1. Home
  2. Zelene strane
  3. Vodonični motori AVL-a će doneti revoluciju u sagorevanju uz brutalne performanse
Vodonični motori AVL-a će doneti revoluciju u sagorevanju uz brutalne performanse
7

Vodonični motori AVL-a će doneti revoluciju u sagorevanju uz brutalne performanse

393
7
Podelite sa prijateljima:

Toyota je bila prva marka automobila koja je najavila razvoj novog motora sa sagorevanjem vodonika. Ranije smo pisali o Mazdinom projektu Wankel motora na vodonik iz prošle decenije.

Toyota je jedan od lidera elektrifikacije koji je godinama ozbiljno posvećen hibridima, a sada i električnim automobilama, jedan je od onih koji odbija da odustane od tradicionalnog sagorevanja, koristeći svoje iskustvo u oblasti vodonika da izbegne nestanak ove pogonske tehnologije.

Trka u koju se uključilo više proizvođača, ali i dobavljača automobilskog sektora. Poslednjih meseci bilo je nekoliko prezentacija pogonskih goriva pripremljenih da troše vodonik, umesto fosilnih ili sintetičkih goriva.

Poslednji koji se pridružio ovoj strategiji je odeljenje za konkurenciju inženjerske konsultantske kuće AVL. Tim RaceTech je predstavio sofisticirani motor koji će doneti revoluciju u svet, pre svega, motosporta, ali i u budućnost automobilske industrije.

Velika novina je kombinacija tehnologija za postizanje zaista vrhunskih performansi, budući da je to prvi dvolitarski četvorocilindrični motor koji radi na vodonik, a koji razvija maksimalnu snagu od 300 kW, to jest 408 konjskih snaga. Njegove visoke performanse su prava prekretnica, jer dostiže odnos snage i zapremine od 150 kW po litru odnosno 204 KS po litru.

Odeljenje RaceTech pri AVL-u, sa sedištem u Gracu, u Austriji, akumulira veliko iskustvo u oblasti vodonika, pošto je 2013. godine razvilo poseban motor sa pogonom na vodonik i benzin, koristeći Aston Martin Rapide S kao demonstratora ove tehnologije koji učestvuje u 24 sata Nirburgringa. Firma je pokazala da je moguće ponuditi veoma visoke performanse u motorima koji rade sa siromašnom smešom i kojima je potreban visok nivo vazduha.

Novi motor, za koji se očekuje da bude spreman za svoj debi na takmičenju od proleća 2023. godine, takođe ima pomoć tehnologije ubrizgavanja vode, prskajući tečni element na usisne grane motora, što povećava pritisak pojačanja. Ali, u isto vreme, uspeli su i da pretvore njegovo isparavanje u rashladnu tečnost u komori za sagorevanje.

AutoRepublika

(393)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nemacki pakosnici kazu da Japanci mnogo zaostaju u gradnji baterijskih vozila. Ocigledno je da to nije slucajno, Japanci vise investiraju u razvoj gorivnih vodonicnih motora. Motor austrijske firme AVL bice ispitivan u najtezim mogucim uslovima – na trkama. Ovo je pravi korak u optimizaciji ove vrste pogona. Sef velikog nemackog tehnickog instituta za vozila, DEKRA, nedavno je u jednom intervjuu rekao: „Aktuelni trend su baterijska vozila ali je evidentno da svi proizvodjaci imaju plan B!“ Pod tim je podrazumevao vodonik.

s mile

motor je jedna trećina problema, druga je skladištenje, a treća proizvodnja vodonika… ima tu još puno posla, ali važno je da se istraživanje nastavlja

Matija

Tema „vodonik“ lici na pitanje „ko je stariji – kokoska ili jaje?“ U prevodu, isporucioci vodonika cekaju vecu serijsku proizvodnju vozila na vodonik a proizvodjaci kazu da cekaju razvoj distributivne mreze vodonika. Izgleda da ce ova zagonetka biti brzo resena jer se sada umesala politika sa svojim pozitivnim stavom. Za sada vodonik je plan „B“ motorizacije, siguran sam da ce oko 2030 dobiti dominantnu ulogu.

BB

Ista stvar (koka ili jaje) kao i s baterijama ali kao što je bilo i sa benzinom (prvobitno se kupovao u apotekama)…

DUDE

Znaci, auto mora imati 3 rezervoara: za benzin, vodonik i vodu? Pisi propalo.
Buducnost je bez dileme elektro-pogon, ostaje jos samo da se baterije unaprede i pojeftine. Uzdam se u Kineze i NaCl (morsku so) tehnologiju.

'79 DeVille

„…što povećava pritisak pojačanja…“

Izvanrendno receno. Jos samo da mu nadjem smisao.

Gibgas

Da li bi mogao neko ko je malo više upućen da kaže da li bi mogla da se iskoristi postojeća infrastruktura benzinskih stanica za distribuciju vodonika korisnicima?

Izmenjeno 1 godina pre od strane Gibgas