1. Home
  2. Life
  3. BMW ­- pionir istraživanja vodonika
BMW ­- pionir istraživanja vodonika

BMW ­- pionir istraživanja vodonika

76
1
Podelite sa prijateljima:

BMW Grupa istražuje vodonik od 1979. godine. Sada, 45 godina kasnije, tvrde da igraju vodeću ulogu u ovoj tehnologiji i prisećaju se izuzetnih prekretnica, premijera i rekorda.

Vodonična avantura počela je 1979. godine sa BMW-om 520. U bliskoj saradnji sa Nemačkim centrom za istraživanje svemira (DFVLR, sada DLR), prva generacija BMW-a Serije 5 (E12) je pretvorena u testno vozilo koje radi na vodonik umesto na benzin. Modifikovani četvorocilindrični motor je pokazao da vodonik takođe može pokretati motor sa unutrašnjim sagorevanjem, postavljajući temelje za budući razvoj. Njegov sistem za dovod goriva bio je veliki kao onaj koji se viđao u trkačkim automobilima u to vreme i zauzimao je ceo prostor u prtljažniku. Naredne generacije automobila za testiranje vodonika dizajnirane su da budu vozila koja će postavljati rekorde i biti zapamćena – ne samo na putu, već i kao umetnička dela.

1980: Prvi BMW Serije 7 sa pogonom na tečni vodonik

Samo godinu dana nakon početka istraživanja vodonika kao goriva, BMW Grupa je predstavila prvu generaciju BMW-a Serije 7 (E23) koji je radio na tečni vodonik. Vodonik je čuvan na izuzetno niskoj temperaturi od -253°C. Opremljen sa specijalno izolovanim rezervoarom od 93 litra, vozilo je uspelo da postigne domet od oko 300 kilometara. Ovaj projekat je pokazao da je korišćenje vodonika u tečnom obliku kao goriva izvodljivo sa tehnološkog stanovišta, podižući istraživanje vodonika na sledeću dimenziju.

Kasne osamdesete: čisti vodonik i prvi prototip

Godine 1987. BMW Grupa je kupila 10% udela u firmi Solar-Wasserstoff-Bayern GmbH radi istraživanja korišćenja solarne energije za proizvodnju vodonika. Ova investicija je kulminirala u modelu proizvodnje zelenog vodonika – a to je bilo pre 36 godina. Čak i tada, u BMW-u su bili uvereni da jedna tehnologija sama po sebi nije dovoljna da se savladaju svi izazovi klimatski neutralne mobilnosti – a uverenje bavarske marke u to je danas još snažnije.

Razvili su još jedan prototip vodonika 1988. godine potpuno sami na osnovu druge generacije BMW-a Serije 7 735iA (E32), ovog puta sa mnogo manjim rezervoarom. Ovo vozilo može da radi i sa benzinom i tečnim vodonikom koji koristi motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Ovo je prava prekretnica u dvostrukom korišćenju vodonika i konvencionalnih goriva, koja je učvrstila poziciju BMW-a kao pionira u ovoj oblasti istraživanja.

1999/2000: Pet puta do meseca i nazad

BMW Grupa je na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu predstavila BMW 750hL, prvi automobil sa 12 cilindara na vodonik na svetu. BMW 750hL je postavio nove standarde u mobilnosti vodonika, imajući domet od oko 350 kilometara i vreme dopunjavanja goriva od samo tri minuta za punjenje rezervoara od 140 litara.

Bilo je to prvo vozilo na vodonik koje je napravljeno u malim serijama za potrebe demonstracije. Testna flota prešla je ukupno više od četiri miliona kilometara, što je pet puta više od udaljenosti od Zemlje do Meseca i nazad.

11. maja 2000. prvi automobil na vodonik izašao je na ulice Berlina, sa još jednom svetskom premijerom: po prvi put je rešenje gorivih ćelija korišćeno kao alternativni izvor napajanja za bateriju od 12 V. Nekoliko od ovih vozila korišćeno je kao prevoz tokom EXPO-a 2000.

