1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Konvencionalni i električni modeli BMW-a će nuditi isti stil
Konvencionalni i električni modeli BMW-a će nuditi isti stil
12

Konvencionalni i električni modeli BMW-a će nuditi isti stil

192
12
Podelite sa prijateljima:

Dizajnerski jezik koji je najavljen u okviru lansiranja vozila iz porodice Neue Klasse će biti implementiran, kako kod električnih, tako i kod modela plavo bele marke koje se za pogon oslanjaju na tradicionalni motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Konceptni prototipovi BMW-a s odrednicom Neue Klasse u imenu, publici su ponudili uvid u budućnost dizajnerskog jezika na koji će se oslanjati bavarski brend. Sedan iz porodice vozila Neue Klasse je debitovao tokom 2023. godine, dok se krosover Neue Klasse X pojavio u ranijem delu ove godine. Ali, dok su mnogi od nas pretpostavljali da će ta dva koncepta predstavljati narednu eru BMW-ovih baterijskih vozila, šef dizajna nemačke grupe Adrijan van Hoojdonk kaže da to neće biti slučaj.

U intervjuu koji je na ovogodišnjem Salonu automobila u Parizu dao za redakciju Top Geara, van Hoojdonk je rekao da će svaki predstojeći model BMW-a koristiti naznake iz koncepata iz linije Neue Klasse, uključujući tu i automobile pokretane motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Neki automobili će biti dostupni u ugljovodoničnim i električnim aromama, sa malo drugačijim elementima stila (i proporcijama) koji će ih izdvojiti.

„Veliki stimulans koji iniciramo s električnim vozilima, ovim tehnologijama i ovim stilskim jezikom… Sve to ćemo preneti na celu liniju proizvoda, uključujući tu i naša vozila s unutrašnjim sagorevanjem“, rekao je van Hoojdonk. „Za kupca to neće biti teško, svi će dobiti priliku da pazare nove moderne modele BMW-a. i moći će da biraju pogonsko rešenje.“

To je svakako dobra vest za one kojima se dopada stil koji promovišu koncepti Neue Klasse. Veliku nadu u uspeh daju i izjave u kojima van Hojdonk iznosi percepciju prema kojoj su budući serijski automobili „čak i bolji“ od prikazanih konceptnih verzija.

„I sami znate koliko su slični bili serijski primerci s konceptnim po imenu i3 i i8? E baš to ćemo da imamo i sada. Ako zbog nečega više preferiram serijske od konceptnih verzija, to je zbog toga što će ova biti više kompaktna, “ reče on.

BMW će, prema isečcima iz planova poslovanja do 2029. godine, posedovati najmanje pet modela iz linije Neue Klasse. Tu su uključene nova Seriju 3, i M3, SUV ili čak i dva, a tu je i sportski automobil, kupe s povišenom pozicijom sedenja, koji je snimljen tokom testiranja pre samo nekoliko meseci. Prvi od modela Neue Klasse mogao bi da debituje već sledeće godine, a većina njih stiže 2026. i kasnije.

AutoRepublika

(192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Šta je u vru liste tvojih prioriteta?

Svjedoci smo da su mnogi brendovi, ai premium, poprilično zastranili…

Šta izabrati?

Milan Grozdanović

Evo ako dodje ona Denza u Jevropu, mozes da je uzmes

Matija

Za duga putovanja sa mnogo prtljaga preporucujem VW bus ili nesto slicno. Moja najlepsa iskustva vezana su za stari VW T3! 🙂

Milan Grozdanović

Ja sam oduvek hteo da ima t3, mada se ne bih bunio i neki noviji da uzmem 😀

Zsphere

Ja na primjer uopšte ne sumnjam da će BMW biti uspješan sa prodajom svojih modela, naravno to mnogo zavisi i od globalne geopolitičke situacije a koja je više nego turbulentna i ne ide mnogo na ruku ni jednom (evropskom) proizvodjacu osim Dacie. Bar na tlu Evrope. Mislim da oni (BMW) jako ozbiljno prate kretanje tržišta i to prilično godina u naprijed. Mnoge inovacije u dizajnu su upravo oni unijeli što je poslije globalno prihvaćeno kao trend. Druga je stvar što se meni novi modeli uopšte ne sviđaju i što mislim da su jako pretjerali, ali treba priznati da su na… Pročitaj više »

S mile

Bas odgledah Alien Romulus, bleda senka Aliena… Moracu da krenem od pocetka, da se podsetim prvog Aliena i isperem ovaj zadnji Romulus…

Zsphere

Nisam gledao ali recimo Blade Runner rimejk, tuga golema u odnosu na original iz 1982.

Matija

Nova klasa BMWa – ko voli nek izvoli! Dve stvari me zivo interesuju: kako ce ovaj dizajn da prodje na trzistu i kako ce dalje da se razvija. Praticu na distanci, necu da se mesam. 🙂

Laki

Gdje su nestali dizajneri što prave lijepa auta?Kako “Gornja etaža” u BMW-u dozvoli ove užasne kreacije?