1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Mazda CX-60 3.3 eSkyactive-D/200 KS Homura
AR test: Mazda CX-60 3.3 eSkyactive-D/200 KS Homura
66

AR test: Mazda CX-60 3.3 eSkyactive-D/200 KS Homura

5.28K
66
Podelite sa prijateljima:

Veliki motor za malu potrošnju

S novim šestocilindarskim rednim dizel motorom 3.3 u formi mikro hibrida, Mazda opet „pliva“ uzvodno! U eri zahuktale elektrifikcije i u totalnoj suprotnosti s aktuelnim trendovima, ovaj veliki dizel impresionira malom potrošnjom i niskim nivoom emisije izduvnih gasova.

Mazda mnogo toga ne radi kao ostali proizvođači, čime dokazuje da pojedina opšte prihvaćena tehnička rešenja u automobilskoj industriji imaju i alternativu. Neću se vraćati u prošlost i navoditi šta su sve u prošlom veku njeni inženjeri smislili i sproveli u delo, podsetiću vas samo na aktuelnu „politiku“ u vezi zapremine motora.

Umesto da je smanjuju, kako je to sada uobičajno (downsizing), primenjuju takozvani „right sizing“, odnosno dobru zapreminu, kao u neka dobra stara vremena. Naravno, mnogo toga je u cilju smanjenja potrošnje i nivoa štetnih izduvnih gasova, tako je i sada s novim dizelom „šestakom“ od čitava 3,3 litra radne zapremine, koji ispušta samo 127 g/CO2, čime je izbegnut veliki „malus“ (administrativne takse koje pojedine države praktikuju u maksimalnom iznosu od 50.000 evra).

Aha, priča postaje zanimljiva, posebno u vreme kada su za mnoge proizvođače dizeli definitivno otpisani, kao što je to recimo slučaj kod komšijske Toyote! No, kada je prošle godine Mazda lansirala novi CX-60 2.5 PHEV, ukupne snage od 327 KS, dalo se pomisliti kako se eto i ona priklonila aktuelnim modnim trendovima! Srećom, nije, jer ponuditi danas jedan potpuno novi dizel blok velike zapremine, više je nego retka pojava u automobilskom svetu.

Dakle, Mazda je iskoristila novu polivaletnu platformu na kojoj je postavljen novi SUV CX-60 ne bi li obogatila ponudu, te je po ugledu na BMW u njega ubacila redni šestocilindarski dizel blok 3.3 e-Skyactive D, pre isto tako novog atmosferskog benzinskog šestocilindarskog 3.0, u Skyactiv X tehnologiji, potpomognutog mikro hibridacijom od 48 V. Uostalom i dizel agregatu u pomoć priskače isti hibridni asistent, i to kod obe verzije. Za neupućene: istovremeno su ponuđene dve verzije, ovde predstavljena s pogonom na zadnje točkove razvija 200 „konja“, dok je snažnija od 254 „grla“ obavezno u sprezi s integralnim pogonom AWD.

Ujedno, nova Mazda CX-60 označava povratak u segment velikih SUV-ova, nakon što je pre bezmalo desetak godina prekinuta proizvodnja modela CX-7. I tu nije kraj, već dogodine najavljena je još veća Mazda CX-80 od nekih 5 metara dužine, sa sedam sedišta. Ambicije dakle ne nedostaju legendarnom proizvođaču iz Hirošime, zbog čega je u tehnološkom smislu model CX-60 morao značajno evoluirati. Platforma na kojoj je postavljen je potpuno nova, a i uvođenje verzije PHEV je premijera kod proizvođača, što se odnosi i na elektromotor od 175 KS, napajan baterijom kapaciteta 17,8 kWh.

Podsetimo se da je ovde osnovna pogonska jedinica atmosferski četvorocilindarski benzinac 2.5 od 191 KS (dakle bez turbo punjača ali s direktnim ubrizgavanjem), tako da na kraju Mazda deklariše maksimalnu snagu od čitavih 327 KS, koja se prenosi na sva četiri točka. Lepo, kažete, a dizajn, gde je dizajn u celoj priči? Hmmm, bez da je u drugom planu evidentno je da CX-60 nema harizmu manjih modela u kući, iako je pre svega namenjena evropskim kupcima, rekao bih da je dizajn pre po ukusu „Amera“.

Već na prvi pogled jasno je da se radi o jednom masivnom SUV-u, s brojnim estetskim atributima koje Mazda danas praktikuje. Mislim pre svega na ogromnu prednju masku u stilu CX-5, sa sićušnom i za desetak santimetara uvučenom svetlosnom grupom (nije u ravni s maskom). Gledan od pozadi CX-60 nema ništa što bi trebalo istaći, ukoliko to nije lažni završetak izduvne cevi u postavci 2×2. Opšte forme su previše klasične, sve u svemu „mrcina“ od 4,75 metra dužine, koja cilja BMW X3, Audi Q3 i Mercedes GLC, kao i Volvo XC60, novi Lexus NX i ostarelu Alfu Stelvio.

I ovoga puta zapade mi jedan CX-60 u boji šampanjca, a baš sam ga priželjkivao u jarko crvenoj sa svetlim enterijerom, znatno atraktivnijim od crnog u voženom. U Francuskoj ova Mazda ponuđena je u četiri završna nivoa, prva dva (Prime-Line i Exclusive-Line) se mogu dobiti samo uz slabiji blok od 200 KS, dok snažnije verzije imaju pravo na takozvani Homura (voženi) i Takumi.

Pored različite opreme razlikuju se i ambijentom enterijera, kao i spoljašnjim detaljima u vidu hromirane, odnosno crne prednje maske, što se odnosi i na aluminijumske naplatke. Ovde predstavljen završni nivo Homura, kao što možete videti na fotografijama, daje akcenat na crnim detaljima i istoj takvom enterijeru, s umecima od aluminijuma, za razliku od trima Takumi gde su od drveta (javor).

Na nivou premijuma

Dok u podzemnom parkingu Mazde u Parizu popunjavam papire za preuzimanje vozila, mlada „atašeica“ za štampu startovala je motor, koji se javio grlatim zvukom u povišenom režimu rada od oko 1.500 o/min. Uvidevši moj upitni pogled objasni mi da motor tako automatski sagoreva nakupljene čestice čadi u filteru za izduvne gasove, bogami ostade u tom režimu više minuta. No, čim se smestih za upravljač i krenuh odmah se spustio na normalu (oko 750 o/min), kada sa zadovoljstvom konstatujem da sam u jednom veoma kvalitetno proizvedenom vozilu, na kojem se nije štedelo.

Pre polaska opet me podseti moja „domaćica“ na jedan atraktivan dispozitiv zadužen za personalizaciju vozačeve pozicije, manje-više upotrebljiv. Naime, neophodno je u program uneti visinu vozača i odgovoriti na više pitanja, te pogledati levo/desno u spoljašnje retrovizore, na osnovu kojih CX-60 samostalno podesi sedište, upravljač (oba s električnom asistencijom), spoljašnje retrovizore, grejanje, željenu temperaturu sedišta, upravljača…

Kamera u unutrašnjem retrovizoru zapamti vaše lice i svaki put kada se smestite za upravljač pozove umemorisanu poziciju, pošto su se i sedište i upravljač udaljili kako bi olakšali ulazak/izlazak iz vozila. Naravno da više vozača može umemorisati svoje podatke, praktično ukoliko se svi u porodici služe vozilom, ili je ovo pak službeno.

Iako sam se s ovom Mazdom družio jesenas, što zbog godina što zbog ko zna koliko voženih vozila nakon toga, zaboravih na silne funkcije koje nudi, te se čim mi se ukazala prilika zaustavih da ih na miru otkrijem. Mazda očigledno želi da se nadmeće s tim famoznim nemačkim premijumima, jer kako drugačije objasniti toliku brigu za detalje i bogatu opremu s kojom se srećemo u CX-60?

Okay, potpuno crna unutrašnjost deluje previše strogo i ne impresionira kao svetla koža na sedištima, ali nakon što je pažljivo ispipkah mogu vam posvedočiti da je prava i izuzetno kvalitetna, barem na prednjem, sedalnom  delu, koja su u kontaktu s telom vozača (zadnji je od „zmije skajke“). Ova su zaista udobna, široka i sa svim električnim podešavanjima, uz to grejana i ventilirajuća, apsolutno neophodno u vrele letnje dane.

Impresionira i količina mekane plastike, sve u svemu veoma se prijatno osećamo u unutrašnjosti bilo koje verzije, iako tu nema nikakvih  posebnih dizajnerskih bravura. Francuzi bi rekli „déjà vu“ (već viđeno), ima dakle dosta elemenata koji podsećaju na aktuelne modele kuće i tim bolje!

Mislim pre svega na koncepciju komandne table s masivnom centalnom konzolom, na kojoj je kratka ručica automatskog menjača. Ispred očiju je velika instrument tabla, podrazumeva se numerička, radi se zapravo  o ekranu od 12,3 inča, na kom se mogu izabrati brojne kombinacije i boje, u zavisnosti od programa vožnje (crvena kada se izabere Sport). Za ljubitelje klasičnih instrumenata samo informacija da ih odlično imitira, plus je predviđen i „Head up“ pokazivač koji projektuje informacije na vetrobransko staklo.

Na gornjem delu komande table je još jedan ekran od isto tako 12,3 inča po dijagonali, no kao što smo se navikli kod Mazde u vožnji ne reaguje na dodir, te se izbor raznih funkcija i informacija vrši velikim kružnim „džojstikom“ pored ručice menjača. Kao izvesnu manu mogao bih navesti nedovoljno prostora za odlaganje sitnica, posebno uzevši u obzir da je kabina prostrana. Police u vratima su relativno uske, dok je boks ispod centralnog naslona za laktove plitak.

Pozadi mesta ima na nivou očekivanja, kao što rekoh CX-60 ima novu platformu s međuosovinskim rastojanjem od „lepih“ 2,87 m. To ne znači da je rekorder u segmentu, daleko od toga, ali se 2-3 odrasla putnika osećaju komotno, uz olakšan pristup untrašnjosti, zahvaljući vratima koja se otvaraju pod bezmalo pravim uglom.

U voženom su čak i sedišta pozadi grejana (tri nivoa), uz sav komfort koji se podrazumeva za jedno ovakvo vozilo (podešavanje grejanja/hlađenja, USB priključci i utičnica od 220 V, snage 150 W). Naslon je deljiv u odnosu 40/20/40 %, praktično ukoliko se žele transportovati dugački predmeti po sredini.

Tako dođosmo i do prtljažnika od solidnih 570 litara zapremine, ali s visokim utovarnim pragom i bez razervnog točka u dnu. Pokriva ga lagana i dobro integrisana roletna, dok se velika vrata otvaraju električnom komandom, odnosno  nogom koja se podvuče ispod branika.

Milozvučna melodija

Ko kaže da dizel motori moraju biti iritirajući za slušni sitem? Ukoliko u većini slučajeva i jesu, verujte mi na reč, zvuk koji ispušta ovaj „šestak“ prija vozaču, posebno nakon što dostigne radnu temperaturu. Pri nižim obrajima je nekako grlat, pun, da bi u višim snažno zarežao! Naravno da se čuje u kabini iako je ova veoma dobro izolovana, no, to bi pre bila prednost nego li mana ukoliko mene pitate.

U moru malih trocilindarskih i četvorocilindarskih agregata ne pamtim kada sam poslednji put vozio jedan redni šestocilindarski dizel blok ovakve zapremine, tako da je za mene bio pravo otkriće. Možda će mi se zvuk benzinca od 3 litre još više dopasti kada ga se dočepam (najavljen je sredinom godine), ali uzevši u obzir da se radi o jednom „banalnom“ naftašu, zaslužuje sve pohvale.

Drugo, redni blok ima navodno veću kulturu rada od V6 koncepcije, ne mogu da eksplicitno tvrdim jer nisam baš toliki poznavalac materije, ali je činjenica da je voženi lišen svih parazitnih vibracija. Treće, pri konstrukciji novog 3,3-litarskog dizela, inženjeri su pristupili izračunu optimalne emisije iz Mazde CX-60 na osnovu njene težine. Osim što su poboljšali izlazne performanse kroz povećani kapacitet motora, konstruisali su ga tako da koristi višak vazduha za poboljšanje sagorevanja. Ovo rezultira agilnijim ubrzanjem i nižim emisijama štetnih izduvnih gasova pri visokim obrtajima, te izlaznom snagom i boljom termičkom efikasnošću zbog većeg raspona brzine sagorevanja.

Dve tehnologije posebno osiguravaju da se sav višak vazduha koristi tokom sagorijevanja, bez obzira na režim rada motora. Prva je korištenje komora za sagorevanje u obliku jajeta koje dele mešavinu vazduha i goriva na dva područja unutar cilindra, što rezultira većom površinom pri sagorevanju „siromašne“ smeše vazduha i goriva s minimalnim nesagorenim ostatkom. Druga je tehnologija dovoda goriva pod visokim pritiskom koja omogučuje brzo i precizno ubrizgavanje, čime se između ostalog objašnjava veoma mala potrošnja, posebno uzevši u obzir zapreminu i snagu agregata.

Četvrto, kako se bez hibridizacije danas ipak ne može, po prvi put kod Mazde je uvedena blaga hibridna tehnologija MHEV 48V, za obe verzije dizelaša. Ova tehnologija ne donosi samo uštedu goriva nego i bolje ekološke performanse korišćenjem elektromotora za podršku motora u laganom opterećenju (u praznom hodu i pri nižim brzinama) gde motori s unutrašnjim sagorevanjem nisu veoma efikasni.

Peto, dodatna i velika prednost je što ovaj redni šestocilindrični agregat koristi jednostavnu konstrukciju, tako da je masa motora slična onoj kod konvencionalnog četvorocilindričnog dizela, čime se minimizira razlika u vožnji i upravljivosti uprkos većem kapacitetu motora.

Lepo, lepo kažete, na papiru sve to deluje izvrsno, ali kako je u praksi? Ovako, sve navedeno bez imalo sumnje se veoma pozitivno odražava na potrošnju, u svakodnevnoj upotrebi ova Mazda se zaista zadovoljava s samo 6-6,5 litara u proseku, što je hvale vredan podatak za „mrcinu“ koja s vozačem teži 2 tone!

U optimalnim okolnostima može se sići i na nepunih 5 litara, dok na autoputu ne prelazi 6,5 l ukoliko se manje-više pridržava ograničenja od 130 km/h. Naravno da u gradskoj vožnji, posebno kada se po paljenju zelenog svetla na semaforu nagazi na gas i vozi agresivno, može popeti i do 9-10 l, ali kada sam „smirio strasti“ i zauzeo domaćinski stil, bez problema se stabilizovala na 7 litara.

Po ovom pitanju motor zaslužuje samo pohvale, ništa manje i kada se radi o njegovoj raspoloživosti, bez obzira na obrtaje! Zahvaljujući obrtnom momentu od 450 Nm, kao i elektromotoru nepoznate snage (Mazda ništa ne navodi tako da je ovaj verovatno skromne snage), ubedljivo ubrzava odmah po polasku (maltene sa samo 1.000 obrtaja), pa sve do maksimalnih 5.000 o/min, bez da izgubi dah!

Retkost za jedan dizel da se tako lako popne u visoke režim rada, realno ovo i nije neophodno jer već s 3.600 razvija maksimalnih 200 KS. Uostalom veoma dobar automatski menjač s osam prenosa „prešaltovaće“ znatno ranije u viši prenos, jedino ukoliko se pređe u manuelni režim s malim ručicama pored upravljača, moguće je po volji menjati brzine. Mazda je predvidela i dva programa; Sport i Standard, osim što se promeni boja na instrument tabli može se osetiti lak priliv snage, uz smanjenu asistenciju upravljača i menjač koji duže zadrži angažovan prenos.

Dakle, blok koji leži ovom velikom SUV-u kao rukavice, i koji mu obezbeđuje veoma dobre perfomanse (8,4 s do 100 km/h i maksimalna brzina od 212 km/h). To ne znači da je CX-60 nekakav sportista, pored težine, koja se i te kako oseća na upravljaču, njegovo posve klasično mehaničko ogibljenje nije predviđeno za jurcanje po oštrim krivinama.

Nije da se nešto preterano naginje i ljulja, jednostavno šasija nema agilnost recimo jedne Alfe Stelvio. A ukoliko se malo brže potera po klizavim putevima brzo stavlja do znanja da se snaga prenosi samo na zadnje točkove, koji znaju da proklize, te zanesu zadnjicu i iznenade vozača.

Ova Mazda više voli brze puteve i autoputeve, da bi obrtomer pokazao 2.000 o/min treba je poterati na oko 140 km/h, kada motor više nego li diskretno prede. Zaista je idelna za duga krstarenja gde do izražaja dolazi vrhunska udobnost, kao i niska potrošnja!

Po lošem putu i prilikom prelaska preko „ležećih policajaca“ mudrije je usporiti, točkovi od 20 cola i niskoprofilne gume dimenzija 235/50, ne štede kičmene pršljenove putnika. Kome je do nazovi avantura u prirodi i može da potroši 3.600 evra više, bolje je da posegne za integralnim pogonom, kada agregat razvija 254 KS i čitavih 550 Nm, uz, ukoliko je verovati zvaničnim podacima, umekšano ogibljenje.

Ostadoše nam još kočnice, koje nemaju nimalo lak zadatak u ovako teškom SUV-u. Pogonski agregati Mazde CX-60 MHEV imaju sistem koordinacije regenerativnih kočnica (nazvan“brake by wire“), koji upravlja radom konvencionalnih kočnica i sistemom za rekuperaciju energije motora, kako bi se postigla predviđena sila kočenja uz povratak energije bez gubitka. Običnim rečnikom snažne su i lako se doziraju, te kao i kod ostalih konkurenata ujedno dopunjuju bateriju.

A kad spomenuh konkurente treba reči da je CX-60 finansijski osetno povoljniji od premijum „dojčera“, početna cena slabije verzije od 200 „konja“ iznosi u Francuskoj 50.350 evra. Voženi završni nivo Homura startuje s 55.950, ali uz par opcija, kao što su veliki panoramik krov, metalizirana boja, hi-fi sistem Bose i par elektronskih sistema, dostiže 60.000 evra!

Mnogo ili ne, na vama je da procenite, a na meni da konstatujem da ova Mazda zaslužuje pažnju! Okay, njene forme ne obaraju s nogu ali je evidentno da poseduje mnoge druge skrivene kvalitete i izvesnu „egzotičnost“ koju nemaju nemački konkurenti.

