1. Home
  2. Vesti
  3. Kad „uterivači pravde“ zabrljaju
Kad „uterivači pravde“ zabrljaju
5

Kad „uterivači pravde“ zabrljaju

179
5
Podelite sa prijateljima:

Sjedinjene Američke Države su zemlja zakona. Barem tako piše na papiru, mada je korupcija zaista uzbujala i koliko ćete biti kažnjeni u najvećem slučaju zavisi od vašeg novčanika. Ali, ukoliko ste kriminalac ili ste u bilo kojoj meri prekšili zakon, zapravo je nekada dovoljno da ništa ne uradite već da se nadate da će druga strana zabrljati, a baš tako nešto se desilo Amerikanki po imenu Amika Vord.

Naime, ova građanka grada Flint, izgrađenog unutar američke savezne države Mičigen, je kupila automobil na kredit, nije ga otplaćivala, a kada je banka poslala agenciju za uterivanje dugova – na sreću gospođe Vord, nekoliko strana je zabrljalo do tolike mere da će na kraju morati da plate poveću sumu novca.


Detroit Free Press kaže da se ceo događaj odigrao još u avgustu prošle godine kada je Vordova stigla kući u svom krosoveru zvanom Chevrolet Captiva. Vozilo je kupila par meseci ranije i podigla je kredit od banke Credit Acceptance Corp, ali ga nije otplaćivala.

Ona tvrdi da je njen dečko trebalo da plaća mesečne rate i da je to propustio da uradi, ali na kraju dana, suština je ta da vozilo nije plaćeno. Banka je kontaktirala firmu Alcar Recovery koja se bavi naplatom potraživanja baš u ovakvim situacijama, a oni su pažljivo čekali ispred Vordove kuće. Kada se ona pojavila iz noćnog života u ranim jutarnjim satima, pauk je zakačio Captivu i dve osobe su izašle iz kola i tražile od Vordove ključeve i da potpišu dokumentaciju.

Ona je odbila, nakon toga je jedan od zaposlednih u Alcar Recovery fizički pokušao da je izgura iz vozila, a kada nije uspeo u tom pokušaju – pozvao je policiju i rekao da Vordova poseduje vatreno oružije. Zatim je odvukao vozilo, sa Vordovom i dalje u njemu, do najbliže policijske stanice, a tu je dočekala prava armija policajaca sa uperenim oružjem. Uhapšena je na licu mesta, a u Captivi nije pronađeno nikakvo oružje.

Njen sudski slučaj se otegao sve do nedavno pošto su je policijske snage optužile za „ometanje radnika za naplatu potraživanja u obavljanju dužnosti“ i na kraju nije proglašena krivom. Takođe je platila sve zaostale rate i dobila nazad svoj Chevrolet.

Tu bi većini priča sigurno bio kraj, ali ne i ovoj. Gospođa Vord je prvo tužila spomenuti Alcar Recovery što su prekršili nekoliko zakona. Ne samo što nisu imali pravo da joj oduzmu vozilo na privatnom posedu, već su ga oduzeli paukom, tako što se ona još uvek vozila u njemu (što je strogo protivzakonito), a takođe su slagali i policiju da poseduje vatreno oružje.

Istovremeno, Vord tuži i lokalnu policiju što je brzopleto donela odluku da je uhapsi, i da pritom veruju samo jednoj verziji priče, bez da sprovedu detaljniju istragu. Ona tvrdi da je sama spoznaja da se nalazila za volanom vozila koje je vukao pauk, trebalo da bude sasvim dovoljan razlog da se uhapse radnici firme po imenu Alcar Recovery, a zbog kršenja zakona.

Flint je inače jedan od gradova sa najvećom stopom kriminala „preko bare“ i često se oslovljava kao „manji Detroit“. U velikoj meri je zavisio od automobilske industrije, a kada se General Motors povukao iz grada pre petnaestak godina, Flint odlikuju beda, korupcija, prostitucija, narkomanija i spomenuta visoka stopa kriminala.

Lokalne vlasti će tvrditi da mnogih dana imaju samo jednocfren broj policajaca na dužnosti. Ne sumnjamo da Vord želi da se obogati preko noći i verovatno to i hoće, ali u mnogo značajnoj meri nego što se nadala. Njena logika je ona „zašto bih prešla preko toga da pištolji budu upereni u mene, samo zato što drugi ne umeju da obavljaju svoj posao“…

AutoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

S obzirom da može svako svakog da tuži, ovi radnici su ispali pravi pajseri… da voziš nekog u vozilu koje se vuče….budalaština

BB

Podrška za Prijateljicu Riječi (Amica Word) 😉👍

moron

Dobro je da je na kraju nisu i ubili …
Ali, Captiva. Koja je to Captiva? Kod nas je bila popularna neka pre oko 15 godina, ako nr grešim.

Yankee

Chevrolet Captiva u Americi je zapravo bila nastavak proizvodnje 2. generacije krosovera Saturn Vue, koji je ustvari prepakovani Opel Antara. Ceo Saturn brend je ugasen posle 2010. godine, a GM je nastavio da prodaje njegov Vue pod imenom Chevrolet Captiva jos nekoliko godina. Koliko se secam, bio je dostupan samo za flotnu prodaju, znaci firmama i rent-a-car agencijama. Te firme i rent-a-car agencije obicno zadrze aute 2-3 godine i onda preprodaju na aukcijama.
Evo sad vidim da je u SAD bio deo ponude od 2011-2014., dok ga jos uvek nude u centralnoj i juznoj Americi.

comment image

moron

Ako je suditi po oglasima „polovnjaka“, kod nas je „Captiva“ nudjena izmedju 2007. i 2013 godine.

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/pretraga?sort=tagValue218_asc&brand=chevrolet&model%5B0%5D=captiva&city_distance=0&showOldNew=all&without_price=1