1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Peugeot 408 GT 1.2 PureTech 130 EAT8
AR test: Peugeot 408 GT 1.2 PureTech 130 EAT8
69

AR test: Peugeot 408 GT 1.2 PureTech 130 EAT8

11.86K
69
Podelite sa prijateljima:

Nešto između

Kupe s petoro vrata, SUV s niskim krovom ili produženi hečbek? Novi Peugeot 408 je zapravo koktel svega nabrojanog, odnosno model koji se uglavio između modela 308 i 3008, u želji da prisvoji samo najbolje.

Nakon što je priredio pravi šou na poslednjem Salonu automobila u Parizu, nesvakidašnji Peugeot 408 našao se na našem jednosedmičnom testu! Iskreno rečeno docekah ga, kao uostalom i svi specijalizovani automobilski mediji, s velikim interesovanjem, ne toliko zbog „plemenite“ mehanike, poznate nam iz drugih modela kuće, već pre svega zbog same koncepcije, retke, da ne kažem unikatne!

Jer šta je zapravo ovaj 408 i kom segmentu pripada, pitate se upravo kao i moja malenkost? Dobro, u poslednjih desetak godina navikli smo se na neke nove žanrove, podkategorije, čak i u okviru same grupacije PSA, pardon Stellantisa, gde pre svega mislim na Citroen C5 X, koji bi se na izvestan način mogao porediti s ovim Peugeotom.

Dakle u opštim crtama ovde imamo posla s jednim kupeom s petoro vrata od bezmao 4,7 metara, povišenim od tla za 5 cm u poređenju s modelom 308, na čijoj je platformi postavljen. Dobro a zašto 408? Broj koji ga prirodno pozicionira iznad modela 308, s tim da su se u priču umešali „mali žuti“ (Kinezi), te se Peugeot poveo njihovom logikom.

Naime, početkom 2010. godine, model 407 ustupio je mesto prvoj generaciji modela 508, ali za kinesko tržište u katalogu i dalje postoji model 408, koji se ubacio između 308 i 508. Kineski 408 je zapravo sedan 308, odnosno verzija s trovolumenskom karoserijom i klasičnim prtljažnikom, za potrebe lokalnog tržišta.

No i tamo, kao i svuda, sve više se žele pravi noviteti, te će novi 408 zameniti tamošnji, što će reći da Peugeot pored evropskog cilja i na ogromno azijsko tržište! U poređenju s postojećom gamom modela, 408 je duži za 6 cm od 308 SW (karavan), odnosno isto toliko je kraći od limuzine 508. Njegova silueta je međutim unikatna, ne liči ni na jedan od postojećih modela kuće.

Što bi rekli pravi „švajcarski nožić“, s brojnim praktičnim rešenjima, računajući i zavidan unutrašnji prostor, tako da se lako može desiti da će preoteti deo klijenata zainteresovanih za 308 SW i 3008! Ne, nisam pogrešio kada sam naveo 3008, jer 408 ima klirens od bezmalo 19 cm, tako da se može nadmetati i sa SUV modelima!

Što se tiče ostalih estetskih detalja spomenimo proširen trag točkova zbog kojih su proširena i „krila“, na voženom završnom nivo GT njihov obod je od crne lakirane plastike. Izuzmemo li vetrobransko staklo, poklopac motora, prednja vrata i svetlosnu grupu, koji su preuzeti od 308-ice, svi ostali elementi karoserije su drugačiji.

Oštri uglovi me u izvesnoj meri podsećaju na stil Lamburginijev Urus, posebno kada se radi o krovnom spojleru, gde par „mačijih ušiju“ poboljšavaju aerodinamiku i ujedno skrivaju šarke petih vrata, može da se pomeri maksimalno unazad kako bi se dobio prostor za glave putnika. Kad pričamo o raspoloživom prostoru treba spomenuti i produžen zadnji deo, sada u cilju što veće distance izneđu naslona prednjih sedišta i zadnje klupe, kao i povećane zapremine prtljažnika, što ujedno doprinosi i elegantnijim formama.

E sad, izuzmemo li praktični aspekt zadnjeg branika od crne brut plastike (otporan na kontakte s drugim vozilima), zaista ne vidim šta su dizajneri hteli njime da „kažu“? Podseti me na majmune s ogromnom roze-crvenom stražnjicom, detalj koji će verovarno zasmetati pojedinim zainteresovanim. Zapravo u to sam se mogao uveriti nakon što je na Fejsbuk stranici našeg sajta postavljena najava, bilo je komentara upravo u tom stilu, na stranu što su komentatori na društvenim mrežama „neozbiljni“, odnosno njihovo viđenje automobilskog sveta, često je znatno manje objektivna nego li na samom portalu AR…

U svakom slučaju dobar način da se ispipa „puls“! Meni lično nije zasmetalo, uživo nalazim da ovaj Peugeot deluje privlačnije nego li na fotografijama, posebno kada je obuven u felne koje idu i do 20 cola („samo“ 19 na voženom), između kojih je na pragovima lepo oblikovana zaštitna plastika!

Kao što se može videti na fotografijama prednji deo je gotovo identična kopija manjeg modela 308, s LED dnevnim svetlima u obliku očnjaka, koji se spuštaju sve do branika, s tim da je ovde maska u boji karoserije, dakle crvena! Na stranu što je voženi 408 bio gotovo unikatan na ulicama Pariza, te je kao takav posve prirodno privukao pažnju, same forme i stil izazvale su zaista veliko interesovanje prolaznika i vozača, posebno vlasnika modela 3008.

Poznata unutrašnjost

Kao i kod mnogih drugih proizvođača stil enterijera deli više modela kuće. U slučaju Peugeota radi se o dobro poznatom „i-cockpitu“, s tim da je ovde donekle drugačiji od onog kod modela 208, 2008, 3008 i 508!

Naravno da su pojedini elementi kao što su minijaturni upravljač i gledanje na instrument tablu preko upravljača zadržani, no stekoh utisak da je komandna tabla još orginalnija, s duplim centralnim ekranom. Dakle, gotovo je identična kao kod novog heča s oznakom 308, koji je „digitalizovao“ enterijer, te se pored centralnog ekrana od 10 inča srećemo s još jednim manjim, nakalemljenim odmah ispod.

Služi istoj svrsi kao i klasični tasteri, s tim da se izborom pojedine funkcije ovde ulazi u „meni“, te vrše razna podešavanja i reglaže. Primera radi, ukoliko se dodirne komanda za sedišta, na ekranu iznad pojavi se njihova slika, te se ulazi u podmemoriju za izbor raznih vrste masaže i grejanja.

Sve na prvi pogled deluje komplikovano i zbunjunjuće, neophodno je vremena da bi se upoznalo sa svim funkcijama. Inače glavni ekran iznad funkcioniše kao ekran smartfona, dakle moguće je zumirati sliku ili „listati“ stranice prstom. Mlađi vozači koji provode život na smartfonu biće oduševljeni, sve je moderno i atraktivno, inforamacija ima k’o salate!

Jedino ne pokušavajte otkriti ih u vožnji, uostalom pojedine, kao sto je izbor grafike na instrument tabli, ni ne možete, dostupne su jedino u stanju mirovanja. Dragi Bože šta sve na njoj ima, no i pored toga nije sigurno da će se svima dopasti, posebno ne ukoliko očekujete klasične instrumente. Da sad ne ulazim u detalje i objašnjavam šta se sve može pronaći, verujem da ćete sve shvatiti ukoliko pažljivo pogledate fotografije.

Uostalom instrument tabla može se personalizovati, to jest izmeniti grafika, boja, funkcije… Reći ću samo da se i ovde mogu izabrati instrumenti u takozvanoj tehnologiji 3D, s tim da se ta funkcija kod 308 može isključiti. Ovoga puta na parkingu u fabrici Poissy, nedaleko od Pariza, dočekao me je jedan do bola ulickan primerak, u najvišem završnom nivou GT.

Enterijer krase veoma dobra kožna sedišta s svim električnim podešavanjima, no i dalje je neophodno tražiti kompromise kako mali upravljač nebi zaklonio instrument tablu. Sva sreća te imaju veliku amplitudu podešavanja, sedište se može spustiti dovoljno nisko čak i kada i kada je za upravljačem veoma korpulentan vozač.

Zahvaljujući povišenoj poziciji za pohvalu je i pristup radnom mestu, kao i pogled ka napred, naprotiv, unazad je veoma ograničen. Unutrašnjost kod modela 408 je evidentno prostranija nego li kod 308-ice, što se pre svega ogleda na zadnjoj klupi!

Osim što je duži za čitavih 32 santimetara, ima i produženo međuosovinsko rastojanje za 21 cm (2,89 m), od čega najviše imaju koristi kolena putnika pozadi. Do te mere da stekoh utisak da prostora ima više nego li u limuzini 508, računajući i prostor za glave.

To nikako ne znači da će se i naš „neproporcionalni“ kolega „moron“ moći razbaškariti, ali moj prijatelj od 1,82 m visine, koji je podesio vozačevo sedište po meri, kolenima nije dodirivao naslon istog kada se smestio iza. Uz to, opet usled povišenog odstojanja od tla, ulazak/izlazak iz vozila je daleko jednostavniji nego kod spomenutog dueta modela 308/508, koji ruku na srce i nisu neke reference, daleko od toga.

Ukratko, kome je unutrašnji prostor važna stavka, računajući i prtljažnik od „lepih“ 536 Lit (kod verzije sa SUS motorom, dok je kod hibridne smanjen na 470 litara), neće biti razočarani, posebno jer su ovde predviđena praktična peta vrata s električnom asistencijom, na kojima je s unutrašnje strane integrisan pokrivač. Tek poređenja radi zapremina prtljažnika kod 408-ice je na nivou većeg modela 508 SW, uz ostale kvalitete sasvim dovoljno da se u budućnosti nametne i baci ga u zaborav…

Deficit agregata

Ne samo ovaj 408 već i čitava gama Peugeta i ostalih brendova bivše grupacije PSA, ima ozbiljan problem s agregatima. O tome smo već pisali, podsetimo se samo da su benzinski motori s indeksom 1.6 PureTech i oni zvani 2.0 BlueHDi ukinuti (ne prolaze ekološke norme), tako da se ovaj lepi kupe/SUV mora zadovoljiti trocilindarskom jedinicom zvanom 1.2 PureTech/130, odnosno dvema hibridnim verzijama od 180 i 225 ks!

Ovo će, verujem, „ohladiti“, mnoge potencialno zainteresovane, bez obzira što se ovaj mali blok, manje-više uspešno nosi s 1.400 kilograma teškim vozilom. Uprkos tome ništa od onog istinskog uživanja u vožnji kada motor zareži i snažno povuče, ovde se čuje snažno i prepoznatljivo grrrrrrr, čim se popne u obrtaje.

Ukoliko je ovo još i zabavno u jednom malom automobilu zvanom 208, sigurno nije u vozilu koji pretenduje na izvesni premijum, za koje u Francuskoj treba najmanje 37.350 evra (završni nivo Allure), odnosno 41.800 uz završni nivo GT. I to kad je pogonjen s 1.2 PureTech, dok najskuplja hibridna verzija 1.6/225 ks prebacuje 50.000 evra!

O njoj nekom drugom prilikom vratimo se voženom agregatu, koji je, srećom po njega, obavezno u paru s poznatim automatskim menjačem EAT8. No uprkos dobro odmerenim odnosima od njega ovde ne treba očekivati čuda, uz skroman najviši obrtni moment agregata od 230 Nm, konstatno je na iskušenju.

Iz poslednjeg osmog prenosa, pri brzini od recimo 100-110 km/h, ukoliko se snažno nagazi na papučicu gasa „prešaltovaće“ u treći stepen prenosa, ali s neprijatnim zakašnjenjem od jedne do dve sekunde. Pređoh zato i u manuelni režim, pritiskom na dugme pored sklopke menjača, te se poslužih ručicama pored upravljača, kako bi prilagodio vozilo trenutnoj situaciji na putu.

Jednostavno agregat nije prilagođen dinamičnoj vožnji, ruku na srce ovoj 408-ici treba barem jedan cilindar više i još pedesetak „konja“, kako bi njegovi dinamički kvaliteti došli do izražaja. Želim da kažem da koliko god da se forsira, motor ne može naškoditi šasiji, ponašanje na putu našeg Lava je besprekorno. Iako je svo vreme test vožnje asfalt bio vlažan i klizav, nismo se ustručavali da ga „muški“ poteramo, no ni u takvim oklonostima nije se dao destabilizovati.

Peugeot je uostalom poznat kao proizvođač koji zna da napravi veoma dinamične automobile, ujedno i udobne. Ovde je taj odnos doveden na veoma visok nivo, 408 prelazi preko nepravilnosti na putu kao jedan dobro vaspitan SUV, dakle upija ih s lakoćom.

Nažalost, čim se agregat forsira potrošnja se vine u nebo, tako da je razumnije imati lako stopalo na gasu. Na otvorenom putu/autoputu može se tako zadovoljiti s nepunih 7 litara na stotinu prevaljenih kilometara, no čim se u priču uključi gradska vožnja, opšti prosek popne se na 8,5-9 litara. Uostalom, pogledajte u jednoj gore izloženoj minijaturnoj galeriji prikaz očitavanja na fotografijama.

U urbanoj sredini teško se može izvući s manje od 10 litara, zaista je za žaljenje što ovde ne pronalazimo nekadašnji pogonski sklop od 1,6 litara sa 180/225 ks, mada je i ovaj daleko od savršenog… Šteta, jer 408 ima smisla, taj nesvakidašnji koktel raznih žanrova s ubedljivijim agregatom bio bi znatno opojniji!

Verujem da će prilikom sledećeg druženja hibridna verzija na mene ostaviti jači utisak, da, samo za navedenu sumu od pedesetak hiljada evra mogu se pronaći brojna interesantna vozila, na stranu što se mora voziti stotinama hiljada kilometara pre nego li se amortizuje razlika u ceni u poređenju s ovde predstavljenim…

Tekst i slike: Perica Rajković

Peugeot 408 GT 1.2 PureTech 130 EAT8

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Kupe/SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.650 x 1.850 x 1.480 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.780 mm
Zapremina prtljažnika: 536 -1.611 lit
Masa praznog vozila: 1.393  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/ turbo benzin
Radna zapremina: 1.199 cm³
Snaga: 130 KS pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 230 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 8/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,4 s
Maks. brzina: 210 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin 95 i 98
Zapremina rezervoara: 5,2 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6-8,7 l/100 km
Emisija CO2: 136-138 g/km

Cena

Cena testiranog u Francuskoj od 37.350 evra

Dobre strane:

Moderan i originalan stil, atraktivan kokpit, prostor na zadnjoj klupi, prtljažnik, odličan odnos udobnost/vozna dinamika, menjač 

Loše strane:

Ponuda agregata, specifična pozicija za upravljačem, vidljivost unazad, cena 
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,25
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8,5 Ukupno 8,25
Kabina: 8
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,5
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8,5
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 8,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 7,5
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7 
Ocena: 7,889
Originalne tehničke specifikacije na francuskom jeziku – Peugeot 408
Hybrid 180 Hybrid 225 PureTech 130
Dimensions et poids
Longueur 4,69 m
Largeur sans rétroviseurs 1,86 m
Hauteur 1,48 m
Empattement 2,89 m
Volume de coffre 471 l (456 l avec Hi-Fi Focal) 536 l (508 l avec Hi-Fi  Focal)
Volume du réservoir 40 l 52 l
Pneus sur modèle d’essai 215/65 R17 205/55 R19 215/65 R17
Poids en ordre de marche 1 696 kg 1 706 kg 1 393 kg
Puissances et performances
Type de moteur thermique essence, 4 cylindres, 1 598 cm3 essence, 3 cylindres, 1 199 cm3
Puissance et couple thermique 150 ch et 250 Nm 180 ch et 250 Nm 130 ch et 230 Nm
Puissance et couple électrique 110 ch et 320 Nm 110 ch et 320 Nm
Puissance et couple cumulés 180 ch et 360 Nm 225 ch et 360 Nm
Transmission aux roues avant
Boîte de vitesses automatique à 8 rapports
0 à 100 km/h 8,1 s 7,8 s 10,4 s
80 à 120 km/h en Drive 5,4 s 4,5 s 7,6 s
Vitesse maximale 225 km/h 233 km/h 210 km/h
Vitesse maximale en électrique 135 km/h 135 km/h
Batterie, autonomie et consommation
Capacité brute – utile de la batterie 12,4 kWh – 11,3 kWh
Puissance du chargeur embarqué AC 3,7 kW (7,4 kW en option)
Consommation mixte WLTP 1,1 ou 1,2 l/100 km 6 ou 6,1 l/100 km
Autonomie mixte électrique WLTP 61 à 63 km 62 ou 63 km
Temps de charge de 0 à 100 %
Prise domestique 8 A 7 heures 5 minutes
Borne AC 3,7 kW 16 A 3 heures 25 minutes
Borne AC 7,4 kW 32 A 1 heure 40 minutes
Malus et prix Peugeot 408
Hybrid 180 Hybrid 225 PureTech 130
Allure 45 450 € 37 350 €
Allure Pack 46 400 € 48 300 € 38 700 €
GT 49 500 € 51 400 € 41 800 €
First Edition* 50 600 €
Rejets CO2 26 à 28 g/km 136 à 138 g/km
Malus CO2 2023 aucun 330 à 400 €
Malus au poids aucun
Fiscalité 8 CV 10 CV 7 CV
Garantie 2 ans – km illimité
Intervalles de révision 30 000 km ou 1 an 20 000 km ou 1 an
Pays de production France

* Série limitée à 200 exemplaires, seulement commercialisée sur le site web Peugeot Store.

Image

 

(11859)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

69 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Fala Qrcu

Rodjen za dizela, no upotrebljivost, posebno u gradu, mu je upitna, jer ipak je jedan Enver Hodža, tako da sigurno neće biti popularan u Albaniji gdje naš Musa osijeda kad nije u Pašaluku.
Kad smo kod toga, evo razloga za narodno veselje u Pazaru https://youtu.be/CyJ1rPmVPKA
Živjeli.
P.s.
A kukali smo kako je bogato opremljeni tonale za, koliko ono bješe 42ke?, preskup?

Izmenjeno 1 godina pre od strane Fala Qrcu
BB

Neki dan u Tržnom centru mini sajam automobila… Stoji tonale 160 benzinskih konjina, cijena 78000 KM, do njega stoji Jeep Compass dizel 130, manuelac ali maksimalno opremljen (što nekad ne valja, ja recimo ne volim kožna sjedišta) za 65000 KM (podijeli sa 2 za EUR). Kad sam sjeo u Busolu, auuu koliko je udobniji i prijatniji, tako da mislim da Tonale ipak neće biti neka zvijezda prodaje…

Roske

Na istom tom mini sajmu sjeo sam u c 5 x , prednja sjedista su bila u nekoj poziciji za prosjecnog vozaca, po mjeri osobe od oko 180 cm, ja iza ne da ne mogu skesti vec je blagi uzas prostor pozadi za noge, gradjen sam suprotno od Morona, 191 cm, ali duge noge kao kod cehinja 😃..ista katasttofa mi je bila i u C5 aircross..jedino mi je bilo prijatno pozadi, i zbog prostora za noge i zbog nagiba zadnjeg naslona u novom Tucsonu..auta spolja sve veca, unutra sve manja, uzas..samo povecavaju gepeke, mislim pun gepek ti treba mozda par… Pročitaj više »

BB

Imaš glas, a možda i kafu 😉

Nije loša varijanta i klizanje zadnje klupe na šinama…

J4ZZ3R

Meni danas muž jedne pozante voditeljke sa ovih „zabavnih“ televizija odustade od dogovoreno kupovine 2008icr jer je:
1) volan malen i čudan
2) nema mesta UOPŠTE, navodno supurga mu ima 188, mada na tvu izgleda kao da ima 158, a on stvarno deluje visoko 196…
Elem, nisam tužan jer sam prodao CX3 i morao bih na rent a car nedelju dana dok ne stigne WORLD BEST CAR DESIGN of the year…couple of years ago 🙂

