1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Novi BMW R1300 GS Adventure s cenom može da prebaci i 37 hiljada evra
Novi BMW R1300 GS Adventure s cenom može da prebaci i 37 hiljada evra
0

Novi BMW R1300 GS Adventure s cenom može da prebaci i 37 hiljada evra

486
0
Podelite sa prijateljima:

Taze BMW R 1300 GS Adventure s cenom na nemačkom tržištu kreće od 22.335 evra, ali verujemo da neće biti niti jednog kupca koji će se pomiriti s tako koncipiranim motociklom. Jednako teško nam je da poverujemo i da će se naći neki majčin sin koji će prihvatiti da istrese celih 37 hiljada evra, koliko je najviša moguća cena za plemenitog novajliju problematičnog stila. Kako od 22 doći do 37 hiljada evra, uspele su da sračunaju kolege s nemačkog sajta Motorradonline.

Iako novinari iz ove redakcije, očito finansijki zavisni od BMW-a, opisuju R 1300 GSA kao predivan motocikl, nisam sreo čak ni iskonskog ljubitelja plavo-bele marke koji bi ga tako opisao. Kako god, slažemo se u tvrdnji da je cena jednako upečatljiva kao dizajn noviteta, odnosno da cena jednako boli koliko i stil prezentovanog vozila. Uvodna naknada, očito postavljena da zavara trag o pravoj ceni motocikla, i nije toliko baš strašna jer smo navikli da dvotočkaše u toj klasi plaćamo nekih možda 25 – 26 hiljada evra, ali je caka standardno u tome što je lista opcionala podugačka i što su oni besprizorno skupi.

Doplata za verziju Triple Black iznosi 785 evra, ali su u Motorraduonline opredeljeni da nastave s pakovanjem verzije R 1300 GS Adventure Trophy. Paket Trophy se dobija uz doplatu od 725 evra i donosi trobojnu šemu. Integriše visoko vetrobransko staklo, povišeno sedište tipa reli i zaštitne rešetke na dodatnim farovima.

Međutim, još smo daleko od najavljene cene, pa na do sada odabrane opcionale dodajemo 780 evrića za putni paket (takozvani touring). Zahvaljujući toj odluci dobijamo elektropokretan vizir, nosače kofera, centralni nosač (štender), hromirane razvodnike i pripremu za navigacioni uređaj. Dodatni dinamički paket olakšava džep za dodatnih 1.585 evra. Ovaj pak uključuje novi automatizovani menjač ASA, a takođe i režime vožnje Pro. Tu je i sistem sportskih kočnica sa srebrnim čeljustima.

Što se tiče korisnih opcija za BMW-ov R 1300 GS Adventure, tu je Headlight Pro sa novim svetlom koje ne jenjava u korisnosti i kada se vozi po krivinama i ono košta 485 evra. Dalje, za 925 evra, GSA biva olakšan za 1,8 kilograma, što se postiže ugradnjom kovanih felni, kao dela točkova za enduro, dok komforni upravljač i prilagodljiva kontrola visine vozila se prodaju za novih 105 i 515 evra.

I naravno, ne poznajemo čoveka koji je ikada motocikl vozio s ugrađenim radarskim sistemima na obe strane vozila, a da to isto ne bi ultimativno poželeo ponovo, i napred i pozadi. Ovo pak košta dodatnih 795 evra. Visoki vozači takođe mogu da izaberu visoko postavljeno, zatamnjeno vetrobransko „staklo“, a koje dolazi sa spojlerom i deflektorom u pakovanju od tri komada za 500 evra.

Aluminijumski držači kućišta za odgovarajući sistem kofera su već uključeni u putni paket. Aluminijumska kućišta koštaju 1.164 evra u srebrnoj boji, a za 55 evra više, možete da ih nabavite u crnoj boji. A ako vam zapremina od 36,5 i 37 litara u bočnim koferima nije dovoljna, možete dodati novih deset litara  292 ili 336 evra (ako je u crnoj boji). A tamo gde su koferi montirani po bokovima, gornja kutija nikad nije naodmet da bude postavljena, pa to dodatno staje 280 evra za nosač i 631 ili 656 evra (zavisno jel srebrni ili je skuplji crni).

Bez držača iz paketa za turing, morate izdvojiti 17 evra po litru zapremine. Uzgred, sadržaj futrole od 120 litara i gornjeg kućišta mogu težiti do najviše 28 kilograma. Ako želite da platite najmanje 30 evra po litru zapremine prtljaga, potrebne su vam nove torbe sa okvirom zapremine 2 litra i nosivosti od svega jednog kilograma, i to ćete da platite 129 evra. I odgovarajuće nove jedinice za poklopce radijatora. Koštaju 246 evra za zapreminu od 8 litara i nosivost od 4 kilograma. A za tako skupu varijantu prevoza prtljaga, alarmni sistem za ceo motocikl se prosto podrazumeva, pa se nudi za 255 evra.

I tako, zrno po zrno pogača, dođosmo do ukupne cifre od 35.011 evrića, mada bi tu trebalo dodati i poseban dvostruki završetak izduvne cevi s ugljeničnim oklopom. On košta 1.340 evra. Veliko finale donosi paket Option 719 i on pored zelene boje „Aurelius Green“ donosi brojne hromirane detalje i crne zaštitne elemente hladnjaka.

Koliko je ovo radikalan skok u ceni u odnosu na model prethodne generacije, govori podatak da je najskuplja verzija modela BMW R 1250 GSA stajala oko 28 hiljada evra.

MotoRepbulika

(486)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments