1. Home
  2. Vesti
  3. Promovisana nova marka: Ni Toyota, a ni Lexus – već Crown
Promovisana nova marka: Ni Toyota, a ni Lexus – već Crown
0

Promovisana nova marka: Ni Toyota, a ni Lexus – već Crown

2.19K
0
Podelite sa prijateljima:

Naziv Toyota Crown je jedan od najduže ekploatisanih pojmova u automobilskoj industriji. Prvi put se Crown pojavio u Japanu još 1955. godine, dok je šesnaesta generacija ovog vozila debitovala prošlog leta. Tokom prethodnoih godina se ovaj sedan nudio isključivo na azijskim tržištima, ali je firma sada odlučila da ponovo lansira ovaj model na nov način. Od sada će se pod imenom Toyota Crown, objedinjeno nuditi cela porodica automobila, uz ideju da i ponuda bude proširena i drugim tržištima. Tako se zna da se s prodajom već krenulo u Severnoj Americi, a Evropa je sledeća.

Ipak, poseban plan je skovan za nastup u Narodnoj Republici Kini…

Juče je upravo u Kini predstavljen zaseban brend Crown, a u smislu prestiža i cenovnog pozicioniranja, marka je uglavljena između Toyote Lexusa. Ne treba zaboraviti ni to da je na ogromnom kineskom tržištu, čak i mala niša potencijalni „rudnik zlata“. Svei poslovi vezani za novi brend, biće pod ingerencijom lokalnog zajedničkog poduhvata Toyote. Onog koji neguje s kineskim koncernom FAW.

Automobili marke Crown će nositi zaseban amblem i on dolazi u formi stilizovane krune (što je tako oduvek za model Toyota Crown u Japanu), plus će biti osmišljena zasebna distributivna mreža sa odvojenim izložbeno-prodajnim salonima. Do kraja godine će postojati 12 salona u Kini, dok će ih brend imati čak 40, ali do 2025. godine.

Novi brend koji je promovisan u Kini nije nastao razvojem od nule. Tradicionalna limuzina Toyota Crown je dobro znana u toj zemlji. Automobili u japanskom stilu su počeli da silaze s proizvodnih traka u toj zemlji još 2005. godine. Proizvodnja se obavljala do leta 2020. godine, ali je tražnja toliko opala da je u Kini ukinita i montaža petnaestog pokolenja Crowna.

Ništa zato, jer sada su već počele pripreme za lansiranje nezavisnog brenda Crown. Retuširana Toyota Highlander se od proleća 2021. godine u Kini prodaje pod oznakama Toyote Crown Kluger, a isto važi i za minivan Toyota Crown Vellfire (kao varijaciju Alpharda).

Sada na tom tržištu pomenuti krosover staje najmanje 39,5 hiljada američkih dolara, dok je minivan u ponudi s početnom cenom od 120 hiljada zelembaća. Sada će se ovaj par preseliti u sazvežđe marke Crown, a pridružiće im se i sedan Crown SportCross sedan.

To će biti lokalizovan model šesnaeste generacije automobila s četvoro vrata koji je predstavljen ovog leta, a mislimo na Toyotu Crown Crossover. Ovaj 4.930 milimetara dugi sedan je utemeljen na modularnoj platformi GA-K s transferzalno (poprečno) postavljenim motorom. Povrh toga, logotip Toyote je opstao na poklopcu prtljažnika, iako je zaseban amblem vidljiv na nosu automobila, obruču upravljača, kao i po sredini naplataka.

Od opreme je najavlje kožni enterijer, prilagodljiv tempomat, virtuelna instrumentacija i još svašta nešto.

Uostalom kao i na ostalim tržištima, Crown SportCross će biti ponuđen samo kao hibrid s pogonom na sva četiri kraja karoserije. Osnovni pogonski sklop inkorporira atmosferski benzinski motor od 2,5 litra sa 186 konjskih snaga i elektromehanički varijator sa zasebnim električnim agregatima napred (120 ks) i nazad (54 ks). Najveća snaga ovakvog pogonskog sklopa iznosi 239 „konja“.

Druga verzija je organizovana drugačije. Ovde je postavljeno tako da turbobenzinski agregat zapremine 2,4 litra sa 272 konjske snage, radi u tandemu sa šestostepenim automatikom, dok motoru SUS ispomoć pružaju dva električna druga. Jedan na prednoj osovini sa 83 konjske snage, dok je drugi od 80 „grla“ montiran nazad. Najviša snaga iznosi 345 „konja“.

Crown SportCross će u Kini biti dostupan pre nego što dođe 2023. godina. Cene nisu obelodanjena, ali znači da pomenemo da slična Toyota u Americi kreće od skoro 40 hiljada dolara, dok je uvodna cena u Japanu oko 31,3 hiljada dolara.

Sledeće obećanje iz kompanije se tiče namere uprave da započne s proširenjem palete marke Crown, što bi trebalo da se dogodi tokom leta. Crown Sedan će se prvo pojaviti na platformi sa zadnjim pogonom, dok će kasnije doći i modeli Crown Estate, kao karavan, a potom i Crown Sport, kao SUV.

AutoRepublika

(2193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments