1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes-Benz AMG One ubedljivo najbrži ikada serijski automobil na Nirburgringu
Mercedes-Benz AMG One ubedljivo najbrži ikada serijski automobil na Nirburgringu
1

Mercedes-Benz AMG One ubedljivo najbrži ikada serijski automobil na Nirburgringu

224
1
Podelite sa prijateljima:

Dugo razvijani hiperautomobil iz Štutgarta, Mercedes-Benz AMG One je krajem nedelje za nama postavio novi rekord u pogledu najkraćeg vremena koje  je bilo potrebno ijednom masovno proizvedenom modelu da obiđe krug na stazi Nirburgring-Nordšlajfe. Vozač Maro Engel je uspeo da ostvari nestvarno dobar rezultat: 6:35,183, odnosno nešto malo duže od šest i po minuta. Vreme je mereno u skladu s novim zvaničnim standardom, a koji je menjan u nedavnoj prošlosti kako bi se koristila ista početno-završna linija u sekciji staze T13.

Informacije o tome kako stoje stvari na večnoj listi najbržih četvorotočkaša na Nirburgringu, možete proprati na oficijelnom sajtu upravnika staze.

Vreme koje je postavio AMG One je zaista impresivno, a vredno pomena je i to što ovo nije prvi rekord Engela kao vozača. Za volanom još jedne trokrake zvezde, ovaj put pričamo o modelu zvanom Mercedes-AMG GT Black Series, superiorni šofer je zeleni pakao proleteo za svega 6:48,047, što je svojevremeno bio rekord. Potom je Porsche 911 GT2 RS Manthey zabeležio bolji rezultat (6:43,300) u 2021. godini.

Manthey Kit je trenutno dostupan samo preko evropskih Porscheovih distributera, što ga čini malo diskutabilnim s aspekta pripadnosti segmentu „masovno proizvedenih vozila“, iako je proizvođač još ranije najavio plan da se američkim kupcima otvori mogućnost da naknadno ugrade komplet. Engel je završio novi krug 28. oktobra, a delovi staze su ostali mokri nakon kiše, što je rezultiralo lošijim uslovima od idealnih.

“Nisam očekivao postizanje ovakvog vremena sa stazom koja je u ovakvom stanju. U nekim kritično važnim delovima kruga, asfalt je bio još uvek vlažan, pa je zato i bilo malo čupavo,“ izjavio je kasnije Engel. „To je predstavljalo posebnu vrstu izazova.“

AMG One pripada klasi hibridnih hiperautomobila. U osnovi se radi o bolidu Formule 1 koji je legalizovan za uličnu upotrebu, odnosno za vožnju u civilnom saobraćaju. Nosi motor radne zapremine od 1,6 litara, pri čemu je šest cilindara raspoređeno u V rasporedu. Kolenasto vratilo hiperautomobila je u stanju da se zavrti do 11.000 rpm, a motoru SUS ispomoć obezbeđuju i četiri elektromotora. Dva su prikačena na prednje točkove dok je jedan uparen s termičkim agregatom, a četvrti s turbo punjačem.

Mercedes tvrdi da je pogonski sklop moćniji od onoga što predstavljaju hiljadu konja, ali tačne specifikacije još uvek nismo dobili od konstruktora.

AutoRepublika

(224)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Ludilo mozga.