1. Home
  2. Vesti
  3. Najvrednija automobilska marka ostaje Toyota
Najvrednija automobilska marka ostaje Toyota
0

Najvrednija automobilska marka ostaje Toyota

249
0
Podelite sa prijateljima:

Konsultantsko-proceniteljska kuća Interbrand svake godine objavljuje listu, pregled najvrednijih svetskih brendova, a koja je utemeljena na proceni vrednosti nematerijalne imovine. Kao i prošle godine, i ove je Toyota dominantna među automobilskim imenima, odnosno japanski brend je procenjen na najveću vrednost u pomenutoj konkurenciji. Ipak, razlika u odnosu na vodeći duet u vidu Applea i Microsofta, ostaje ogromna, čak se može reći i da je produbljena (sve veća). Slede Mercedes-Benz a onda i Tesla.

Prilažemo sliku koja ilustruje koje su to najvrednije svetske marke na nivou cele privrede, to jest svih privrednih sektora, a ako dobro vidite, zapazićete da je data i vrednost brendova izražena u američkim dolarima, kao i trend kretanja vrednosti istog, iskazan u procentnim poenima.

Kao što je bio slučaj i s prošlogodišnjim istraživanjem, i 2022. godine na listi vodi američka tehnološka kompanija  Apple, čiji brend je procenjen na vrednost od ogromnih 482 milijardi dolara, uz rast vrednosti u odnosu na lanjsku poziciju od 18%. Gigant iz industrije razvoja informacionih tehnologija, čuveni (opet) američki Microsoft je dobio vrednost od 278 milijardi dolara i kao takav je ispred Amazona, Googlea i Samsunga.

Kako rekosmo, najvredniji svetski automobilski brend, japanska Toyota je na petom mestu, što je plasman ostvaren zahvaljujući proceni vrednosti neopipljive imovine koja je rezultirala cifrom od 59,7 milijardi dolara (uz porast vrednosti od 10%). Isti smer i tempo kretanja vrednosti marke je zabeležio i Mercedes-Benz (+10%) pa je trokraka zvezda na nivou od 56,1 milijardi dolara, što je sličan rast onom koji je zabeležio i nešto slabije na listi smešteni i rival BMW.

U kolikom usponu su električni automobili, a posebno američka kompanija Tesla, možda najbolje svedoči i to što je vrednost ove marke, prema sudu stručnjaka Interbranda, narasla za 32% i tako dosegla vrednost od oko 48 milijardi dolara.

 

Kada analiziramo situaciju u vezi brendova s najvišom dozom prestiža, kažemo da je Porsche u ukupnom plasmanu zauzeo 53. mesto i da je vrednost ove marke procenjena na 13 milijardi dolara. Kao takva je za 15% viša od prošle godine procenjena, a jača je i od Ferrarijeve. Italijani su sa 9,3 milijardi dolara završili na ukupnom 75. mestu, uz ozbiljan rast od 31%.

Ispred nemačkog Volkswagena koji je na 48. mestu, plasirali su se Azijati: Toyota, Honda i Hyundai, dok je lista u potpunosti lišena francuskih brendova. Primetićete da vrednost ogromne većine automobilskih maraka raste za nekih desetak procenata, što daje sliku o statusu celokupne automobilske industrije.

O tome kako profesionalci dolaze do procenjene vrednosti jedne marke, pročitajte u ovom tekstu.

AutoRepublika

(249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments