1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Dodge Durango stiže 2026. godine
Novi Dodge Durango stiže 2026. godine
1

Novi Dodge Durango stiže 2026. godine

125
1
Podelite sa prijateljima:

Stellantis je često bio predmet pisanja automobilskih medija prethodnih meseci i vesti su retko kada bile pozitivne. Šta-više, obim prodaje i profita je značajno pao ove godine, pa se pokrenula priča da ova globalna korporacija planira da eliminiše svaki brend koji ne posluje kako treba. Među njima je i Dodge, iako nas čelnici Stellantisa ubeđuju da je ovaj brend izuzetno bitan za firmu i da je pred njim blistava budućnost.

Dodge ima samo jedan model u svojoj ponudi u vreme pisanja ove priče. To je kompaktni krosover pod imenom Hornet i zapravo je reč o prepakovanoj Alfi Romeo Tonale. Naredne godine ćemo videti i novu generaciju modela Chargera u izdanjima sa dvoje i četvoro vrata, a kako pišu mediji, pridružiće im se i novi Durango do 2026. godine.

Sadašnji Durango je originalno debitovao još 2011. godine i od tada je nekoliko puta osvežavan, ali danas definitivno pokazuje godine. To se i ne bi moglo primetiti na osnovu prodajnih rezultata i Dodge je protekle godine isporučio 69.196 jedinica ili 25% više u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije. Durango se inače proizvodi još od 1998. godine kroz tri generacije, a do sada je pronašao više od dva miliona kupaca.

Sadašnji model će u penziju u bliskoj budućnosti, što znači da više nećemo videti fantastično izdanje nazvano SRT Hellcat. Razvija 710 konjskih snaga i pruža ubrzanje od nule do 100 km/h za 3,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 290 km/h. Dodge takođe nudi Durango i sa baznim 3,6-litarskim benzincem kao i dva V8 motora radne zapremine 5,7 i 6,4 litra.

Kolege iz magazina Windsor Star kažu da će nova generacija stići za dve godine i proizvodiće se u kanadskom gradu Vindsoru. Fabrika u provinciji Ontario je inače otvorena još 1928. godine i trenutno zapošljava čak 4.200 radnika, a tamo se proizvode modeli Dodge Charger i Chrysler Pacifica.

Windsor Star zatim dodaje da će Durango deliti identičnu Stellantisovu platformu STLA Large zajedno sa spomenutim Chargerom, zatim Alfinim modelima Stelvio i Giulia i na kraju novim Maseratijem Levanteom. Charger je inače prvi model na STLA Large, Alfini velikani će stići naredne godine, a Levante 2027. godine.

Sve to nam govori da možemo da zaboravimo na glomazne V8 iz prošlosti i da će benzinsku ponudu činiti trolitarski turbobenzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji, u verzijama sa 420 i 550 „grla“. Charger takođe ima i opcije na struju, ali nismo sigurni da li će i Durango krenuti istim putem. Windsor Star dodaje da bi sadašnja generacija mogla da se proizvodi paralelno sa novim modelom do 2027. godine pod imenom Classic.

Ovakva vest je svakako dobra pošto nam govori da za Dodge ipak postoje budući planovi i da ćemo ga viđati u izložbeno-prodajnim salonima još dosta godina…

AutoRepublika

(125)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Moj jedan drug je vozio Durango prve generacije kada smo bili u srednjoj skoli. 4.7 cini mi se, ali je moguce da je i 5.2 motor, znam da je bio V8 jer se drug uvek zalio koliko mnogo trosi (a prethodno je vozio Chevrolet Cavalier 2.2).

comment image