1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet Corvette će opet predvoditi automobile na Indianapolisu 500
Chevrolet Corvette će opet predvoditi automobile na Indianapolisu 500
6

Chevrolet Corvette će opet predvoditi automobile na Indianapolisu 500

131
6
Podelite sa prijateljima:

Ostale su još tri sedmice do najvećeg automobilskog događaja u Sjedinjenim Američkim Državama. Reč je naravno o Indianapolisu 500 koji se vozi u istoimenom gradu u američkom saveznoj državi Indijani još od 1911. godine. Ovogodišnji Indianapolis 500 je zapravo 107. po redu pošto ova prestižna trka nije bila vožena tokom Drugog svetskog rata, a trofej brani Markus Erikson (da, isti onaj Šveđanin koji je nekada vozio i u šampionatu Formule 1).

Ono što će sigurno razočarati američku javnost jeste podatak da su pobedničke bolide pokretali Hondini motori u petnaest od poslednjih dvadeset trka na Indianapolisu 500 (poslednju pobedu domaćeg brenda je zabeležio Chevrolet još 2019. godine), ali jedno se nije izmenilo. To se odnosi na podatak da će bolide opet predvoditi model Chevrolet Corvette.


Nekada je izbor takozvanog „pace car-a“ bio dugačak i izuzetno zanimljiv proces, dok se danas meri najviše po tome ko može da odresi kesu. Konkretno, glavni sponzor bira automobil, a kako je General Motors taj koji je potrošio najviše novca, samim tim izbor pada na Chevrolet.

Štaviše, poslednji put kada je „pace car“ bio neki model koji ne pripada General Motorsu se desio još 1996. godine kada je ta čast pripala Dodgeu Viperu, a od tada General Motors je uglavnom birao svog velikana Corvette i po koji put Camaro. Ovo je takođe dvadeseti put od 1978. godine da omiljeni američki sportski automobil predvodi bolide, a za volanom će se naći nekadašnji vozač u ovom šampionatu Sara Fišer.

Chevrolet je birao samo najbolje, pa ćemo na Indianapolisu videti ne bilo koju Corvettu, već onu sa oznakom Z06. Reč je o jednom od najmoćnijih serijskih automobila u istoriji General Motorsa i pokreće ga atmosferski 5,5-litarski litarski benzinac sa osam cilindara i 670 konjskih snaga. Potrebno mu je samo 2,6 sekunde da ubrza iz mirovanja do 100 km/h, a maksimalna brzina iznosi 302 km/h.

Fabrička cena ovog automobila iznosi 98.820 američkih dolara, ali je zbog visoke potražnje potrebno platiti i po tri puta više novca. Ne sumnjamo da će Chevrolet napraviti i određeni broj drumskih jedinica modela sa Indianapolisa i da će preko noći postati budući klasik.

Kao što smo spomenuli, 107. po redu Indianapolis 500 se vozi 28. maja ove godine, a ne sumnjamo da će biti vredan gledanja.

AutoRepublika

(131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prodajna cena veća tri puta od MSRP???

p.s. to za ponen Honde u tekstu prvi put čujem, jesu li trocilindrični motori u pitanju? 😀

Yankee

Sve bolide u IndyCar proizvodi italijanska firma Dallara. Honda i Chevrolet su trenutno dobavljaci motora. Motor je 2,2-litarski turbo V6, razvija 550-750 ks zavisno od staza.

Chevrolet se pridruzio tek pre par godina, jedno vreme je Honda bila jedini dobavljac motora.

comment image

moron

Hvala za info 😊

S mile

Ako je bolid made in Italy, motor made in Japan. Sta je tu made in USA….

Vozaci…takmicenne….

Yankee

Zapravo, ni vozaci uglavnom nisu iz Amerike. Gledam trenutni generalni plasman, od prvih 8 ima samo jedan iz Amerike (Josef Newgarden na 6. mestu). Prvi je trenutno Svedjanin, drugi Meksikanac, treci Spanac, cetvrti Australijanac. Aktuelni sampion je takodje iz Australije. Doduse vozene su samo 4 od 17 trka. Indy je nekada bio najpopularnija forma auto-moto sporta u Americi, ali je generalno taj „open wheel“ poceo da gubi na popularnosti, a „stock car“ (NASCAR i slicni) postao najpopularniji. Indy se danas smatra sportom bogatasa, a NASCAR sportom za obicne smrtnike, iako se u NASCAR-u verovatno vrti daleko vise novca. Ali Amerikancima… Pročitaj više »

BB

Kao i sve drugo, sirovine, energija, rad, znanje…dolazi iz nekih drugih krajeva ali brend je “ najvažniji“ (bar još neko vrijeme 😉) a on je američki 😜