1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Najavljena vrhunska verzija Porschea Panamere: ruši rekord Nirburgringa
Najavljena vrhunska verzija Porschea Panamere: ruši rekord Nirburgringa

Najavljena vrhunska verzija Porschea Panamere: ruši rekord Nirburgringa

167
1
Podelite sa prijateljima:

Porsche Panamera je u liniji nemačkog brenda od 2009. godine, a za to vreme predstavljene su tri generacije. Sadašnja „treća“ Panamera je u potpunosti predstavljena krajem novembra prošle godine, a u februaru ove godine liftbek je dobio slabije hibridne verzije – 4 E-Hybrid i 4S E-Hybrid.

Sada je proizvođač najavio pojavljivanje nove vrhunske verzije ovog modela.

Porsche još nije otkrio naziv druge verzije aktuelne Panamere, ali se može pretpostaviti da će njenu ulogu odigrati „nabrijana“ verzija Turbo S E-Hybrid. Do sada je proizvođač podelio samo najnoviji rekord ovog modela u Nirburgringu u luksuznom segmentu.

Predserijska verzija novog liftbeka završila je Nirburgring Nordšlajfe za 7 minuta i 24,17 sekundi: poznato je da je ova cifra za 5,64 sekunde manja od one kod sličnog modela prethodne generacije. Porsche je istakao da je Panamera trenutno najbrži automobil u luksuznom segmentu opremljen motorom sa unutrašnjim sagorevanjem ili hibridnim pogonskim sklopom.

Prema rečima Porscheovog fabričkog test vozača Larsa Kerna, koji je već postavio rekorde klase na Nordšlajfeu sa Panamerom 2016. i 2020. godine, nova vrhunska verzija modela treće generacije poboljšala je upravljivost. Posebno je primetio da „na tehnički zahtevnim skretanjima, na primer između delova staze Hoe Aht i Brinhen, automobil reaguje primetno agilnije“.

Još nema detalja o pogonu nove top verzije, poznato je samo da je hibrid, a u njegovoj srži je V8 motor. Očigledno je da će ukupna snaga ove verzije biti veća od one kod ranije predstavljene Panamera Turbo E-Hybrid – 680 KS i 930 Nm obrtnog momenta. Ovoj verziji je potrebno 3,2 sekunde da ubrza od nule do sto, a njena maksimalna brzina je 315 km/h. Vredi očekivati da će serijska vrhunska verzija imati još bolje dinamičke performanse.

Predserijski prototip nove top verzije Panamere razlikuje se od Turbo E-Hybrida zbog modifikovanog prednjeg branika, drugačijeg razdelnika u njegovom donjem delu, kao i aerodinamičkog karoserije od ugljeničnih vlakana, koji uključuje preklop za adaptivno krilo na krmi, koji omogućava povećanje potisne sile. Ova verzija je takođe dobila felne od 21 inča, obuvene u pneumatike Michelin Pilot Sport Cup 2 (prednji – 275/35 ZR21, zadnji – 325/30 ZR21).

Trkački prototip ima samo dve razlike od budućeg serijskog automobila – sportsko vozačko sedište i prisustvo sigurnosnog kaveza.

Podsetimo se da je u martu ove godine Porsche predstavio Taycan Turbo GT sa laganom karoserijom, sistemom sa dva motora, čija je konstantna snaga 789 KS, u režimu Launch Control cifra se povećava na 1.033 KS (za deset sekundi), a kada se aktivira specijalni Attack Mode, dostiže 1.108 KS (za dve sekunde). Maksimalni obrtni moment je 1.340 Nm. Ova verzija je postavila rekord Nirburgringa u klasi serijskih električnih automobila: trebalo je 7 minuta i 07,551 sekundu da se završi Nordšlajfe.

AutoRepublika

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Panamera je sjajan auto – kao takav zasluzuje atraktivniji dizajn prednjeg dela. Veliki cetvrtasti otvori ne izazivaju ni najmanje emocija. Sacekacu sledecu generaciju. 🙂