1. Home
  2. Zelene strane
  3. Jeftino rešenje za smanjenje štetnih emisija kočnica
Jeftino rešenje za smanjenje štetnih emisija kočnica
12

Jeftino rešenje za smanjenje štetnih emisija kočnica

190
12
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila su već uputili različite zahteve Evropskoj Uniji da smanje zahtevne uslove novog standarda Euro 7 za zagađujuće gasove koji će stupiti na snagu 1. jula 2025. godine. Za samo dve godine, ova nova regulativa će preokrenuti tržište, jer će se meriti ne samo emisije izduvnih gasova, već i štetne emisije od kočnica, pa čak i od guma.

Emisije motora su, u okviru poteškoća za brendove kada je u pitanju održavanje performansi i snage, lakše za savladavanje nego izmišljanje formule za sakupljanje čestica i izuzetno fine prašine koju u velikoj meri stvaraju kočnice, iako takođe čestice dolaze od gume ili kvačila. Ali, pošto je cilj da se što više smanje, brendovi kao što je Porsche razvijaju posebna rešenja koja će biti pripremljena za svaki događaj koji se dogodi na sledećem sastanku Komisije za transport i industriju zakazanom za početak naredne godine.

U najmanju ruku zanimljivo je da se konačna odluka donosi godinu i po dana pre stupanja standarda na snagu, što sugeriše da će to biti čista formalnost i da zahtev proizvođača neće biti ispunjen. Za neke, situacija sa kojom mogu savršeno da se izbore, ali će imati direktne posledice na cene automobila, koje će nastaviti da rastu i da se približavaju cenama električnih automobila.

Ali pošto nemaju svi brendovi mogućnosti Porschea, nemačka kompanija HPL Technologies ima ključ za sve brendove koji žele da se oslobode dosadnog posla pronalaženja rešenja za ključni problem štetnih emisija kočnica. Ova kompanija akumulira skoro decenijsko iskustvo u razvoju niskoemisionih kočionih diskova, koji važe i za automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i za električne automobile, u kojima su performanse koje nude veće, izbegavajući probleme za vlasnike.

Kočnice u električnim automobilima rade drugačije od onih motorima SUS, pošto „električari“ imaju sistem usporavanja, podesiv različitim režimima, što poboljšava rekuperaciju, što znači da diskovi mogu brže da zarđaju, a u tom slučaju su performanse smanjene i treba da se zamene. Rešenje nemačke kompanije se zove zavarivanje laserskim taloženjem, tehnika koja stvara slojeve bez pora ili pukotina primenom lasera ​​u kombinaciji sa metalnim prahom velikom brzinom, pri čemu se potonji topi.

Odgovorni iz HPC-a ističu da su kočioni diskovi sa ovom tehnologijom testirani već 10 godina u stvarnom saobraćaju, te da savršeno odgovaraju svojim kvalitetima, podnose ekstremne temperature do 600°C i odolevaju vlažnijim sredinama u kojima dolazi do interakcije slanosti (u primorskim mestima sa metalima ubrzava oksidaciju). Rešenje je izmišljeno i može brendovima da uštedi stotine hiljada evra u istraživanju, jer će zahtevi za emisiju kočnica ostati tu i kada EU bude čisto električna.

AutoRepublika

(190)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Vozeći hibridnog Jazz-a kod mene su se u vezi regenerativnog kočenja razvile dve vrste straha. Prvi je strah da će u gradskoj vožnji da me neko udari pozadi kada otpustim papučicu gasa, jer ( zavisno od toga koji nivo je izabran ), regeneratino kočenje zna da bude dosta jako, a pri tome se pozadi ne pale štop svetla. Što smatram idiotizmom i nebezbednim rešenjem. I onda ja u gradu vozim uvek u režimu najslabijeg regenerativnog kočenja, često gledam u retrovizor i čim vidim nekog iza, ipak malo i pritisnem papučicu kočnice, da se upale stop svetla. Drugi strah je ono… Pročitaj više »

Balkanboj

Ono što sam gledao na dizalici od polovnih japanaca mi kaže kako im trapovi i sve na podvozju korodira znatno više od nemačke konkurencije. Kao da nisu predviđeni za upotrebu dužu od 4-5 godina.

Realno, trebalo bi softverski odraditi kada je aktivna funkcija regenerativnog kočenja da se pale stop svetla jer automobil usporava.. zavisno od jačine – stepena regeneracije, da upali stop svetla kraće ili duže (kao kad „lizneš“ kočnicu).

Dragan

Neverovatan amaterizam. Skoro da sam bio ubeđen da je kod svih njih odavno programirano paljenje stop svetla pri regeneraciji.
Izmisliše paljenje sva 4 migavca kod naglog kočenja na sus vozilima, a ovde ni stop svetla.

moron

Imao sam Vitaru (mk1) 13 godina i nije imala ni trun korozije na trapovima, a pod sam joj svakako još dok je bila nova zaštitio bitumenom. A to radim sa svim vozilima, bez razlike da li su azijska ili evropska.

Balkanboj

Odavno postoje keramičke kočione pločice, i nisu nešto skuplje od običnih.

Znači, sledeće godine na jesen kupiti 2 kompleta letnjih i 2 kompleta zimskih guma kako bih vozio „prave“ gume umesto novih „eko“ koje su dobre da automobil ne leži ma felnama.
Verovatno će za sport gume biti neki dodatni namet jer imaju bolje karakteristike i brže se troše.

Tradicija

Samo uvode neka pravila i poskupljuju proizvode mislim da sa ovom elektrifikacijom automobila ide se na to da obični radnici i nemaju vozilo u vlasništvu a isto će se desiti i sa nekretninama.

Balkanboj

Gde na zapadu radnička klasa ima nekretninu u vlasništvu??

Matija

Kao sto je svima poznato, kocenje se ostvaruje trenjem diska i obloge, pri cemu dolazi do odkidanja cestica sa oba dela i to u vidu finog praha koji se talozi se na kolovozu. Vetar i vihor vazduha koji izazivaju automobili u kretanju podizu ovaj prah uvis pa tako dospeva u nasa pluca. Metalne cestice su teske i uglavnom leze na kolovozu a cestice obloga su lagane, mogu dugo da lebde u vazduhu i tako predstavljaju vecu opasnost za zdravlje. O ovom problemu govori se poslednjih nekoliko godina, neko optimalno resenje za hvatanje ovog praha na samom mestu njegovog nastajanja, tj.… Pročitaj više »

BB

Lamelaste kočnice u ulju već postoje i koriste se najviše kod dampera, gdje su najteži uslovi. Dakle samo ih prilagoditi za auto…

Matija

Koriste se i kod tenkova. A gde ces da smestis kutiju sa uljem i lamelama? U tocak?

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Matija
BB

Gazda skoro mijenjao diskove na BMW, 12000 EUR…
S obzirom na toliku cijenu, komotno se mogu praviti od inoxa, pa neće hrđati 😜

Matija

Kada odrzavas auto, sve potrosne delove mozes da nadjes kod slobodnih trgovaca, vrhunske marke za pristojne cene! Kada su kocnice u pitanju kupujem samo Brembo!