Bilo kako bilo, vožena verzija je zaista prijatna i za vožnju, po meni i znatno prijatnija od hibridne 2.5 PHEV! Za one koji veliki deo vremena provode na autoputevima nema nikakve dileme, u ovakvim okolnostima dizel blok je neuporedivo ekonomičniji, podrazumeva se i performantniji!

Tekst i slike: Perica Rajković

Mazda CX-60 3.3 eSkyactive-D/200 ks Homura

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.750 x 1.890 x 1.680 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.870 mm
Zapremina prtljažnika: 570/1.726 dm3
Masa praznog vozila: 1.903  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 6 cilindra, redni dizel
Radna zapremina: 3.283 cm³
Snaga: 200 KS pri 3.600 o/min
Maks. obrtni moment: 450 Nm pri 1.400 o/min

Pogon

Tip: Na zadnje točkove
Menjač: 8/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/50 R20

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,4 s
Maks. brzina: 212 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 58 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,9/6,3
Emisija CO2: 127 g/km

Cena

Cena za voženi model u Francuskoj od 50.350 evra 

Dobre strane:

Moderna koncepcija agregata, potrošnja, perfomanse, kvalitetan i bogato opremljen enterijer, pozicija za upravljačem

Loše strane:

Dizel agregati pred zabranom u pojedinim evropskim gradovima, vozna dinamika u poređenju s tenorima u segmentu, sistem multimedija, (pre)tvrdo ogibljenje
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7,75
Enterijer: 8,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8,25
Kabina: 8,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,5
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 7,5 Ukupno 7,5
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,5
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7,75
Ocena: 7,75

Cene u Francuskoj Mazda CX-60

Cena u evrima PRIME-LINE EXCLUSIVE-LINE HOMURA TAKUMI
2.5 e-Skyactiv PHEV
BVA 8
52 650 54 200 58 250 59 750
Diesel
3.3 e-Skyactiv D 200 ch BVA 8 50 350 51 900 55 950 57 450
3.3 e-Skyactiv D 254 ch BVA 8 55 500 59 550 61 050

 

 

(5278)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

66 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
milos

Dopadljiv automobil i pored donekle neuglednog prednjeg dela.
Bas sam se ovih dana pitao kako li izgleda registracija u Srbiji i da li ove niske stope emisije imaju nekog uticaja u nasem sistemu registracije, posto se poslednjih godina tu ponesto menjalo… ako nema nekih pogodnosti, registracjja bi verovatno iznosila 2 3 hiljade evra sto je ipak previse, na period od 5 6 godina to bi bilo u rangu 10 do 20 hiljada evra….

video sam i da kritikuju ogibljenje kod plag in verzije, da li je to bas toliko osetno ili je ipak cepidlacenje?

BB

U Srbiji se račun kao hibrid i ima najnižu poresku stopu…

Zli

Obzirom da je hibrid, ne plaća se porez na upotrebu vozila. Tako da je registracija oko30k.

Balkanboj

Bravo za Mazdu što hrabro ide u budućnost i povećava zapreminu motora i broj cilindara kada svi ostali idu na kartu motora kosilice za travu. Malo mi je neobična ta odluka da motor bude 3.3 litara zapremine, sumnjam da će biti hit u prodaji. Konkurenti u toj kategoriji nude mnogo više snage i performansi jer čak i jedan X5 sa 2.0 dizel motorom nudi 230ks i 450Nm momenta koji uz veću masu ima bolje performanse. Tu sam malo razočaran. Nemački trio sa 3.0 dizelima ubija svu konkurenciju na tom polju. Odgledao sam i prezentaciju na YT nemačkog prezentera koji visinom… Pročitaj više »

moron

Za SUV vozilo sa medjusovinskim rastojanjem od čak 287 cm ( što je plus 17 cm u odnosu na CX-5 ), očekivao bi se veći prostor za kolena pozadi. Evo kako to izgleda kada pozadi sedne Thomas ( Autogefühl ) a „iza sebe“.

https://youtu.be/E7n75rDzq1s?t=675

Balkanboj

Upravo to, Thomas je čovek koji sve lepo predstavi, premeri, uporedi.

J4ZZ3R

Kad meri Nemce nešto mu je lenjir mekši 🙂

Stari Dejan

Hehehehe a ja jutros izađe iz noćne smene-umalo se mimoiđosmo 🙂 Ne mogu da se otmem utisku da su motori za ovaj novi model postojeći gde su uz postojeća 4 dodali još 2 cilindra i eto ti, nov proizvod. Isto važi i za ovaj dizel i za Skyactive X. Ovaj 2,2 dizel je izuzetno, izuzetno skupa igračka (pisao sam ovde bar 3 puta o tome) koja uopšte ne ide uz neku reputaciju pouzdanog Japanca. Dizel je oduvek bio „forte“ kod Nemaca- kao benzin kod Japanaca. Svakako možemo da nađemo primere u kontra smeru, ali bih ipak rekao da su karte… Pročitaj više »

moron

Dosta hrabar potez Mazde sa ovim novim dizelom, u vreme njihove opšte satanizacije u „ekološkoj Evropi“ … Teško će to da ide sa prodajom, bojim se. U strahu od neizvesnog „pravnog okvira“ u dolazećoj budućnosti, mislim da će kupci „zapadnih demokratija“ pre da se opredeljuju za PHEV varijantu. Da izbor ljubiteljima dizela, moćng obrtnog momenta i lepoga vuka bude još teži, još je ovaj dizel motor šestak, kao da je neki premium. Pri čemu šestaka svojim kupcima ne može da priušti jedan Volvo, koji se svakako više smatra premiumom od Mazde. Ova Mazda bi bila interesantna čak i kupcima u… Pročitaj više »

Balkanboj

Mazda je ovaj 3.3 dizel postavila konačno onako kako treba, uzdužno. Zato Volvo i ostala boranija koja nudi SUV-iće sa poprečno postavljenim motorom ide na 3 i 4 klipa uz nešto pomoći elektro motora. Nema mesta.
Peki jeste slikao motor Mazde, t.j. one plastike oko motora ali nije ulazio dublje u „car porn“. Evo slike pogona i postavke CX-60

comment image

moron

Ne znam koiiko je ZA KOMFOR benefit „uzdužno“.
Gledam na netu juče test za novi X1 ( dug samo 450 cm ), kod koga je motor poprečno i kaže tester da unutra ima mesta za putnike kao u BMW-u X3 prethodne generacije. A bitna razlika spoljnih dimenzija.

Stari Dejan

Hm, pre bih rekao da je Balkanboy ovde mislio na komfor u smislu ponašanja u vožnji i vozačev doživljaj a ne na sam ugođaj putnika u kabini

moron

Ma, znam ja šta je njemu fokus 😀
Ja samo kažem da „svaka medalja ima i svoju drugu stranu“.
I da uzduzno postavljanje motora ima i neke loše efekte.

Alex

Givorite za Suvice i Volvoa da su Boranije,pa dal vi uopste znate da Volvo je naj bezbedniji automobil,kvalitet kzrada je na vrhunskom nivou,sve u svemu ne slazem se sa vasim apsurdnim konektarm jer ne stoji ni na nebu ni na zemlju,dakle da nije opcija u Srbiji olaksanja za registraciju od samo 30.000 dinara vi bi govorili kako je ovaj auto krs,budale koje su stavili 3.3 kako ne bi se u srbiji prodavao i onda opet bi vam Bio Adudi Q5 BmW X3 i XC60 najbolji auta,tako da uzalud sa banalnim klmentarima,svaki brand ima svoja klijentela,recimo rezultat ce pokazati za god… Pročitaj više »

BB

Koji Volvo voziš?

J4ZZ3R

Pusti ga, neki diplomata vidiš li, bolje na engleskom da je pisao 🙂

Balkanboj

Pozdrav,

Ako malo češće pratite rubriku sa komentarima na ovom portalu možete videti da postoji jedna redovna grupa komentatora. Neki se poznaju i druže te sebi daju slobodu izražavanja a moji komentari obično imaju dosta sarkastičan ton.
Volvo neupitno pravi kvalitetne automobile sa aspekta pasivne bezbednosti ali to ne znači da su pravi terenski automobili i zato su u kategoriji SUV-ića i ostale boranije koja je prvenstveno prilagođena FWD arhitekturi.

Svako dobro.

moron

Vrlo interesantno rešenje algoritma selektora automatskog menjača.
Pogledati možda oko 20 sekundi videa ispod, da bi se razumelo gde je „kvaka“. Posebno mi je neobično ovo u vezi gašenja, tj. da možeš da ga gasiš u D ( što je super i savremeno, da menjač gašenjem automatski prelazi u P ), ali i potrebe da se nakon gašenja motora ručica ipak ručno vrati u P pre novog starta motora.
https://youtu.be/E7n75rDzq1s?t=530

Balkanboj

Bmw to radi otkada imaju steptronic „džojstik“ menjač. Staneš, ugasiš motor, i menjač automatski prelazi u P jer su komande „by wire“. Mislim da i novi Vageni (Golf i braća po materi) koji imaju selektor brzina automatskog menjača preko onog „prekidača xa svetla“ isto tako rade. Proveriću.

moron

Da, da, svaki savremeni AT kod koga je „selektor“ AT vezan „by wire“ radi na isti način, pa i škoda 😊
Ovo kod Mazde je veoma neobično za savremeno vozilo. Jer je isti kao i na starim vozilima, sa klasičnim „džojstik“ AT-a koji je „mehanički vezan“ za sam menjač..

