1. Home
  2. Vesti
  3. Još jedan krosover Haval Jolion: više nije samo hibrid
Još jedan krosover Haval Jolion: više nije samo hibrid
1

Još jedan krosover Haval Jolion: više nije samo hibrid

86
1
Podelite sa prijateljima:

Great Wall je na tržište Novog Zelanda plasirao kompaktni krosover marke Haval, koji je u rodnoj Kini poznat kao Chitu. Izvozna verzija je dobila ime Jolion.

Ova odluka se čini donekle logičnom, jer se radi o srodnim modelima koji dele platformu Lemon. Tako je sada proširena geografija prodaje druge generacije Joliona. Model sa petoro vrata je postao dostupan u Australiji i Južnoj Africi. Zanimljivo je da je „pravi“ Haval Jolion takođe predstavljen u svim navedenim zemljama, a upravo je ažuriran nalik ruskom krosoveru.

Pa, da bi se nekako razlikovali modeli, automobili su dobili različite sufikse. Tako je u Južnoj Africi preimenovani Chitu dobio ime Pro, a za Australijance je takav krosover bio ponuđen kao Haval Jolion Hybrid ili HEV. „Pravi“ krosoveri su Jolion City i jednostavno Jolion, respektivno.

Jolion za izvoz se od krosovera namenjenog Ruskoj Federaciji razlikuje po rešetki hladnjaka, branicima i farovima, a pored toga ima jednu ploču zadnjeg svetla.

Dužina krosovera je 4.470 mm, što je samo 2 mm manje od ruskog Havala Joliona. Ali druga generacija krosovera je šira (1.898 mm naspram 1.874 mm) i viša (1.625 mm umesto 1.581 mm). Međuosovinsko rastojanje automobila je isto – 2.700 mm. Unutra, krosoveri se uglavnom poklapaju.

Kao što se lako može pretpostaviti, u Australiji (i na Novom Zelandu) takav krosover se, kao što i ime kaže, nudi samo kao puni hibrid, odnosno bez mogućnosti punjenja iz mreže.

Sistem uključuje 1,5-litarski benzinski turbo motor, elektromotor i menjač DHT. Ukupna snaga iznosi 190 KS dok je obrtni moment 375 Nm. U Južnoj Africi, krosover Haval Jolion Pro ima sličnu modifikaciju, ali u isto vreme tamo je dostupna i „tradicionalna“ verzija – sa turbo motorom od 1.5 143 KS (210 Nm) u kombinaciji sa sedmostepenim automatskim menjačem sa dve spojnice.

A „pravi“ izvozni Jolion je opremljen istim motorom: australijski SUV dolazi isključivo sa 7DCT, afrički takođe ima šestostepeni manuelni. Ali svi strani Jolioni imaju samo pogon na prednje točkove, dok ruski može imati pogon na sva četiri točka.

Lista opreme Joliona Proa/Joliona HEV-a, u zavisnosti od konfiguracije i zemlje, uključuje: klima uređaj ili dvozonsku automatsku klimu, analogne ili digitalne instrumente, multimedijalni sistem, hedap displej, sveobuhvatne kamere, panoramski krov, adaptivni tempomat, sistemi automatskog kočenja, zadržavanje trake i nadzor mrtvog ugla.

U Južnoj Africi, čisti benzinski Haval Jolion Pro, preračunat u lokalnu valutu, košta oko 19.250 evra, hibrid će koštati oko 25,67 hiljada evra. Cena hibridnog sa drugačijim dizajnom u Australiji je takođe oko 19.250 evra. Restilizovani „pravi“ Haval Jolion u jednoj afričkoj zemlji košta od oko 17.110 evra, u Australiji – od 16 hiljada.

AutoRepublika

(86)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Kod nas bi koštao blizu 40 000 € i to osnovni model