1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova generacija Audija A5 zamenila je porodicu A4
Nova generacija Audija A5 zamenila je porodicu A4
16

Nova generacija Audija A5 zamenila je porodicu A4

5.79K
16
Podelite sa prijateljima:

Asortiman modela poznat pod imenom Audi A4 koji se pojavio pre 30 godina više neće biti isti, jer bi po novom planu ingolštatske marke modeli sa parnim brojevima trebalo da postanu električni.

Dakle, juče predstavljena nova generacija Audija A5 zapravo će postati naslednik ugljovodoničnih modela A4. Pisasmo o tome da Audi prestaje da proizvodi kupe i kabriolet modela A5. Karavan Avant je zadržao uobičajeni format, ali u gami neće biti limuzine. Zato što je automobil, koji kompanija naziva Audi A5 Sedan, u stvari liftbek sa petoro vrata! Logično, nasleđuje A5 Sportback…

Novi Audi A5 ima potpuno novu karoseriju, iako dizajn ostaje prepoznatljiv: kompanija je sačuvala dvoslojnu optiku za električne automobile.

Zadnja svetla su napravljena korišćenjem „OLED“ matrične tehnologije druge generacije: imaju trodimenzionalni svetlosni obrazac i funkciju animacije.

Za veću racionalizaciju pojavile su se udubljene ručke na vratima, koje nas podsećaju na one kod novih BMW-ovih modela.

Sa promenom generacije, porodica A5 je primetno porasla: dužina je 4.829 mm (plus 67 mm u odnosu na prethodni A4), širina 1.860 mm (plus 13 mm), međuosovinsko rastojanje 2.900 mm (plus 80 mm). Visina karavana je postala 11 mm manja (sada 1.424 mm), a liftbek je 18 mm niži od prethodne limuzine (sada 1.410 mm).

Zapremina prtljažnika je 445 litara za liftbek i 476 litara za karavan (prethodni A4 Avant je imao gepek zapremine 495 litara). Sa oborenim zadnjim sedištima biće 1.299 litara, odnosno 1.424 litara.

Audi A5 ima moderan prednji panel sa tri ekrana. Displej instrument table (11,9 inča) i MMI ekran osetljiv na dodir (14,5 inča) nalaze se u jednom bloku bez vizira. Suvozač dobija opcioni ekran od 10,9 inča. Četvrti displej, projekcijski, nudi se uz doplatu.

Lista opcija uključuje i panoramski krov sa automatskim zatamnjivanjem i audio sistem Bang & Olufsen sa „surround“ zvukom i dvadeset zvučnika.

Ali osnovna verzija već uključuje glasovnog asistenta sa veštačkom inteligencijom, ažuriranja bežičnim putem, bežično punjenje i set elektronskih asistenata vozača.

 

Novi Audi A5 postao je prvi model izrađen na novoj arhitekturi za automobile na gorivo Premium Platform Combustion (PPC). Iako je to, očigledno, dalja evolucija platforme MLB Evo, ali sa ažuriranom elektronikom. Osnovni turbo motor 2.0 TFSI razvija 150 KS i 280 Nm, ali može da se kombinuje samo sa pogonom na prednje točkove.

Ali njegova nabrijana verzija (204 KS, 340 Nm) uz doplatu može biti dopunjena prenosom na sva četiri točka quattro ultra (sa dve spojnice u pogonu na zadnje točkove).

U asortimanu je i turbodizel 2.0 TDI (204 KS, 400 Nm), dopunjen starter-generatorom od 48 volti (24 KS, 230 Nm) sa funkcijama rekuperacije (do 25 kW) i delimičnom vožnjom jednom pedalom. Takođe dolazi sa pogonom na prednje točkove ili pogonom na sva četiri točka.

Istovremeno, predstavljena je i vrhunska verzija Audi S5 sa benzinskim V6 turbo motorom 3.0 TFSI (367 KS, 550 Nm), koji ima i blagi hibridni sistem MHEV plus.

Kao i sve druge verzije, S5 je opremljen neospornim automatikom sa sedam brzina sa dva kvačila, ali je standardno ugrađen pogon na sva četiri točka.

Ostale karakteristike moćne verzije uključuju 20 mm spušteno vešanje sa adaptivnim amortizerima, agresivniji izgled sa razvijenim kompletom dodataka na karoseriji i unutrašnjost sa više reljefnih sedišta i šavovima u obliku dijamanta.

