1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat proširuje proizvodnju u Italiji
Fiat proširuje proizvodnju u Italiji
2

Fiat proširuje proizvodnju u Italiji

120
2
Podelite sa prijateljima:

Očigledno je da su trvenja između rukovodstva koncerna Stellantisa i italijanske vlade već dostigla vrhunac. Preimenovanje krosovera koji je inicijalno nazvan Alfa Romeo Milano i plenidba serije mikroautomobila, zapravo kvadricikala s oznakom Fiata Topolina, su već neko vreme iza nas. Stoga, menadžment proizvođača automobila sada na sve moguće načine pokušava da istakne svoju lojalnost Italiji i domaćoj proizvodnji automobila.

Šef marke Fiat, Olivije Fransoa je s tim ciljem otišao u sedište Fiata u Torinu, u fabriku Mirafijori, i istovremeno razgovarao o daljem razvoju legendarnog modela Fiata s indeksom 500.

Kompaktni, sićušni i zgođušni model Fiat 500 iz 2007. godine će uskoro biti ukinut zbog pooštravanja pravila EU u oblasti sajber bezbednosti i pomoćne elektronike. Formalna zamena je predstavljena još 2020. godine i to je električni automobil Fiat 500e, ali to je onaj koji nikada nije postao toliko voljen i popularan.

Stoga, nije iznenađujuće što je odlučeno da se repriziraju planovi i da se ipak doda verzija Fijatčića pogonjena motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Doduše pričamo o hibridnom pogonskom sklopu. Nova modifikacija će se zvati Fiat 500 Ibrida, a proizvodiće se u fabrici Mirafijori paralelno sa baterijskim bratom.

Ko se na mleko opekao, taj i u jogurt duva, pa se tako sada ističe da će budući hibridni Fiat 500 poneti, ne samo italijansko ime, već će biti i konstruisan, dizajniran, podešen i sklopljen u Torinu. Motor s unutrašnjim sagorevanjem za hibride će se proizvoditi u Termoliju, sistem za odvod izduvnih gasova će se izrađivati u Napulju, dok će menjač nastajati u samoj fabrici u Mirafijoriju. Ovakvo čisto italijansko poreklo je neverovatno važno za aktuelne italijanske vlasti, koje se zalažu za oživljavanje i povećanje proizvodnje u zemlji.

Istini za volju da kažemo da će Fiat 500 Ibrida izaći na tržište tek krajem 2025. ili čak početkom 2026. godine. U međuvremenu, njegov električni brat se nudi u specijalnoj verziji nazvanoj Fiat 500e Mirafiori. Ime je dato imajući u vidu matičnu fabriku u kojoj se sklapa.

Hečbek se odlikuje nebesko plavom bojom karoserije, hromiranim ukrasima i višekrakim točkovima od 16 inča. Naravno, bilo je i komemorativnih pločica sa imenom specijalne verzije. Ovi Fiati su pripremljeni isključivo za italijansko tržište i biće isporučeni prvim kupcima ovog leta.

AutoRepublika

(120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„I nad popom stoji pop!“ Dopada mi se postupak italijanske vlade da stiti interese svog naroda! Moguce je da iza te akcije stoji g-dja Meloni, kojoj prisivaju sve moguce atribute, nacionalizam pre svega. Ono sto mi se ovde ne dopada jeste zasto se sef FIATa zove Olivije Fransoa? Francuz??? Zar nema dovoljno pametnih Italijana??? Ovo je Tavaresov absolutisticki nacionalizam – izvor tehnike su Francuzi, PSA, i menadzeri su Francuzi! Da li znate da je VW korporacija pod rukovodstvom Ferdinanda Pieha dala tadasnjem FIATovom bosu, Serdju Marcioneu, veoma dobru ponudu za Alfu? Secam se kako je Ferdinand tada govorio o Alfi:… Pročitaj više »

Cuore sportivo

Matija, matijaaaa, opet lupaš Matija. Ja sam veliki Italijan, Tavaraš je dao x izjava predivnih o alfi. Tavareš se baš i nije pojavljivao kad druge marke izbace novi model, al zato jest kad je Tonale izbačen i još ga on vozao. Imparatov otac je imao alfu, tako da sam veoma zadovoljan sa njim, pogotovo što je onoliko odgađao Tonale i zahtjevao ekstra kvalitet. I za kraj, smeta ovo prezime francuz, međutim gledao sam dosta ovog čovjeka, stvarno je drag. Neka, francuza dižu nas iz pepela! Forza Italia!!!