažniji trolitarski agregat u V6 konfiguraciji, koji isporučuje 406 konjskih snaga. Motor je u sprezi sa šestostepenom automatskom transmisijom i pogonom na sve točkove.

Proizvođač već prima narudžbine za jubilarno specijalno izdanje Continentala od strane dilera u matičnoj Americi. Kupci će ipak morati da sačekaju sledeće leto, ukoliko žele da poseduju jedan od ukupno 80 primeraka koliko će ih biti u ovoj specijalnoj seriji.

Ipak, Ford je već saopštio da će još jedna “porcija” specijalnih verzija Continentala biti plasirana na tržište, za 2020. modelnu godinu. Koliko će primeraka tom prilikom sići sa proizvodnih traka, još uvek nije oblodanjeno.

AutoRepublika

(581)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Prelep