Peki

I kod PSA, njihov EAT8 tako funkcionise. Prakticno…

Laki

Od E65 to tako funkcioniše ako se ne varam?Kad parkiram ja uvijek prvo N pa P ako je nagib onda ručna prvo.Ubijedjen sam da činim dobru stvar junače.

Tikola Nesla

Ostarjeli stelvio ? Mokrom krpom bih te gadjao…pa zar nije updejtan za sezonu 23? Koje to novo vozilo ima bolja vozačka svojstva od njega? Ostarjeli….abam ti život. 😤🇮🇹

moron

Mora se malo „pljucnuti Alfa“, pa to ti je 😀

Tikola Nesla

A znam, znam 😁 tako je to kad čovjek ostari, hihihi.

Peki

Danas je 6 godina duboka starost za jedan model, to ti je isto kao da ti imas 60 godina 😉

BB

On da ima 60, osjećao bi se mlad 😜

J4ZZ3R

On toliko imao 45.

Tikola Nesla

Hehehe, u vašim godinama i ja sam bio mlad!

Suki

Jutro, Peki. Divan test i divan auto. Uz kavicu u subotnje jutro. Neprocjenjivo!

BB

„127 g/CO2″…
Što bi rekla koka: Pa kako, pa kako,pa kako?

moron

Ako je to za mešoviti ciklus, manje nego RAV-4 kao klasičan hibrid

Tikola Nesla

Ibrid

moron

Ovo je MHEV, dok je RAV HEV.
Ali, „u jednačinu“ CO2 je tu sada ubačen i „problem“ odnosa dizela i benzina i činjenice da dizeli generalno manje emituju CO2.

BB

Pa Mokka se drži na nekoh 124, pristao bih i na ovu Mazdu sa 127, pod uslovom da mi je ista cijena koštanja 😜

Mislim nerealno izgleda auto od 2 t ivs 1.25t, 200 ks vs 100 ks, 6 vs 3 cilindra…

Tikola Nesla

Meni je to sve isti ku

Stari Dejan

Peki Hvala najlepše na ovako zanimljivom štivu. Mene lično je sramota što nikako da nađem vremena da pročitam onaj test Leksusa koji si radio pre više od godinu dana…

Ako se ne ljutiš, molim te objasni mi ulogu onog lanca kod vozačevog sedišta? 😀
Tu je više kao argument u određenim konverzacijama ili je imao neku praktičnu primenu?

Tikola Nesla

Ti si neki novi ovdje, ha?

Stari Dejan

Tako je. Ja sam iz onog vremena pre Dona.

Tikola Nesla

Pa zato te i pitam, kako je moguće da nisi vidio do sada, mislim da je Šeki jedno 100x objasnio, a priča ide: žena mi brani da imam curu, a da bih curu ulovio, služim se lancem.
😜

Peki

Verujem da sam vec objasnio, taj lanac je moj „izum“. Radi se o lancu za motocikle, jakom i otpornom od 1,5 m duzine, s najboljim katancom koji se moze kupiti (nije kineski, platio sam samo njega bezmalo 50 evra). E pa uvece vezem test automobile tako sto ga proturim ispod sedista ili letve volana pa ga obavijem oko upravljaca. Vrlo polivalentan sistem protiv krade, koji se adaptira svim modelima automobila, sto nije slucaj s ostalim mehanickih sistemima protiv krade. Znas ovde su lopovi fini, upotrebljavaju elektronske sisteme protiv krade, jedan ovakav ih obeshrabri, barem se nadam…🙂

Stari Dejan

Oprostićeš mi na neobaveštenosti, možda je objašnjenje bilo tokom testa nekog francuskog vozila a kako sam čovek od reči, to stvarno ne čitam i ne komentarišem 😇

Peki

Naravno, ko jos cita nesto u vezi francuskih automobila ili jos gore ih kupuje i vozi…😄

Stari Dejan

Znam ljude koji ih stvarno vole, stalno kupuju i iskren da budem lepo (bezbrižno i udobno) se voze. No što bi rekli oni Englezi „not my cup of tea“ 🙃

Tikola Nesla

A ima jedan u Pazaru..

J4ZZ3R

I u Budvi isto 🙂

BB

Šta voziš? Maserati, 2000 kubika, 4 cilindra… A ti?

Mazda 3300 kibika, šestak… 😜😂🤣

Tikola Nesla

A komšija bmw 1200 kubika 3 cilindra

moron

Bazna Mazda CX-60 dizel 3,3 sa 200 ks, sa cenom od 45,5 hiljada u Srbiji, košta manje nego novi BMW X1 sa baznim dizelom 2,0 od 150 ks.