BB

Ode Mazda? Kako to? Švercaš autima? 😜

J4ZZ3R

Ne švercam, bego gledam da kupim za sebe jeftino, pregovaram malo tvrđe, a posle opušteno oglasim po znatno većoj ceni i proda se u ovim ludim vremenima. Zimi imam dosta slobodnog vremena, pa se malo zabavljam, a ni profit nije zanemarljiv (10%) 🙂

BB

Kako te ne zakaži ona Honda iz amerike, oni amateri kupili smupo pa se žale što ne mogu prodati još skuplje… Ti pokazuješ easkošan talenat po tom pitanju, skoro kao Bojsi 😜, ti bi to riješio očas posla…

J4ZZ3R

Da da baš taj nivo inteligencije i posvećenosti 🙂

Fala Qrcu

Imam jednu kladu, aerodinamcki oblikovanu by Suzuki Jimny. Prodas je bar za 12, tebi 1000 meni 11000. Ko broj jedan kad je dijelio platu.😜🤷

J4ZZ3R

🙂 impossible is nothing… Hajde da makar reče 2k 🙂

Fala Qrcu

Stara sam ja cicija. Toreto!:)

Fala Qrcu

Šverceri! 🙂 e neka, neka…znači alfa?! Život je kratak da bi vozio nešto drugo😜😜🥹

J4ZZ3R

Dopala mi se jedna soul crystal red Mazda 3, sa 9k na satu

Fala Qrcu

Dobro, znači opet nisi kupio auto! Nekom stvarno ne treba dat pare 😜
A pošto je to zadovoljstvo? Kupuješ polovno,ha?

J4ZZ3R

Nije još završeno, trebalo bi za dan, dva, ako Bog da
Naravno da je polovno, ako kupim novo đavola sam zaradio, a ja očekujem da če cene novih ipak pasti, makar ovde kod nas i dalje rastu i više se nego u DE i FR trenutno

BB

Sad sa sajma opet. Sjednem u C5 aircross i vidim da mi bočni oslonci na sjedištu usjecaju kod kukova… E nećeš… Ima Berlingo da vozi još godinama

moron

Taj „recezent“ hvali Civica „na sva usta“, ali, ipak bira Mečku i to lepo i obrazlaže tako da ti je sve jasno 😊

J4ZZ3R

Znači 5 godina star Mercedes je bolji od 10 godina stare Honde, tj ona je jednostavna, a ovaj je tehnološki kompleksan i zahtevan? Ispade Honda običan bicikl, ali Poni iz 80 i neke, a Mercedes električni Specialized 🙂

Fala Qrcu

Ma šta ste vas dva gledali?! Čovjek fino kaže, da švapsko smeće neće trajat ni 100k nečega dočim Honda ide i preko 300k. Zbog razlike u cijeni, malo se osjeti razlika u materijalima i to je sve. Lik ima mecku ali ima i civica.

moron

Auh, „brate“, kakav dobar „đip“ … Kako ono kažu ovi savremeni …? Ah, da, „Izgleda brutalno !!!“ „Džipčina“ koje je oko 4 cm viša i toliko duža od karavanskog 308 … Ali, ako je verovati sajtu Peugeot.si, u ovom „đipu“ je pozadi oko 3 cm manji „Headroom“ nego u (teskobnom) 308 SW ( u koji pozadi šanse nema da sednem sa glavom na ramenima ). Bravo … ‘ebo ih ovakav „đip“. Evo uporednih podataka za Headroom ( napred / pozadi ) za 308 / 408 / 2008 i 3008, sve sa sajta za Sloveniju: 308 SW – 891 / 882… Pročitaj više »

BB

Vidim prvi komentar, velim sebi: Eno ga moron i head room 😂🤣, kad ono Iznogud pročitao naslov 😂🤣😂🤣

Dizajneri su prvo uništili limuzine, onda su uništili hečbek aita, sad je na red došlo da unište i SUV… Nešto mislim da ćemo svi voziti Kineze za par godina, oni vole da bude auto prostraniji (vjerovatno da mogu dva kineza na sprat da stanu 😜😂)

S mile

MPV si zaboravio. Unisten, i prebacen u kvazi SUV

BB

Ma meni je žao Berlinga i „teretne klase“, i to uništavaju…

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
J4ZZ3R

Prodaje drug MRN 500l, ima mesta kao u vozu Soko

moron

Odavno su dizajn, moda i „status“ kod većina kupaca postali primarni pri izboru vozila ( novog ili polovnog, bez razlike ), a praktičnost je postala potpuno sekundarna .

Jer, najbitnije je „Šta će svet reći“ 😊

Fala Qrcu

Ih, da je tako alfa bi išla ko halva.

Fala Qrcu

I to dok sam vozio.evo me na sajmu brodova u dizelselu. Koja gužva, jebote. Nije ih ovoliko ni na sajmu auta

BB

Šta kupuješ tamo?
Pa tu se veće pare vrte nego kod auta…

Fala Qrcu

Dr mi reko da idem gleda žene, pa ja sad hostese …tako se oko bolje oporavlja. Kad može Španski kralj pa Musa, mogu i ja! I tako malo sa jednom damom iz Firence , uvjerljivo najljepša na sajmu. Ovi iz super jahti me otjerase, veli: šta ste vi došli? Kupit ili gledati? Ja vrtim očima, vidim ljude kako razgledavaju…kaže ta neka hostesa tamo: kupit, onda morate ugovoriti termin sa prodavačem. Gledati? E to ne more danas. Rekoh, nisam ginekolog al bih da pogledam. I sad nešto kontam, oni koji sa prodavačem razgledaju, oni su kupci? Jesu moj kuac. Tražio sam… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Fala Qrcu
BB

A šta, nisu bili iz Bosne?
https://youtu.be/PHGrBdnkHUs

Fala Qrcu

A nisam našao. Tipkao u gugl, nadajući se da on zna, al mi nije izbacio štand za ovu neg za 2022 godinu…tako da nisam ni gledao više. Ako su tamo, onda me je gugl zajebo.

BB

Ove godine su više na sajmu kamp opreme jer rade kamp prikolice…

Fala Qrcu

🤷

BB
Fala Qrcu

Otkud Bosni 30 godina iskustva na brodovima? Od papira možda🤷

BB

Pa i gazda toga je gledao kao i ti, u hostese pa se zatelebao i došao iz Rijeke u Vitez i tu sada radi…

Fala Qrcu

A tako …kad nekog hoće u životu.

Fala Qrcu

We’re, uspjeh je sad ko kiklop, ki gusar strašni i naslov pročitati jer ko ima volje za Sekija više 😁😘

S mile

Kao veći, a zapravo manji…naravno za više para.

Novi moto autoindustrije…

Fala Qrcu

Slovenci imaju kraći metar!:-)
Kolika je prosječna visina ljudi u SFRJ? Neće bit ni 1.8m dakle, mislim da vrancuzi uzimaju iz neke starije knjige iz ergonomije, tam je pisalo 1.74m i onda takvim grdosijama ne smeta pun k prostora🥹😁🤷 a to što ne vidiš ništa nazad ni od c nosača,a trebaš manevrirati autom, to je drugi par rukava. Neka, ostaricete i vi, pa ću vas vidjet kod manevara, dal vidiš malu djecu kad stane u c nosač ili iza…itd.

moron

Ali, valjda su isto metar i metod koristili merenja za sve svoje modele, pa su im valjda podaci uporedivi

moron

Peki mislim da si pogrešno u tekstu naveo da međuosovinsko rastojanje iznosi 2,89 m.
Nije ovo Dacija Jogger. Pretpostavljam da ti je ona još u glavi. I meni je 😀
Na slici na dnu članka sa dimenzijama vozila se vidi da je 2,78 m.

Peki

Tacno, sto bi rekao moj pokojni cale, ko prizna pola mu se oprasta, meduosovinsko rastojanje iznosi 2,787 m. Previse je bezmalo 3,9 m 😉. Mora da sam to napisao jedno vece nakon dobro zalivenog izlaska, desava mi se to u poslednje vreme… 🙂

S mile

Tabela, zapremina rezervoara….pise 5.2L…

BB

Sad znamo koliko se popilo sinoć 🤣😂

Fala Qrcu

Zaliveno? Kako se to zove, inkontinencija? 😜

moron

Klirens 19 cm ? Skoro kao kod Sandero Stepway. Očito im je on bio uzor. Mada se forma ipak malo razlikuje 😀

Peki

Procitah tekst kako bih proverio ima li jos koja greskica, te se uverih da je jedna recenica nejasna. Naime negde pri pocetku teksta stoji da krovni spojler u obliku „macijih usiju“ poboljsava aerodinamiku i ujedno skriva sarke petih vrata. Moj lektor je tu nesto lose shvatio jer se nisam jasno izrazio te me je korigovao i napisao kako mogu da se pomere maksimalno unazad. Nista se tu ne pomera vec su doticne sarke namerno postavljene maksimalno unazad kako bi se dobilo na prostoru za glave putnika pozadi. Jbg desava se, sedmica je bila dobro zalivena, rodendan dece i par izlazaka,… Pročitaj više »

S mile

Samo ti nama ulepsaj subotnje jutro, sve ti je oprosteno 😄

BB

A vidim da je redakcija ostavila netaknutu tabelu gdje možemo i mi da učimo francuski jezik. Daj napiši kako se izgovara pa da i to naučimo 🙂

Na jednoj slici, na sjedištu ti je ispao novčić 😉

Fala Qrcu

Neko iz redakcije ima smisla za humor

Suki

Peki, veliko hvala za test.

Rikošet

Ne znam da li je to neko vidio u praksi, ali konju, obično ždrijepcu se kada ga gazda ne želi „pripinjati“ svežu kanapom prednje noge, na taj način da može da se kreće i pase, ali da ne može trčati i preskakati prepreke, odnosno ne može izaći iz nekog prostora u kojem je ostavljen (šljivik obično)… Samo bog zna koliko je životinji punoj snage to smarajuće… E to mi je prva asocijacija nakon ovog testa. Konj je tu, po svoj prirodi atletski građen i naočit, ali noge su mu svezane i može da se kreće samo i isključivo u jednom… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
moron

Lepa ta priča oko vezanih konjskih nogu …

BB

Na livadi konj ućustečen i rasćustečen!
jedna od brzalica za djecu
ako je glava i noga konja povezana kratkim lancem ili konopom onda je ućustučen… A ako su dvije noge kratko svezane (glava slobodna) onda je ukolijenčen…

Samo što su ovdje konji svezali Lava!!!

Peki

Lepo poredenje👍

Fala Qrcu

Ništa ja tebe ne razumih, jesil i ti ko Šeki zalijevao prije 7 dana za moj rodjendan?🤷😜

J4ZZ3R

Nek je srećan tisućljetni!

Fala Qrcu

Baš ti Fala, druže stari!

Rikošet

Neka je srećno i dugovječno, a što se tiče ostalog čini mi se da se razumijemo i kada nam ništa nije jasno 😉

Fala Qrcu

Fala kompa moj! Naravno da se razumijemo!

BB

Kad vidim ovu prednju masku (na ovom konretnom voženom) fotografija iznad podnaslova „poznata unutrašnjost“, Peki, da si imao plave helanke, mislili bi parižani da je Spajdermen došao u grad 🤣😂🤣😂

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
Zoca

Al ga naplacujju..k’o da je na struju…..

Laki

Mnogo su pali sa izborom motora.

DUDE

Katastrofa.
Za 50.000eur kupis 3-cilindrasa od 1200 kubika i 130ks…i onda te pregazi Dacia Duster 1.3tce sa svoja 4 cilindra na semaforu kao od sale.
Jedini pravi motor za ovog lepotana je 2.0HDI, pa nek’ prica ko sta hoce.

J4ZZ3R

Ja generalno volim Pežo dizajn, mada mi se čini da opet upadaju u močvaru kao kad je nakon prelepe serije 6 stigla serija 7 pa prelepe 206, 306 i 40 pa6 zamenili rogobatni 207, 307 i 407.
Ovaj 408 mi u ovoj boji izgleda dobro, ali onim drugim bojama baš i nisam oduševljen. Ne kontam čemu one plastike oko očnjaka i još u dva dezena tapete

BB

Taj dio baš izgleda prenatrpan

Neko iz mase

Iza rogobatnog imena stoji kosačica… I to ruznjkava.