1. Home
  2. Vesti
  3. Ekonomski tigar (ali pravi): Rumunija uvećala broj sklopljenih automobila za više od 6 puta u dve decenije
Ekonomski tigar (ali pravi): Rumunija uvećala broj sklopljenih automobila za više od 6 puta u dve decenije
5

Ekonomski tigar (ali pravi): Rumunija uvećala broj sklopljenih automobila za više od 6 puta u dve decenije

420
5
Podelite sa prijateljima:

Proizvodnja automobila u susednoj državi Rumuniji je u konstantnom porastu, pa je tako u prethodnoj godini zabeležila apsolutni rekord, uprkos svim nedaćama i karakterističnim poteškoćama. Zahvaljujući preko pola miliona sklopljenih vozila tokom 2022. godine, cifra koja otkriva broj montiranih automobila na dvanaestomesečnoj osnovi je za čak šest puta veća od iste takve od pre dvadeset godina.

U komšijskoj zemlji posluju dva velika proizvođača i to su Dacia koja sreću traži unutar francuske grupacije Renault i američki Ford. Lokalni medij Hotnews.ro je objavio podatak da su u zbiru, ova dva brenda sklopila nešto preko 509 hiljada primeraka vozila u toku prošle godine.

Od ukupno skockanih 509.465 jedinica, njih 314.228 je rođeno zahvaljujući Daciji i njenoj fabrici izgrađenoj u gradu Mioveni, dok je preostalih 195.237 primeraka plod rada osoblja zaposlenog u Fordovim pogonima koji rade u Krajovi.

Kako smo i od samog naslova krenuli da naglašavom, snažan i stabilan rast proizvodnih brojki je obeležio prethodne dve decenije razvoja automobilske industrije Rumunije, gde je u 2003. godini proizvedeno ukupno 95 hiljada automobila, dok je već 2006. godine, zahvaljujući rastu izvoza Dacije, ta cifra premašila 200 hiljada četvorotočkaša.

Ford je preuzeo fabriku u Krajovi u 2007. godini i između 2012. i 2017. je uspeo da ustoliči proizvodni kontingent od 280 hiljada komada. Onda je u 2017. godini u proizvodnju ušao i krosover EcoSport i on je montiran u tiražu od 140 hiljada primeraka već naredne godine. Još jedan SUV je dodat proizvodnom portfelju fabričkog kompleksa u Krajovi u septembru 2019. godine. To je bila prelepa Puma, a ona je tokom prošle godine izrađena u 150 hiljada kopija. Takva kakva je, nastavlja da bude najbolje prodavani hibridni model u Rumuniji.

Ipak, bilo je i nekih varijacija u obimu proizvodnje u poslednje dve decenije. Najpre je u post-korona godini (2021), Dacia sklopila manje od 260 hiljada vozila, dok je do rasta došlo naredne godine. Pad u Daciji je bio uslovljen i gašenjem modela Logan MCV, a što se zbilo u pretposlednjem mesecu 2020. Zato je od pre 13 meseci s traka počeo da silazi Jogger, pa je i to doprinelo ovogodišnjem rekordu. To je prvi hibrid rumunske marke, uzgred budi rečeno.

Što se tiče američkog brenda, valja reći da je zahvaljujući pomenutoj Pumi, Fordova najbolja godina u istoriji ove fabrike bila baš prošla. Inače, pogoni u Krajovi su od prošle godine u vlasništvu turske firme Otosan.

AutoRepublika

(420)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Pitao bih redakciju da li se nekad prošetala Rumunijom, a da to nisu Bukurešt i Konstanca. Siromašni krajevi Rumunije sy dobro siromašniji od najsiromašnijih dijelova Srbije. Ni Ford ni bilo ko drugi nije došao tu da donese dobro već da zaradi sa leđa radnika. Sjećam se prije 5, 6 godina upoznam jednom dečka iz Slovenije, radio u Renoovoj fabrici gdje sklapaju sjedišta. Radili su za 600 eur. Jedini način da digneš industriju na noge jeste svoja proizvodnja. Ove gluposti SDI i ostalo prodavanje magle samo iscrpljuje resurse. Dođe ti i potplati radnike, proizvodi od tvojih resursa dijelom i jos te… Pročitaj više »

igi

Temišvar, Krajova, Turn Severin… Gradovi koji su procvetali, a povezuju ih odlični putevi.

TheStig

Halo to je 4 grada. Rekoh već, prošetajte siromašnijim dijelovima Rumunije, Bugarske itd pa pitajte ljude koliko zarađuju.

moron

Svaka čast Fordu za ovakav tiraž Pume !

Fala Qrcu

Pa ne sklapaju oni zašto su bogata nacija pa im roboti rade u fabrikama neg su „bogati“ da im zapadnjaci daju kikiriki za obavljanje tih poslova.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Fala Qrcu