Novi Audi A5 proizvodiće se u nemačkoj fabrici u Nekarsulmu, a na evropsko tržište automobili će stići u novembru. Prednarudžbe će početi u julu, a cene u Nemačkoj će početi od 45.200 evra za osnovni liftbek sa pogonom na prednje točkove.

AutoRepublika

(5787)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zex

Ja kao Audi fanatik … Se mi ne svidja šta rade, ukinuli Audi TT,R8 i sad njihov najlepsi model a5 coupe verzija…. I sve zbog elektrifikacije, jaaao kako sam zbog svega baš zamrzio struju 😀

next

ukinuli su a5 coupe i kabriolet zato sto ih niko nije kupovao.

Matija

Na protiv! Ova odluka je mnogo vise posledica teske situaciju u kojoj se Audi nalazi nego neke nove strategije. Jednostavno, nema novca za razvoj veceg broja modela. Spasavaj se kako znas i umes!

Matija

Zbog cega je novi A4 nazvan A5? Mozda misle da je ime A5 atraktivnije od A4? Da li je to ista filozofija koju forsira Ford, nazivajuci svoje nove SUV automobile cuvenim starim imenima, Mustang i Capri, u nadi da ce tako skrenuti paznju publike? Dodje tako americki gedza i hvali se komsiji: „ja bre kupio novi Mustang!“ A u pozadini stoji SUVcina. Novi Audi A5 – Englezi su nazvali njegov dizajn „revolucionarnim“. Ja bih rekao „isto sranje“ kao dosadasnje: – opet predimenzionisani gril; – opet glomazni bocni otvori pa jos uramljeni u plasticnu imitaciju hroma da bi se bolje videli;… Pročitaj više »

Mickey Mouse

Izgleda da čovek nije imao nikakve uloge u dizajnu ovog modela, što je i za očekivati, jer je on (dizajn, ne čovek) morao biti zamrznut odavno, a sasvim sigurno pre početka ove godine.

next

parni brojevi su na struju a neparni na fosilna goriva

Matija

Danas sve ide paralelno, hibridi najbolje.

BB

Ja sam mislio da su parni za parni pogon 🤣😂

Zoran

Obično se menja ime ako je aktuelno, tj. staro bilo loše prihvaćeno. Ako je prodaja starog bila katastrofalna, onda proizvođač malo više izmeni budući model i drugačije ga krsti.

Ovde je ipak malo drugačije. i A4 i A5 su stara imena. Realno je i dizajn prepoznatljiv. Odmah sam prepoznao Audi. 🙂

Kitittelj

Lici li vam zadnja svetlosna grupa po malo na Peugeot 308? Meni su bas slicne.

Mustang

4,82m skoro je stigao dimenzije starog mondea, čiju je saćastu masku preuzeo sa paketa vignale,
farovi su kineski, prednji malo uvučeni a zadnji malo izbačeni kao kod peugeota, ručke na vratima kao kod bmw-a, unutrašnjost malo napredniji škodizam, itd…
45000 € dodaj još 5000 i uzmi brale seriju 5

Zoran

Serija 5 za 50k€? Zar ima za tako malo novca? Pre bih rekao da serija 5 košta 70 do 80k.

MRN

Za 70 hiljada može samo neka baš teška „Klotara“ od „petice“.
Pa, ona „petica“ koju smo testirali je u februaru imala cenu (bez ikakvih opcija) 64.010,00 €. Sada je skuplja jer BMW redovno niveliše cene.

Zsphere

Meni se ne sviđa naročito liftbek silueta ni kod jednog automobila pa ni kod ovoga a5, izgleda previše konfekcijski kao da obuhvati što može više klijentele. Mnogo više mi se sviđa klasičan elegantni sedan kakav je bio a4, šteta što toga neće biti sa ovom generacijom.

MRN

– „u gami neće biti limuzine“ – „Audi A5 Sedan, u stvari liftbek sa petoro vrata! Logično, nasleđuje A5 Sportback“ – dužina je 4.829 mm (plus 67 mm u odnosu na prethodni A4), … visina karavana je postala 11 mm manja (sada 1.424 mm), a liftbek je 18 mm niži od prethodne limuzine (sada 1.410 mm). – Zapremina prtljažnika je 445 litara za liftbek i 476 litara za karavan (prethodni A4 Avant je imao gepek zapremine 495 litara).“ Imaće on svoje kupce ( jer ima kupaca koji vole duže, a još niže automobile, kupeolike forme, i manjeg ptrljažnika ), ali,… Pročitaj više »