1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Legendarni Fiat Tipo
Zanimljivost dana: Legendarni Fiat Tipo

Zanimljivost dana: Legendarni Fiat Tipo

5.51K
21
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno sam istraživao istoriju modela Fiat Ritmo i u svoje vreme sam ga smatrao možda najružnijim novim četvorotočkašem koji sam imao prilike da vidim dok sam još bio mladunac. Ali, daleko od toga da je moje mišljenje bilo takvo o svim automobilima ovog slavnog proizvođača.

Početkom devedesetih godina sam imao dve asocijacije na Italiju koju sam obožavao (ok, tri ako bismo računali Moniku Beluči). To su fudbalski tim Milano na čelu sa Dejom Savićevićem i legendarni Fiat Tipo. U ovom izdanju ćemo sagledati njegovu istoriju u kratkim crtama.

Rad na njemu je započeo sredinom osamdesetih godina baš kao zamena za spomenuti Ritmo. Iako je prethodnik bio relativno uspešan automobil i moderan po pitanju mnogo detalja, ipak je pružao zastarelu mehaniku koja je bila u proizvodnji još od šezdesetih godina.

Novitet je morao da donese unapređenja na račun prostora u enterijeru, motora, zaštite protiv korozije i naravno da ima stil lepši nego konkurencija iz Nemačke, Francuske i Velike Britanije. Dok se Fiat postarao za razvoj potpuno nove platforme, dizajn je poveren samostalnoj italijanskoj dizajnerskoj kući I.DE.A Institute.

U vremena kada su svi gurali aerodinamične linije i skrivene farove, novi Tipo će biti izuzetno kockast da bi iskoristio prostor u enterijeru do maksimuma. Svakako će uspeti u tom poduhvatu i tokom svoje cele karijere je dobijao samo pohvale po tom pitanju. Moramo spomenuti da je dizajn jako podsećao na Fiat Uno za koji se postarao legendarni Đorđeto Đuđaro.

Fiat će investirati velike sume novca u novu platformu. Tipo je bio njen pionir, ali će kasnije biti iskorišćena za još nekoliko modela. Nama je svakako najpoznatija naša Zastava Florida, a spomenućemo i modele popust sledećih: Lancia Dedra (da, dobro ste pročitali, nije pogrešno napisano Delta), Fiat Tempra, Alfa Romeo 155 i mnogi drugi.

Još jedna karakteristika je bila ona vezana za korišćenje materijala. Automobil je u potpunosti napravljen od pocinkovane karoserije kako bi se izbegla korozija. Spomenućemo da su vrata prtljažnika razvijena od plastike, a i pored relativno kockastnih linija, aerodinamičnost je bila najbolja u klasu sa otporom vazduka od samo 0,31.

Zvanična prezentacija je zakazana za početak 1988. godine dok je serijska proizvodnja usledila oko šest meseci kasnije. U samom početku je bio dostupan samo kao heč sa petoro vrata i u dva paketa opreme. Oba su bila bogato opremljena nakon što je Fiat dobio dosta kritika u vezi s debijem nekih drugih modela, gde se govorilo da su previše „spartanski“.

Izbor motora se fokusirao na tri benzinca (1,1-litarski sa 56 KS, 1,4-litarski sa 71 KS i 1,6-litarski sa 82 KS) kao i dva dizela (1,7-litarski atmosferac sa 58 „grla“ i 1,9-litarski turbodizel sa 90 „konja“). Spomenućemo da je ovaj bazni benzinac bio dostupan samo na domaćem tržištu zbog visokih poreza usled nemale zapremine, ali se Tipo inače mogao kupiti širom cele Evrope. Novinari su imali pohvale na račun voznih karakteristika, digitalne kontrolne table i poboljšane trakcije razvijene od strane Boscha.

Prva serija će se proizvoditi od 1988. do 1993. godine, a ona druga do 1995. godine. Dizajnerskih promena između njih gotovo i da nije bilo, ali je Fiat u međuvremenu dodao i konfiguraciju sa troje vrata.

Italijanski proizvođač vozila je vremenom odlučio da se takmiči i u kategoriji hot heč sa modelom nazvanim Sedicivalvole. Pružao je 2,0-litarski atmosferski benzinac sa 146 konjskih snaga i petostepeni manuelni menjač, a mogao se pohvaliti maksimalnom brzinom od 210 km/h, što je bilo brže nego što je to mogao „veliki“ Volkswagen Golf GTI. Kompanija će da ponudi i moderniji 1,8-litarski benzinac sa 108 „grla“ za koga će se odlučiti većina kupaca.

Fiat Uno je pružao sličan stil i debitovao je pet godina pre Tipa sa velikim uspehom, pa su Italijani očekivali jednak uspeh. Nažalost, Tipo ga nikada nije postigao, što nikako ne znači da nije bio popularan.

Na domaćem tržištu je postao bestseler, a Južnoj Americi je uspeo da skine Volkswagen Gol sa liste najpopularnijih četvorotočkaša posle dugogodišnje vladavine. Eksperti će reći da je pomalo „zakazao“ u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, dok oni drugi smatraju da je manji Uno jednostavno postavio „stepenicu“ toliko visoko da nijedan drugi Fiat ne bi mogao da je prati.

Definitivan kraj je stigao u Italiji posle 1995. godine, a zamenio ga je model Bravo/Brava. Proizvodnja će se odvijati u Brazilu dve godine duže, a u Turskoj sve do 2000. godine.

Fiat će ponovo iskoristiti ime Tipo na novom četvorotočkašu bez neke povezanosti sa originalnom 2015. godine. Mnogi danas smatraju Tipo poslednjim Fiatom u klasi koji je bio rame uz rame sa konkurencijom. Postoji i oni koji će ga nazvati superiornijim, a za mene lično, barem sa dizajnerske strane niko ne može ni da mu priđe…

Ipak je Tipo s razlogom proglašen za evropski automobil godine tokom 1989.

Zoran Tomasović

(5507)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Imao ga je moj stric,ristajl verzija,1.9 turbo dizel,zeleni metalik…burazer ga razbio.Bio je dosta pouzdan auto i dobro je išao.

Nikola

Sad je kod mene ☺️

Laki

Bio je popularan i prijatan za vožnju sa nekom dozom originalnosti.

Balkanboj

Pre 20 godina smo gledali da kupimo lepšoj polovini neki automobil dobro očuvan a da nije preterano skup (budžet je bio mršav).
U to vreme smo imali jednu Mazdu 323, dobrog i zdravog tinejdžera. Tipo je bio koju godinu mlađi i vizuelno u jako dobrom stanju. Ali na test vožnji nije odavao utisak zrelog automobila kakva je bila Mazda 323. Jednostavno, bio je nekako nedorečen u vožnji. Odustali.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Balkanboj
Matija

FIAT RITMO ruzan?! Bio je to moderan auto sa tipicno fiatovskim originalnim, simpaticnim i dinamicnim dizajnom! Steta sto nije imao naslednika.

FIAT Tipo takodje ima originalan dizajn. Trece staklo pozadi nastalo je zbog duzine karoserije a i da se distancira od sirokog C nosaca Golfa.

Da li znate da je FIAT prvi lansirao u seriju automobilski dizel motor sa direktnim ubrizgavanjem? Ovaj princip do tada se koristio samo kod sporhodnih velikh motora a imao je znacajan doprinos u smanjenju potrosnje goriva. Princip direktnog ubrizgavanja vec odavno je postao standard u gradnji automobilskih motora.

Zoca

Zanimljivo je da Komon-rejl tehnologiju vezuju za Fiat,ali prvo vozilo koje je izaslo na drum je kamion Istocno-Nemacke IFA..zvao se W- 50 (1985-te)ako se ne varam.Sovjeti nisu dali sredstva za dalji razvoj kao i za sve ostalo..😡Fiat i Manjeti-Mareli su izgubili ogroman profit ,predavsi Boshu…ostalo je istorija.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Zoca
Matija

Kao sto sam vec u vezi razvoja Nive rekao, Rusi ne investiraju u civilne proizvode i tehnologiju i to im je katastrofalna strateska greska! Prvo, negativan uticaj na razvoj opste nauke, drugo, slaba zaposlenost, trece i najvaznije, nezadovoljstvo u narodu zbog losih i primitivnih proizvoda. Istu situaciju, ali ne toliko tesku, imali smo u socijalistickoj Jugoslaviji – svi smo zeleli strane automobile i strane proizvode.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Matori

Fijat kroma prve generacije.

Matija

Tako je junace! 🙂 To je bio pocetak, FIAT je to lansirao i stao sa razvojem. VW je ukapirao potencijal koncepa i razvio ga je dalje. Glavni problem direktnog ubrizgavanja bilo je rasprsivanje goriva u sto sitnije kapljice da bi se brzo upalilo i sasvim sagorelo.

BB

Čuj da li znam, imao Cromu mk1 2.5 tdi… Auto išao kao vjetar… Ugradili mu motor iz kombija Ducato. Fora je što smontada kupili auto jer je dizel, da manje troši i da troši dosta jeftinije gorivo… A kad smo ga dotjerali kući, nismo mogli vjerovati kako to ide.

milos

secam se kada je izasao i dugo godina posle bio mi je ubedljivo najlepsi automobil, i sada kada ga gledam deluje mi izuzetno.

Daredevil

Auto za kojim sam bio lud 1996. kad sam položio vozački. Tada je bio skup za moj džep, a bas mi se sviđao. I dan danas mi je lep, mada ga je vreme pregazilo.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Daredevil
moron

Bio je (za mene) lepotan toga doba. I veoma poželjan.
Mogu misliti kakav je u to vreme bio sa tim 2,0 benzincem.
Ipak, nije imao zvuk kao HGT, koji je bio petak.

Matori

Bio je odličan, naročito u verziji 16V ili kako je pisalo pozadi sedicivalvole.
Vozio sam ga nešto malo, u „tranzitu“.

moron

😊

Bungi

E znam, to je onaj fiatić što ga je Florida „pobijedila“ na našem jugoslovenskom testu. 😅😂🤣Toliku su bili „objektivni“ kao danas „Autobild“.U svakom uporednom testu 3 ili više vozila njihova njemačka vozila pobjeđuju.Te bod tamo, te bod ovamo, tuc-muc, elem se VW uvijek provuče na prvo mjesto.? 🤔Pri tome i astronauti na međunarodnoj svemirskoj stanici vide da je Kia 100 puta kvalitetniji auto sa svježijim dizajnom, dužom garancijom,…jednostavo boljim odnosom cijena/kvalitet.🌎Zato predlažem da se poslovica „Hvali Cigo konja svoga“ preimenuje u „Hvali švabo kola svoja“.

YugoFlorida

Nije ni Florida loša, ali realno Tipo je za Floridu bio kao danas novi Clio za novog Sandera ili Logana.

Jolle

Imao sam ga nekoliko godina (tipo 1.4i.e. DGT),zeleni metalik,sa digitalnom tablom…vrh auto,odlican u voznji…

Kitittelj

Lep je bio Tipo… Imao sam priliku da ga vozikam pocetkom 2000-tih, 1.4 ali sa obicnom tablom. Ovaj sa dvoja vrata nikad u zivotu nisam video, da li ih je bilo kod nas uopste?

YugoFlorida

Vrhunski auto, lepo je napisano da nijedan Fiat u C segmentu posle njega nije bio rame uz rame, pa i iznad u odnosu na konkurenciju. Imali smo Tipa 1.4 i.e. iz 1989. u porodici pre dosta godina. Odličan auto, brz, startan, udoban, prostran unutra. Jedino mu je elektronika zezala, budući da je neko skarabudžio alarm.
Takođe, Lancia Delta druge generacije jeste rađena na osnovi Tipa, kao i Fiat Coupe.
Sve u svemu, lepo napisan tekst o italijanskoj legendi, koja se i dan danas ponekad vidi na ulici. Lično bih jako voleo da posedujem jednog Sedicivalvolea.

Izmenjeno 1 godina pre od strane YugoFlorida
Yrraf

Meni je prosto neverovatno da je Zastava tako rano kupovala najmodernije platforme Fiata (128, Tipo) a da je toliko kaskala u sopstvenom razvoju i kontroli kvaliteta.
Uvek sam mislio da je problem Zastave bio nedostatak para i zbog toga ograničen pristup novim tehnologijama, kad ono sasvim suprotno, mi kupimo novu platformu, onda je ili degradiramo ili ne promenimo ništa 20 godina i očekujemo dobar rezultat. Treba biti poseban debil za tako nešto.