Balkanboj

Bazna verzija i cena postoje samo na papiru.
Kod Škode bazna verzija stvarno jeste bazna.

moron

Imaš na oglasima dva testna nova X1 dizel 150 ks M paket i X Line i oba iz 2022 ( prva registracija 2023 ) i oba su nešto sitno ispod 50k

Balkanboj

Koliko se sećam od pre 2 godine, gledao sam u BMW Delta salonu neke gluposti i bio je X1 u M paketu.
Osnovna cena tada ako se ne varam oko 35k plus 15k dodatne opreme.

moron

Na oglasima ( na PA ) imaš testne „stari“ X1 18d xDrive X Line i „novi“ X1 18d sDrive X Line, oba 2022.
Razlika oglašene cene 9.000 izmedju starog i novog modela, a za isto godište.
Moram da priznam da mi „stari“ deluje nekako „zastarelo“ u enterijeru. Ali, to je samo moj doživljaj.
A mada mi se estetski načelno dopada ono novo rešenje enterijera sa infotainmentom sa dva velika ekrana ( što BMW sada „gura“ u sve novolansirane modele ), činjenica je i da ovo starije rešenje ima nekih svojih prednosti.
Tek, „mrtva trka“ 😊

Matori

Zar taj „BMW Jedared“ nema i neki dizel sa tri cilindra?

moron

Ne, taj nema, ali, ima i sa 3 cilindra i u novom X1. Sada pogledah aktuelni cenovnik za BMW. U seriji 1 („Golf“ klasa ) i dalje može ne samo benzinac 3-cilindraš ( pa i onaj sa 109 ks, ali i sa 136 ks ), već i dizel sa 3 cilindra ( 116 ks ). U MPV klasi ( model 2 Active Tourer ) može benzinac sa 3 cilindra i sa 170 ks, a isti blok motora se koristi i za plug-in verziju ( od 245 ks ). Takodje, kao SUV, novi X1 dolazi takodje i kao 3-cilindraš, sa 136… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Zato je Balkanboy prešao na Škodu 🙂

Balkanboj

Bolje Škoda 2.0tdi nego BMW na tri klipa. Manja sramota.

Tikola Nesla

Bmw je ionako sramota , zato neki moraju pod hitno na Maserati , a neki s japanaca na bmw …evolucija, šta ćeš🤷

Alex

Pokusaj da je kitis sa opremom i videces dokle ces stici 55k za cas i opet imas zadnji pogon,nema,logike za jednu gramadu sa kojom neces moci da odes ni do zlatobora jer ce plesati kao matora ciganka po putu,bio sam i video jer trenutno sam u fazi kupovini nov automobil do 60k,inace zadnja vrata kod ovog auromobila koni kosta vise od 50k lupaju kao konzerve kad se zatvore tako su lagane kao kod Fiat Pande,uz duzno postovanje prema fiat pandu jer kolika je cena tolika je i zavrsna obrada sto to je izuzetak kod ove CX60,najvise utisak su mi ostavili… Pročitaj više »

moron

Pogledaj ti sajt Mazda Srbija sa kojom cenom startuje CX 60 dizel AWD sa 254 ks I 550 Nm.
Sa oko 50 hiljada.
To je odlična cena za takvo vozilo. Daleko jeftinije nego Volvo XC 60 sa 4 cilindra.
Pri čemu Mazda u Srbiji ima i neuporedivo bolju ( rasprostranjeniju) ovlašćenu servisnu mrežu.

J4ZZ3R

Neko voli Kineze, neko Japance, sve ima svoje 🙂

Miloš

Nadam se da si se okumio sa nekim iz volvo servisa, po mogućstvu sa autoelektričarem.

Laki

Ako švabe „Penzosi“ koriste neke kuke da sačuvaju kante stare 20 tak godina zašto nebi Peki nova vozila sa novim lancem?Mazda ima umjerenu cijenu prema onome šta nudi pa kupaca neće faliti.

Neko is mase

Interesantno… zanima me koliko djugo ste bili u posedu ovog vozila?

Lazar

Već se slegla prašina na ovaj test i kometare a jedva stigoh da pročitam ! Meni se dakle ova Mazda jako svidja i baš nešto mislim da je upravo ovaj pogon sa 200KS u stvari najbolji za nas evropljane i intelektualce 🙂 , možda treba razmisliti i o 5K eura skupljem 254 KS sa AWD-om … Ne znam da li sam dobro čuo ali kako mi kažu , extra poreza na kubikažu nema pošto je kao neki hibrid , ili ja to nisam dobro čuo ? Dakle ako jedan Tonale može da se plati 40.000 eura onda ova Mazda vredi… Pročitaj više »

moron

Dobro si čuo. Godišnji porez za registraciju ove mazde sa 3,3 litra motorom je NULA dinara.