2004: Jedan prototip, devet rekorda

V12 motor na vodonik je takođe korišćen u test vozilu, BMW H2R. Njegov šestolitarski, dvanaestocilindrični motor proizvodi više od 210 kW/285 KS, ubrzavajući sportski automobil od 0 do 100 km/h za oko šest sekundi. BMW H2R postavio je čak devet brzinskih rekorda za novu tehnologiju – njegova najveća brzina od 302,4 km/h je jedan od njih.

2006/07: Vodonik, crveni tepih i umetnost

Na Salonu automobila u Los Anđelesu 2006. godine, BMW Grupa je predstavila BMW Hydrogen 7 (E68), prvu luksuznu limuzinu na vodonik na svetu koja je uspešno završila proces razvoja. Poznate ličnosti kao što su Edvard Norton i Bred Pit testirali su vozilo, dajući dodatni podsticaj prihvatanju i interesovanju za tehnologiju vodonika.

Ubrzo nakon toga, 2007. godine, Olafur Elijason, jedna od najistaknutijih ličnosti u savremenoj umetnosti i umetnik snažno posvećen većoj održivosti, transformisao je BMW H2R iz 2004. u BMW Art Car #16. Vozilo je obložio u ledenu strukturu koja ga je učaurila u fiksnom prostoru kako se ledeni omotač ne bi otopio. Broj posetilaca u prostoriji je takođe bio ograničen iz ovog razloga. Elijason je nameravao da ovaj umetnički projekat bude shvaćen kao metafora za globalno zagrevanje i pokazao blisku vezu između tehnologije, umetnosti i ekološke svesti.

2013. do danas: Istraživanje gorivih ćelija je pokretačka snaga

U 2013. godini, BMW Grupa je ušla u partnerstvo sa Toyotom kako bi stvorila sistem gorivih ćelija za pogon automobila. Ovo je rezultiralo prezentacijom BMW-a Serije 5 Gran Turismo na Salonu automobila u Hanoveru 2017. opremljenog gorivnom ćelijom prve generacije koju je isporučila Toyota.

Proizvodnja sistema gorivih ćelija druge generacije počela je u avgustu 2022. godine u centru izvrsnosti za vodonik u Garhingu kod Minhena. U 2023. godini predstavili su BMW iX5 Hydrogen, revolucionarno električno vozilo koje otelotvoruje najnoviju tehnologiju vodonika i nudi sve prednosti električne vožnje – tiha vožnja i snažno ubrzanje. Sve ovo dolazi sa impresivnim brojevima: domet do 504 kilometra, snaga električnog motora od 295 kW/401 KS i vreme dopunjavanja goriva od samo tri do četiri minuta.

Sa flotom od manje od sto vozila, BMW iX5 Hydrogen je krenuo da osvoji svet vodonika: vozila su prešla skoro milion kilometara u više od 20 zemalja u prvoj godini. Svetska turneja iX5 Hydrogena podigla je svest o važnoj ulozi koju vodonik mora da igra u energetskoj tranziciji, ne samo u smislu mobilnosti, već i na širem nivou. Ključ uspeha ovde je način na koji BMW radi sa naučnim institucijama, lokalnim interesnim grupama i ključnim liderima u oblasti. Sve više i više zemalja sada takođe sprovodi sveobuhvatne strategije za vodonik, stvarajući stalno rastuće interesovanje za aplikacije mobilnosti vodonika.

Bavarci smatraju i to da sistem gorivnih ćelija BMW-a iX5 Hydrogena ne samo da pruža dokaz njihove tehnološke otvorenosti, već i da impresivno demonstrira stručnost koju je BMW Grupa razvila u tehnologijama električnih pogona. Vozilo pokazuje potencijal vodonika za budućnost mobilnosti i još jednom jača BMW Grupu kao pionira u ovoj tehnologiji.

AutoRepublika

(76)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Davno su bili tekstovi o razvoju pogona na vodonik. Ali nista do sad. Sumnjam da ce vodonik zaziveti uskoro.